Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
Simpozion de Medicina si Teologie la Bistrita- prima zi.(30 de poze)
La Bistrita se desfasoara, in perioada 13-14 mai, cea de a XII-a editie a Seminarului ortodox de medicina si teologie, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului in colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Babes-Bolyai", Protopopiatul Bistrita, Societatea Romana de Bioetica, Uniunea Medicala Balcanica din Romania, Asociatia Medicala Romana - filiala Bistrita si Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita.

Simpozionul este gazduit de saloanele hotelului Metropolis din municipiu si presupune comunicari stiintifice, mese rotunde, dezbateri si discutii pe temele "Crestinul in fata suferintei si a mortii" si "Biserica in spital (Diaconie, Taumaturgie)", la care participa zeci de teologi, medici, psihologi din majoritatea centrelor universitare din tara, precum si oaspeti din strainatate.
In prima parte a simpozionului de Medicina si Teologie de la Bistrita a fost abordata de catre participanti tema: "Comunicarea cu pacientul in faza terminala si familia acestuia", dezbatere ce a fost moderata de prof. univ. dr. Nicolae Miu si Gheorghe Borcean. In aceasta sectiune au sustinut comunicari Pr. Prof. Cristian Sonea, Prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Conf. Dr. Marcel Munteanu de la aceiasi facultate, Liviu Petcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloaie" din Iasi, pr. Mihai Valica de la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg, Germania si Valeriu Lupu de la Spitalul Judetean Vaslui. Invitatii au discutat despre consilierea bolnavilor in faza terminala, despre dilemele duhovnicesti si bioetice, precum si despre rolul medicului si al preotului in actul medical. In cadrul sesiunii de comunicari Pr. Prof. Stefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a prezentat un studiu calitativ privind dificultatile intampinate de preotii din spitalele din judetul Cluj.
In cea de a doua parte a dezbaterilor a fost abordata problematica medicala, juridica si teologica a starilor terminale. Au sustinut comunicari stiintifice Pr. Prof. Stefan Iloaie, cancelarul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Pr. Asist. Dr. Grigore Dinu Mos de la aceeasi facultate, Oliviu Pascu de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, Claudia Ordean de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca si Silviu Morar de la Facultatea de Medicina din Sibiu. Au urmat apoi discutii despre aspectele medicale, juridice si teologice asupra mortii cerebrale, precum si despre atitudinile sociale si ale mass-mediei privind suferinta si finalul vietii la persoanele publice. 
Maine, ultima zi a simpozionului, va debuta cu un Te-Deum oficiat de IPS Mitropolit Andrei, care va modera prima sesiune de comunicari a zilei, intitulata: "Biserica in spital" ce va fi sustinuta de parinti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si de cadre medicale de la Universitatile de medicina si farmacie din Iasi si Cluj. Va fi prezent la dezbaterile din cea de a doua zi a simpozionului de medicina si farmacie din Bistrita si PS Episcop Vasile Somesanul. Vor prezenta comunicari stiintifice Pr. Prof. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii "Babes-Bolyai", Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofana, pr. prof. Alexandru Moraru si Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Vasile Astarastoaie de la Universitatea de medicina si farmacie din Iasi. Seminarul de Medicina si Teologie de la Bistrita se va incheia maine in jurul orei 12, cu o conferinta  sustinuta de actorul Dan Puric - pe tema: "Suferinta in inchisorile comuniste". Cu acelasi prilej Corala Psalmodia Transylvanica dirijata de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca va sustine un concert religios in care vor fi interpretate piese specifice perioadei liturgice. In cadrul celui de-al XII-lea Seminar Ortodox de Medicina si Teologie participantii pot admira si o  expozitie de icoane romanesti intitulata "Icoana din suflet", expozitie ce reuneste lucrari ale studentilor si masteranzilor de la Cercul de arta sacra "Dionisie din Furna".


Autor: Andreea Paglesan.

.

Foto - Marius Chiuzan.


99 commentarii3563 vizualizări14 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0