Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Parintele Calinic: intalnirea mea cu Iisus si Maica Domnului.

Marti seara, 26 martie 2013, catedrala din Bistrita cu hramul Sf. Trei Ierarhi a gazduit o noua seara duhovniceasca din ciclul de conferinte religioase: Martea Gandirii Crestine. Invitatul de la Manastirea Nicula a fost parintele Calinic, un vechi colaborator al asociatiei crestine Clubul International Transilvania.

Calugarul, originar de pe plaiuri bistritene, a vorbit auditoriului prezent despre experienta personala a intalnirii cu divinitatea. Printr-un limbaj direct, clar, deschis publicului larg, Parintele Calinic a transmis un mesaj cald, de apropiere si bucurie existentiala a aflarii fericirii prin intalnirea cu Iisus Hristos.

In cazul sau constientizarea vitala a necesitatii de fericire prin comuniunea cu Iisus Hristos s-a petrecut in tinerete, cand intr-o dimineata de 25 martie, pe cand matura curtea casei parintesti a auzit clopotele bisericii din sat. Clopotele acestea, se pare ca pentru Parintele Calinic n-au batut numai in auzul biologic, ci mai cu seama in constiinta acestuia, facandu-l asemenea ucenicilor lui Iisus "sa lase tot", "sa lase maturoiul din mana" si sa aleaga intr-o iubire dedicata calea crestinismului prin intalnirea cu Iisus si Maica Domnului in biserica din sat.

 

 Pornind de la marea intrebare a prezentei tinerilor in Biserica, oratorul crestin a accentuat liberul arbitru al fiecarei persoane, mentalitatea materialista, de confort extrem si cultura senzuala care este promovata in societatea laica.

In acest sens, monahul de la Nicula a exemplificat episodul intalnirii lui Iisus cu tanarul bogat, care a plecat suparat dupa raspunsul Mantuitorului asupra materialitatii din viata tanarului. Urmarea lui Hristos - calea fericirii eterne este directionarea spre sfintenie, care se face prin venirea in sine, asemenea fiului risipitor si lepadarea de tot si toate, asemenea Apostolilor.

Evenimentul a fost intregit prin comentariile Parintelui Stefan Borodi, preot paroh si ale Parintelui Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud.

Cu catedrala plina, seara duhovniceasca a Bistritei il asteapta martea viitoare (2 aprilie 2013, ora 19:00) pe Parintele Paisie de la Manastirea Nuseni, care va dezbate tema: "Taina si dialogul - cheie de intelegere a crestinismului."

 

Prof. Florin I. Bojor

0 comentarii2492 vizualizări28 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0