Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Parintele Paisie de la Nuseni: Taina si dialog - cheie de intelegere a crestinismului.

Marti, 2 aprilie 2013, Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Bistrita s-a dovedit neincapatoare pentru sutele de persoane venite sa-l intalneasca pe Parintele Paisie de la Nuseni. Oratorul crestin, ucenic al Parintelui Ilie Cleopa, a dezbatut tema tainei si a dialogului - cheie de intelegere a crestinismului.

Astfel, taina - nepatruns al mintii omenesti, forta a vietii, energie a comuniunii, intalnire a umanului cu divinul, minune ca fapta a credintei si dialogul - putere a cuvantului, deschidere a comunicarii sunt intr-o stransa legatura in existenta crestinismului. Intre taina si cuvant fiind puterea de intelegere a crestinismului.

Monahul de la Nuseni a inceput cugetarea de la actualitatea temei din perspectiva neacceptarii de catre tineri a conceptului de taina si frangerea dialogului in era informatica. Ca atare, a  axat intreaga prelegere pe descifrarea tainelor crestinismului intre care prioritara este taina mantuirii, punctul central al intalnirii dintre uman si divin. In jurul acesteia gravitand taina creatiei, taina intruparii, taina chenozei, taina persoanei lui Iisus Hristos, taina crucii si in special taina Sfintei Treimi. (I Tim 3,16)

 Intre aceste taine, mistere, paradoxuri, inexplicabile pentru ratiunea umana, dar logice si cu coerenta se desfasoara gandirea crestina. Gandire care nu ramane la stadiul de filosofie, ci devine baza existentiala, fel de a fi, fel de a trai, dupa modelul Sf. Ap. Pavel: "ca Dumnezeu sa ne deschida usa cuvantului, spre a vesti taina lui Hristos, pentru care ma si gasesc in lanturi; ca sa o arat asa cum se cuvine sa graiesc." Col 4, 3 Adica, acceptarea tainei crucii, a jertfei eliberatoare prin trecerea de la omul trupesc la omul duhovnicesc, in care Hristos este calea si usa de patrundere dintre cele 2 dimensiuni personale.

Raportat la majoritatea tinerilor de astazi, la fel ca Pavel, nu doresc sa-l cunoasca pe Hristos, alegand in schimb hedonismul si indiferenta religioasa ca filosofie a valorilor. In acest context, mesajul fiecarui crestin devine revelator de sens, pilda de directionare spre Hristos, apostolat in timpuri tulburi, caci, "in zilele cand va grai al saptelea inger - cand va fi sa trambiteze - atunci va fi savarsita taina lui Dumnezeu, precum bine a vestit robilor Sai, proorocilor." Apoc. 10, 7

 

Alaturi de cuvintele ziditoare ale Parintelui Paisie au fost pricesnele interpretei folclorice Maria Condrea si comentariile Parintelui Stefan Borodi, preot paroh si a Parintelui Ioan Pintea, director la Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud.

Saptamana viitoare (marti, 9 aprilie, 2013) invitat va fi Parintele Visarion de la Manastirea Floresti (Cluj) care va dezbate tema: bucuria postului in lumina Invierii.

Prof. Florin I. Bojor

www.florinioanbojor.wordpress.com

 

 

 

0 comentarii2471 vizualizări03 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0