Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Parintele Daniil: Bucuria si tristetea in vietile noastre.

Parintele Daniil Ureche de la Manastirea Ilva Mare a fost invitatul serii duhovnicesti: Martea Gandirii Crestine din 23 aprilie 2013 de la Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistrita. Parintele duhovnic al manastirii de maici cu hramul Schimbarea la Fata de pe valea Ilvelor a vorbit despre bucuria si tristetea din vietile noastre.

Cu un manunchi de sfaturi practice si un mesaj direct, pragmatic si realist oratorul crestin a analizat pacatul colectiv al poporului roman de dupa 1989: avorturile, alergarea exacerbata dupa confort si comoditate, credinta slabita, frica de a ne purta crucea, nestatornicia in credinta, lipsa de rugaciune, lipsa de perspective sociale si decaderea morala (alcool, droguri, etc.). Aceste fericiri false se dovedesc a fi motivele centrale ale tristetii din viata noastra.

Adevarata fericire este in comuniune cu Dumnezeu, astfel Iisus Hristos este singura salvare si solutie, caci El e "calea, adevarul si viata" (In 14,6) si numai prin El si cu El ne putem duce crucea. Chiar daca sunt necazuri, suparari si incercari in viata aceasta, conlucrarea cu harul din sfintele taine impartasite de catre Biserica reprezinta deschiderea spre bucurie. Apoi, dreapta socotinta a timpului directionat spre rugaciune si munca, impreuna cu deschiderea spre ceilalti in ajutorarea lor sunt parghii existentiale pentru gasirea fericirii.

In concluzie, in marea acestei vieti fericirile rostite de catre Mantuitorul Iisus Hristos (Mt 5, 3 - 12) paradoxale in continutul lor, prin logica si practica crestina devin adevarata fericire a omului spre viata vesnica.Conferinta parintelui Daniil de la Ilva Mare a fost dezbatuta de catre parintele Stefan Borodi, iar evenimentul a fost intregit prin pricesnele intrepretate de catre cantorul Daniel de la Biserica Sf. Trei Ierarhi.Saptamana viitoare, 30 aprilie va fi ultima conferinta din seria de seri duhovnicesti Martea Gandirii Crestine din Postul Pastilor 2013 si il va avea ca invitat pe parintele Bogdan Ivanov, consilier cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

 

Prof. Florin I. Bojor .

 

0 comentarii2863 vizualizări25 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0