Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Marti 05 Iulie 2022 - 14587
Unele fete din presa locala sunt prea destepte si intelepte.

Tot mai multi romani incep sa nu mai aiba incredere in presa, la modul general si in special in presa nationala, unde varful de lance sunt televiziunile de stiri. Romanii nu mai au timp sa analizeze situatiile si atunci generalizeaza, evident mai mult atunci cand apar stiri si informatii negative sau cand unii jurnalisti isi dezonoreaza bransa din care fac parte. Se stie ca nu exista padure fara uscaturi si drept urmare si in mass-media mai sunt lucruri de indreptat si oameni care nu fac cinste acestui domeniu de activitate. Uscaturi sunt peste tot, de la politicieni pana la angajati ai statului in diverse ramuri sau chiar particulari care in goana dupa profit uita de lege, bunele maniere sau regulile de conduita scrise sau nescrise.

Revenind la presa locala, ultima mea suparare a umplut paharul rabdarii cand vine vorba de unele colege, tinere jurnaliste care din nestiinta, slaba informare dar mai ales din aroganta si trufie isi dau aere de mari jurnaliste si incearca sa-si puna la punct colegii, evident fara nici un drept sau motiv real.  

Sa exemplificam: Mi s-a intamplat tot mai des ca o domnisoara sau doua din presa locala, sa ma intrebe de ce am venit la o ora, de ce plec la o alta, (mai repede sau mai tarziu decat alti jurnalisti) de ce nu stau la o conferinta de presa politica sau nu respect asa-zisul program pe care il au ele. Trecand peste diferentele de varsta de 20-30 de ani intre mine si unele dintre ele care in anumite situatii ar trebui sa le dea de gandit, aceste jurnaliste uita ca ele lucreaza la un patron sau o patroana,(sunt angajate la oameni de afaceri) care ii ghideaza ce si cum sa faca, (sau si mai grav-cum sa actioneze in domeniul jurnalismului), pentru ca ei patronii sa faca bani dar mai ales profit, uitand ca rolul presei este in principal sa informeze corect-impartial si daca pot si sa educe, fara a denatura informatia. In acest context, nu conteaza daca stai 5 minute la o conferinta de presa si faci doar poze, sau o ora, atat timp cat informatia ajunge la cititori integral, chiar cu texte ample emise direct de sursa (in cazul meu).

Cand esti independent si liber iti faci singur programul, esti propriul tau patron dar in slujba cititorilor tai, mergi unde si cand vrei si pleci cand doresti pentru ca invitatiile la conferinte de presa nu creeaza imediat si obligatia juridica de a consemna toate tampeniile sau aberatiile emise de unii alesi, politicieni sau functionari. Drept urmare, va invit "fetelor" sa nu va mai preocupe programul meu de munca sau timpul petrecut la o intalnire sau alta de catre colegii din presa, chiar daca e o mare diferenta intre colegi si colege.

Unii colegii au 15-20 de ani de experienta in domeniu iar unele jurnaliste foarte dezinvolte si obraznice chiar, au doar un an sau doi in bransa si o experienta de viata si o cultura generala minimala.

 

 Ultimul mic incident l-am avut cu o domnisoara care lucreaza pentru un ziar national, foarte tanara si draguta de atfel, care "s-a bagat singura in vorba" adica nesolicitata, s-a obraznicit si m-a certat pentru "neprofesionalismul meu" de a cere un material scris cu lansarea unui proiect in judetul nostru. Domnisoara impertinenta, fara sa foloseasca un limbaj politicos impus de diferenta de varsta si experienta in bransa a declarat, citez "De aceea esti jurnalist, sa scrii ceea ce ai vazut si crezi, nu sa ceri materiale scrise, e o lipsa de profesionalism". Nu m-ar fi suparat acest repros daca ar fi fost primul, dar mai multe domnisoare foarte tinere sau sub 30 de ani se cred foarte destepte si foarte competente in presa locala incat isi dau cu parerea si scriu despre orice si oricine, oricand... Desi ma apropii de 50 de ani si am aproape 30 de ani de experienta de munca cu oamenii si aproape 20 de ani in presa in care am lucrat ani buni la radio, ziare tiparite, televiziuni si presa online, nu ma pot lauda ca stiu totul si despre toate, ba din contra incep sa-i dau dreptate filozofului antic fara a fi eu intelept ca: "Stiu ca nu stiu nimic".

In acest context le reamintesc domnisoarelor din presa, fara sa folosesc apelativul meritat de unele -"fatuce" lansat de marele jurnalist Ion Cristoiu, ca la varsta si experienta lor de viata e regretabil ca sunt atat de... ingamfate, lucru ce denota clar tocmai carentele datorate varstei fragede dar care la unii oameni se pot repara in timp.

Experienta mea de viata si cu oamenii in mod special, precum si cea de presa m-a invatat ca este preferabil sa publici un comunicat sau un material-informare de presa mai amplu exact cum l-a emis sursa decat sa-mi dau eu cu parerea si sa-l modific in functie de gandirea mea, si astfel sa denaturez informatia de baza. Daca tot consider ca am ceva de spus si ma pricep la un domeniu, am posibilitatea sa ma exprim, cel putin eu la Bistritanews, la capitolul editorial, analize-comentarii sau atitudine. Pe de alta parte, le inteleg pe aceste fete ca incearca sa-si dea cu parerea si chiar sa rastalmaceasca informatia de baza deoarece sefii si sefele lor nu le permit sa scrie materiale de opinie, tocmai fiind prea tinere si nepregatite in domeniu. Din acest conflict de idei si dorinta de epatare a unor tinere, apar si erorile regretabile din presa, unde informatiile corecte sunt interpretate si rastalmacite dupa mintea imatura a unei fete de 20 de ani care de multe ori nu stie care e rolul si rostul ei in viata, cu atat mai mult a oamenilor pe care ii critica sau analizeaza.

Supararea unor fete, vine si din faptul ca, prin publicarea integrala de catre mine a comunicatelor de presa, ele nu se mai pot lauda cu materialele noi aduse doar de ele deoarece se va observa foarte repede ca in fapt sunt doar prelucrari ale unor comunicate si materiale emise de diverse institutii, partide sau cei interesati. Practic, prin publicarea integrala a unor comunicate de catre mine, le demasc "furtul" de informatii oficiale dar si diversiunea (sau inselaciunea) prin care unele materiale postate in "exclusivitate" de ele sunt in fapt niste publicari ale unor pozitii in viziuni personale dupa comunicate sau informari oficiale de presa.

De remarcat ca aproape toate marile agentii de presa din lume, inclusiv din Romania, in speta Agerpress sau Mediafax - publica integral comunicatele de presa, fara sa-si asume drepturi si merite redactionale asupra lor.

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent. 


 

P.S. - unii corespondenti locali care lucreaza pentru presa nationala fac un mare deserviciu judetului BN, deoarece accepta sarcinile de serviciu venite de la Bucuresti prin care li se cere sa dea doar stiri negative, cat mai groaznice posibil, de preferat cu cei 3 S - scandal, sange, sex, adica crime, violuri, accidente groaznice, etc, in general ce-i mai murdar din zona noastra, chiar daca sunt situatii particulare, adica exceptii.

 - din pacate sunt chiar jurnaliste sau jurnalisti locali care nu accepta diversitatea, care nu accepta alte opinii si care din lipsa de cultura generala si bun simt, catalogheaza tot ce e diferit de ei ca fiind rau. Din pacate asa se formeaza oamenii si parerile extreme, prin lipsa de toleranta in gandire, ce la maturitate deplina se transforma la unii in lipsa de toleranta in actiune, ce duce inevitabil la fapte reprobabile si conflicte regretabile, care ar putea fi evitate daca unii oameni ar fi mai buni, mai umani si mai intelegatori in limita bunului simt cu semenii lor.

 

9 commentarii2415 vizualizări14 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0