Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Martirii din Dealul Crucii - pr. Vasile Rus, coordinator.

Preotul Vasile Rus din Nepos, nepotul martirului Toader Dumitru, ucis de "cainii" de paza ai comunismului, in Dealul Crucii, la 24 iunie 1949, a reusit dupa ani si ani de zbateri, sa faca o mica dreptate si recunoastere a martiriului bunicului sau (mort alaturi de Bodiu Leonida si Burdet Ioan), prin editarea acestei carti "Martirii din Dealul Crucii". Aparuta la Editura "George Cosbuc" din Bistrita, director Dumitru Munteanu, cartea cuprinde studii, articole si documente prin care se dovedeste nedreptatea facuta acestor eroi considerati atunci "dusmani ai regimului comunist". Coordonatorul cartii, preotul Vasile Rus, marturiseste: "Inchin aceasta carte suferintei lor (sase copii, orfani de tata) din toti acesti ani, durerea lor fiind insotite de stigmatul permanent de a fi "dusmani ai regimului comunist"…, cartea sa fie un insemn in aducerea aminte a luptei si a martiriului eroilor din Dealul Crucii pentru ca, in comunitatile noastre, blestematiile dictaturilor de orice fel sa nu se mai poata repeta niciodata".
De asemenea, in prefata cartii, preotul Vasile Rus multumeste acelora care l-au sprijinit (institutii si personalitati publice din judet din tara) intelegand sa aduca un omagiu eroilor-martiri ce si-au jertfit vietile in lupta contra regimului comunisto-bolsevic, prin sustinerea aparitiei cartii, si anume, domnilor: dr. Gheorghe Petrov - arheolog, Petru Angelusiu - arhiva CNSAS, Radu Moldovan - presedinte CJ B-N si C.J. B-N, Ioan Tintean - prefectul judetului B-N, Ioan Pugna - vicepresedinte CJ BN, Ioan Pintea - Biblioteca Judeteana, Ioan Oltean - deputat in Parlamentul Romaniei, consiliile locale ale comunelor Feldru, Rebra si Rebrisoara cu primarii Grigore Tiolan, Stefan Danci si Viorel Clapau. De asemenea, multumeste si autorilor care si-au dat acordul pentru a le fi publicate studiile si articolele despre jertfa martirilor din Dealul Crucii, in aceasta carte.
Asadar, cartea este structurata pe patru capitole: I - Studii in care isi gasesc locul lucrarile Oanei Ionel, Dorin Dobrincu, Viorel Rus si Vasile Rus, toate vorbind despre organizatiile de rezistenta anticomunista in judetul Bistrita-Nasaud, cu precadere "Liga Nationala Crestina" condusa de Leonida Bodiu (sau "Garda Alba").
Capitolul "Articole" insumeaza scrierile autorilor: Marius Oprea, Mihai Soica, Tudor Ravoiu, Mihai Hendea, Vasile Rus, Radu Sarbu, Cristian Silasi si Florina Pop, articole care ne dezvaluie in amanunt viata si activitatea martirilor ucisi fara a fi judecati, din zelul unor agenti obedienti ai "Securitatii" vremii, precum: plt. Liviu Pangratiu, plt. major Liviu Herta, plt. Traian Sasarman, Toma Penteker - toti facand parte din Raionul de Securitate Bistrita, fiind si plutonul de executie ai celor trei: Bodiu Leonida, Ioan Burdet si Toader Dumitru.
Capitolul "Documente" ne pune la dispozitie Marturia lui Viorel Bodiu despre fratele sau, Bodiu Leonida, Rezolutia Parchetului Militar in cazul martirilor din Dealul Crucii, Actiunea de cautare si deshumare a persoanelor ucise de securitate in hotarul satului Nepos - investigatii arheologice conduse de arh. dr. Gheorghe Petrov si istoricul Marius Oprea.
Capitolul IV - Acte CNSAS - cuprinde copii ale "Mandatelor de arestare"; "Sentintele" privitoare la judecarea celor trei martiri emise in 29 oct. 1949, adica dupa patru luni de la uciderea lor - 24 iunie 1949; declaratii ale martirilor; lt. Bodiu Leonida, Toader Dumitru (primar Rebra pe atunci) si Domnica Burdet - fiica lui Ioan Burdet (crasmar in Rebrisoara).
Dupa 60 de ani de la savarsirea crimelor, in ziua de 24 iunie 2009, ramasitele pamantesti ale celor trei martiri au fost reinhumate in Cimitirul din municipiul Bistrita, cu onoruri militare, dupa ce au fost descoperite in mormantul comun din Dealul Crucii, in urma actiunii de cautare a gropii comune, in zilele de 27 si 28 aprilie 2009, cand osemintele celor trei au fost extrase, separate si impachetate, trimise la Laboratorul de Medicina Legala Bistrita pentru expertiza.
De fata au fost: parintele Vasile Rus - preotul paroh al Neposului (nepotul lui Dumitru Toader, ucis miseleste impreuna cu Leonida Bodiu si Ioan Burdet) care a oficiat o slujba religioasa la care au luat parte si enoriasi ai parohiei Nepos, dar si urmasi ai acestor eroi.
In memoria lor a fost ridicata o troita in Nepos "ca o chemare si un regret pentru trei oameni, trei familii, trei existente jertfite in numele onoarei si credintei". De asemenea, o troita a fost ridicata si in Rebra "ca o aducere aminte a ceea ce inseamna iubirea de neam si tara; cuibul miscarii anticomuniste si bolsevice de pe Valea Somesului ce, impreuna cu gruparea anticomunista din Muntii Tiblesului, s-a ridicat la inaltimea onoarei vechilor graniceri nasaudeni…".
Pe prima coperta este groapa comuna in care stau osemintele celor trei eroi asasinati, aruncati unul peste altul, iar coperta IV infatiseaza troita cu chipurile celor trei, ridicata langa mormantul din Cimitirul din Bistrita.

Olga Lucuta

 

 

 

 

1 comentariu2597 vizualizări30 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0