Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Parintele Chiril: Rugaciunea din biserica - mod de curatire si imbogatire.

Marti, 16 aprilie 2013, la Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistrita a avut loc o noua seara duhovniceasca din ciclul de conferinte religioase: Martea Gandirii Crestine. Invitatul serii a fost Parintele Chiril de la Parva, colaborator al asociatiei crestine Clubul International Transilvania, care a dezbatut tema rugaciunii in biserica - mod de curatire si imbogatire.

Parintele staret de la Manastirea Sf. Ap. Petru si Pavel, Rebra - Parva, a elaborat un discurs eclesiologic si de practica morala exemplificat prin multe pilde si intamplari reale, pornind de la simpla intrebare: "cum sa ma rog?" Astfel, oratorul crestin considera fundamentala atentia in rugaciune, participarea la ceea ce rostim, adica sa rationalizam prin minte, sa ne deschidem cugetul si sa incercam sa intelegem ceea ce rostim. Nu neaparat sa cautam o stare, ci sa ne umplem mintea de ceea ce rostim.

 

In cazul slujbelor religioase concentrarea, meditatia si implicarea participativa fiind esentiale, caci slujbele din biserica sunt cuvintele Domnului adresate noua. Ele aduc cu sine prin impartasirea harului dumnezeiesc curatirea morala si imbogatirea existentiala. O bogatie care nu este egoista sau materiala asemenea celei dorite de catre bogatul caruia i-a rodit tarina, adica o bogatie orizontala, ci o bogatie verticala de daruire a capacitatilor intelectuale si cognitive lui Dumnezeu.

Asadar, putem vorbi de o atitudine de rugaciune care se manifesta prin rugaciunea prezenta in timp real si deschiderea spre cuvantul lui Dumnezeu care este lasat sa intre.

 

 

In aceasta coordonata biserica este locul, templul, sanctuarul unde omul se deschide spre cer prin intalnirea cu Dumnezeu in sfintele taine si rugaciune. O biserica care este deopotriva loc, comunitate si trupul Mantuitorului Iisus Hristos. De altfel, din ultima constatare - trupul lui Iisus Hristos, unde El este cap, rezulta puterea comunitatii si a locului, caci Biserica zidita de Dumnezeu nici portile iadului nu o vor birui. (Mt 16, 18)

In concluzie, Parintele Chiril a subliniat marturia Sf. Ap. Pavel care spune: "Duhul vine in ajutor slabiciunii noastre, caci noi nu stim sa ne rugam cum trebuie, ci Insusi Duhul Se roaga pentru noi cu suspine negraite." Rm 8, 26

Conferinta monahului de la Parva a fost comentata de catre Parintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud, iar interpreta populara Mina Buga a cantat mai multe pricesne crestine in fata sutelor de persoane prezente la eveniment.

 

Prof. Florin I. Bojor

 

0 comentarii2436 vizualizări18 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0