Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Un an de le punerea pietrei de temelie la Centrul Misionar pentru Tineret "Preot Profesor Ioan Bunea" din Sangeorz-Bai.

In data de 26 aprilie 2012, Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, inconjurat de un sobor de preoti, a pus piatra de temelie la Centrul Misionar pentru Tineret "Preot Profesor Ioan Bunea" din Sangeorz-Bai. In decursul acestui an, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, s-au desfasurat diverse campanii  de informare si strangere de fonduri pentru a putea demara lucrarile de la viitorul centru. In acest sens amintim dineul si spectacolul caritabil organizate de catre Arhiepisopia Vadului Feleacului si Clujului in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. Constructia propriu-zisa a inceput in luna noiembrie a anului trecut, iar cu ajutorul lui Dumnezeu stadiul curent al lucrarilor este la nivel de parter.

Menirea acestui centru este de a oferi un climat corespunzator in vederea desfasurarii de  activitati non-formale care sa permita o perpetuare a educatiei spirituale. Aceasta educatie a tinerilor reprezinta nu doar o responsabilitate a comunitatii crestine, ci mai ales un test pe care aceasta il da in conditiile in care societatea contemporana exercita piedici si influente negative asupra personalitatii tinerilor. Raportata la schimbari sociale permanente, omenirea trebuie sa se muleze pe un tipar al gandirii crestine, pentru a-si mentine sanatatea spirituala in pofida obstacolelor ce se interpun in evolutia morala a omului.

Rolul Bisericii, in acest sens, este unul foarte important, deoarece are functia de liant intre elementele care modeleaza profilul moral al tanarului- familia, scoala, societatea civila si anturajul. Mai mult decat atat, Biserica trebuie sa fie intr-o continua adaptare, pentru a se asigura de mentinerea si atragerea oamenilor inspre aceasta ideologie crestina. Astfel tineretul nu poate fi neglijat si lasat la o parte. Biserica de azi se bucura cand un tanar ii calca pragul. Poate ca uneori, fara sa vrem, ii pierdem pe tineri din Biserica, prin faptul ca nu stim sa-i chemam, cum sa-i ascultam sau nu reusim sa le raspundem in mod adecvat la intrebarile care ii apasa. Pentru a veni in sprijinul tinerilor, este necesara o comunicare si o legatura stransa cu ceilalti factori formatori, astfel ca educatia religioasa vine pe fondul cumulativ al Bisericii, scolii, familiei si societatii, iar absenta unui factor perturba ordinea si eficienta educatiei.

Prin construirea acestor centre (unde se vor organizara tabere scolare), tinerilor li se da posibilitatea de a participa activ la tot ceea ce inseamna viata Bisericii, de a intra in contact cu alti tineri intr-un mediu care imbina jocul, comunicarea, invatarea si spiritualitatea. Astfel intentia Bisericii este de a asigura tinerilor o cultura crestina prin educatia non-formala, de a gasi cateva pietre fundamentale ale cladirii credintei in inima lor si de a-i face constienti de faptul ca Dumnezeu este "Prietenul copiilor" si nu in ultimul rand  "de a-i rasfata cu bunatate ascultandu-i cu interes si oferindu-le tot felul de bunatati si astfel viata copiilor nostri atat la scoala cat si acasa va fi mai usoara". (Sf.  Ioan Gura de Aur). Totodata, scopul este de a asigura si un spatiu potrivit manifestarilor de factura socio-culturala (conferinte, sesiuni de comunicari, cercuri pedagogice).

In concluzie, initierea si functionarea acestor centre reprezinta un pas esential in responsabilizarea tinerilor, in special pentru ca asigura concomitent dezvoltarea lor sufleteasca si consolidarea comunitatii crestine. Datoriile morale si responsabilitatile crestine trebuie asigurate atat dinspre Biserica, parinti, societate inspre tineri, cat si in sens invers, pentru mentinera unui echilibru in sanatatea spirituala.

Multumim cu recunostinta si pretuire tuturor donatorilor: Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, domnului Presedinte Emil Radu Moldovan, Primariei Sangeorz-Bai, precum si altor institutii care, pana in prezent, au contribuit financiar la construirea Centrului Misionar pentru Tineret. Il rugam pe  Bunul Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe toti si sa le daruiasca sanatate, mantuire si mult ajutor in viata.

Pr. Prof. Tudor Mudure

 

0 comentarii3325 vizualizări25 aprilie 2013
rss 2.0
rss 2.0