Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Sfanta Maria.

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria (din ebraica Miryam; n. aprox. 17 i.Hr. probabil in Ierusalim, azi Israel - d. aprox. 45 d.Hr. probabil in Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform proto-Evangheliei dupa Iacob a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. In traditia crestina (ortodoxa, catolica, anglicana si luterana) precum si in cea musulmana, a ramas prin minune fecioara in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.

Al treilea sinod ecumenic, tinut la Efes in anul 431, convocat pentru a dezbate asupra invataturii dioprosopiste a patriarhului Nestorie , a confirmat invatatura Bisericii primare cu privire la Maica Domnului (gr. Theotokos, "Nascatoarea de Dumnezeu"). Conform definitiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum pacatul a venit in lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit in lume si mantuirea. Maria a fost denumita de aceea "noua Eva".

 Venerarea Mariei ca fecioara joaca un rol important deopotriva in bisericile ortodoxe, cea catolica, cea anglicana si cele orientale. Un numar foarte mare de biserici si catedrale ii poarta numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze.

 

Sarbatorile Maicii Domnului

Principala sarbatoare a Mariei este la 15 august ("Sfanta Maria Mare"), sarbatoare care se numeste oficial in biserica romano-catolica "Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria", iar in bisericile ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului". Recent biserica anglicana a introdus "Sarbatorirea Binecuvantatei Fecioare Maria" pe aceeasi data.

In plus, toate aceste biserici sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului ("Sfanta Maria Mica"), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, in Biserica romano-catolica se sarbatoreste Sfantul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte si increderea in puterea invocarii respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvantare si tarie in fata ispitelor).

Pe 25 martie biserica catolica si cele ortodoxe sarbatoresc Buna-Vestire, in timp ce cea anglicana sarbatoreste Ridicarea Sa la Ceruri.

Bisericile ortodoxe, greco- si romano-catolice sarbatoresc Intrarea in biserica a Maicii Domnului (sau Aducerea Maicii Domnului la Templu) pe 21 noiembrie.

Biserica catolica mai sarbatoreste Neprihanita Zamislire a Preasfintei Fecioare Maria pe 8 decembrie si, dupa Conciliul al Doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sarbatorii de 1 ianuarie din Taierea imprejur in Solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, Regina pacii.

In evul mediu, in unele regiuni ale Europei de vest Adormirea si Ridicarea la Ceruri se sarbatorea in ianuarie si februarie.

Biserica anglicana mai sarbatoreste Purificarea Sfintei Fecioare Maria pe 2 februarie.

Bisericile ortodoxe si cele greco-catolice mai sarbatoresc:

  • Adunarea [credinciosilor in cinstea] Preasfintei Fecioare, Nascatoare de Dumnezeu pe 26 decembrie
  • Acoperamantul Maicii Domnului pe 1 octombrie
  • Izvorul Tamaduirii in Vinerea luminata, adica vineri in Saptamana luminata, de dupa Pasti
  • Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana pe 9 decembrie
  • Punerea in racla a cinstitului vesmant al Maicii Domnului la 2 iulie
  • Punerea in racla a braului Maicii Domnului la 31 august.

De asemenea, atat catolicii si cat si ortodocsii serbeaza, in functie de tara, regiune si traditie, diverse aparitii sau icoane ale Maicii Domnului.

 

Titlurile date Fecioarei Maria

Titlurile cele mai des atribuite Fecioarei Maria sunt Maica Domnului (Our Lady, Notre Dame, Nuestra Señora, Nossa Senhora, Madonna, numele dupa care ea este cunoscuta cel mai des), Binecuvantata Fecioara Maria, Regina Cerurilor (Queen of Heaven, Regina Coeli) si altele. Calitatile venerate prin ele sunt sumate in Troparul Maicii Domnului:

"Cuvine-se sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata, si maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut. Pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim."

Lucrarile teologice se refera la termenul grec Theotokos si echivalentele sale latine Deipara si Dei genetrix, traduse ca Nascatoare de Dumnezeu sau Purtatoarea de Dumnezeu. Acestea sunt utilizate pentru a accentua ca fiul Mariei, Iisus Hristos, este Dumnezeu. Conciliul de la Efes sustine ca parintii bisericii nu au ezitat sa vorbeasca despre Fecioara Maria ca fiind Maica Domnului, condamnand doctrina nestoriana, care sustinea ca Maria a fost doar mama lui Iisus-omul, nu si a lui Iisus-Dumnezeu.

Numele ei in alte limbi

Numele Maria potrivit unor surse inseamna "copil dorit". Altii interpreteaza numele ca insemnand "amaraciune" si se pronunta in ebraica Miryam , in araba Miryam sau Maryam , in greaca Septuagintei Μαρι?μ, Mariam, sau Μαρ?α, Maria, in etiopiana M?ry?m, in siriana Mart Maryam, in latina tarzie Maria.

Cuvantul Maria, este in general considerat ca fiind originar din limba ebraica si ar proveni din Maryam cu varianta Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise. Pare sa fie un nume compus din doua elemente: mar insemnand picatura si yam insemnand mare. Sfantul Ieronim cunostea aceasta etimologie, deoarece declara ca Maria inseamna Stilla Maris, "picatura din mare". Dupa el, unii copisti au citit gresit cuvantul stilla, picatura, si au scris stella, stea. De aici provine titlul "Steaua Marii" si cantecul Ave, maris stella, "Bucura-te, o, stea a marii". Eroarea nu trebuie regretata, deoarece a dat loc unei imagini poetice foarte frumoase.

Unii savanti considera, si nu fara motive, ca Maryam nu este un cuvant de origine ebraica, ci egipteana, si dateaza din timpul captivitatii evreilor in pamantul faraonilor. Conform acestei origini, cuvantul ar fi compus din doua parti, dintre care prima inseamna "a iubi, a alege pe cineva", iar a doua parte este numele zeului Amon. In transcriere greceasca cuvantul a devenit Mariamne, insemnand "aleasa, iubita de Amon". Pentru crestini, cuvantul Maria, dupa transcrierea ebraica, si Mariana, dupa transcrierea greceasca, inseamna "aleasa, iubita de Dumnezeu".

 

Viata- Conform Vechiului Testament

Pentru detalii, vezi: Almah. Cuvantul ebraic almah din Isaia 7:14 nu desemneaza sau nu desemneaza neaparat o virgina. Conform listei lui Edersheim, almah inseamna adolescenta (fata aflata la inceputul pubertatii). De asemenea, cuvantul grecesc folosit de Matei (parthenos) nu inseamna neaparat fecioara, ci poate desemna varsta, nu puritatea sexuala. Prin urmare, conform Bibliei Maria era o adolescenta necasatorita in momentul in care a ramas gravida.

 

Conform Noului Testament

In Noul Testament se gasesc relativ putine referinte la Maria, iar dintre acestea cele mai numeroase in capitolul intai al evangheliei dupa Luca (Luca 1:26-56). Acolo este mentionata ca tanara logodita. Conform evangheliei dupa Luca (Luca 1:28), a fost vizitata de un inger, care a salutat-o cu cuvantul κεχαριτωμενη (participiu pasiv de la χαριτω, "placut"), ceea ce a fost tradus prin "plina de har". Dupa salutul ingerului, acesta i-a vestit ca fara sa cunoasca barbat, va da nastere unui fiu, care va fi Mesia asteptat de popor.

Increderea in Dumnezeu si modestia Mariei sunt trasaturi scoase in evidenta in evanghelia dupa Luca, trasaturi care au stat la baza venerarii Mariei in mediile crestine de mai tarziu.

Cu ocazia prezentarii pruncului Iisus in templul din Ierusalim, batranul Simeon i-a proorocit Mariei suferintele pe care le va trai (Luca 2:35). Doar evanghelia lui Ioan o mentioneaza pe Maria in mod expres ca martora nemijocita a crucificarii fiului ei. Ultima data este evocata in cartea Faptele Apostolilor (Faptele Apostolilor 1:14), ca facand parte din grupul asupra caruia la Rusalii s-a coborat Duhul Sfant.

Sfantul Pavel credea ca Sfantul Iosif l-a conceput pe Isus, "Iosif «nu a cunoscut-o pe» Maria «pana cand ea a dat nastere unui fiu»" (ea nu a ramas virgina, conform Sfantului Matei).

Doctrine legate de Maica Domnului

In afara de credinta in nasterea Domnului, care-i desparte pe crestini de necrestini, exista cateva doctrine privitoare la fecioara Maria, care difera de la o ramura a crestinismului la alta.

Conceptia imaculata (Neprihanita Zamislire)

Dogma a Bisericii Catolice din 1854 (papa Pius al IX-lea), Neprihanita Zamislire spune ca Maica Domnului ar fi fost fara de pacat inca din prima clipa a conceperii ei (neatinsa nici macar de pacatul stramosesc). Neprihanita Zamislire a Maicii Domnului este sarbatorita in Biserica Catolica anual pe 8 decembrie.

Venerarea Fecioarei Maria

"Sfanta Fecioara Maria, ca una care s-a invrednicit de cinstea exceptionala de a naste cu trup pe Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii, este venerata in cultul ortodox ca cea dintai si cea mai mare dintre toti sfintii, fiind 'Mai cinstita decat heruvimii si mai preamarita fara de asemanare decat serafimii" . De aceea, cinstirea care se da Mariei in crestinism (ortodox, catolic, anglican) se numeste in termeni teologici iperdulie sau supravenerare (sau preacinstire) .

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2940 vizualizări15 august 2013




rss 2.0
rss 2.0