Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Parintele Visarion: bucuria postului in lumina invierii.

Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistrita a fost gazda unei noi seri duhovnicesti din ciclul de conferinte religioase: Martea Gandirii Crestine. Martea trecuta, 9 aprilie, 2013 a fost invitat parintele Visarion Viorel Pasca de la Manastirea Floresti, Cluj pentru a vorbi despre post. Duhovnicul, originar din Grosii Tiblesului a inceput incursiunea sa in ascetica crestina de la insasi finalitatea postului, adica bucuria invierii sufletesti. O bucurie care incepe cu venirea in lume a Fiului lui Dumnezeu si se manifesta deplin prin invierea din morti a Acestuia, adica vestea cea buna a fericirii noastre eterne. Pilduitoare fiind cuvintele Sf. Serafim de Sarov: "Hristos a inviat, bucuria mea!"

Astfel, postul devine o pregatire personala pentru primirea lui Hristos inviat comunicat prin taina Euharistiei. Postul nu este numai infranare de la anumite alimente, ci manifestare mai deplina a iubirii aproapelui: "daca iubesti arati ca postesti!" Postul nu este un scop in sine, ci un mijloc prin care departam pacatul din noi, renuntam si traim bucuria renuntarii (fumat, bautura, patimi, etc.), adica, pregustare a bucuriei vesnice.

  In acest sens, ganditorul crestin a subliniat printr-un stil practic, explicit si direct experiente biblice, patristice si personale cu privire la lupta aruncarii intunericului din noi prin intermediul postului, dublat de rugacine, spovedanie si fapte bune, intr-o deschidere pentru primirea luminii lui Hristos, dupa insasi cuvintele Mantuitorului: "Daca paziti poruncile Mele, veti ramane intru iubirea Mea dupa cum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu si raman intru iubirea Lui. Acestea vi le-am spus, ca bucuria Mea sa fie in voi si ca bucuria voastra sa fie deplina." In. 15, 10 -11

Cuvantul Parintelui Visarion de la Floresti a fost analizat de catre Parintele Liviu Sugar, preot paroh, iar cei prezenti intr-un numar foarte mare la eveniment s-au bucurat si de imnurile bizantine interpretate de grupul de muzica psaltica din Bistrita.

Saptamana viitoare, marti, 16 aprilie, invitat va fi Parintele Chiril de la Parva, un vechi prieten al asociatiei crestine Clubul International Transilvania, care va dezbate tema rugaciunii in biserica ca mod de curatire si imbogatire.

 

Prof. Florin I. Bojor.

 

0 comentarii2464 vizualizări11 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0