Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Marti 05 Iulie 2022 - 14587
A aparut noul cod rutier pentru biciclistii de pe Bargau.

Duminica seara am plecat de la Colibita spre orasul in care m-am nascut si in care traiesc si muncesc, Bistrita. Asa cum stiu prietenii mei, traseul l-am parcurs atat la plecare cat si la intoarcere cu bicicleta "proprie si personala", o exceptionala Avento-Cross KTM. La plecarea din Colibita in conformitate cu Codul Rutier, mi-am pus casca pe cap, am imbracat vesta reflectorizanta, am pornit lampa alba pe fata si lampa cu bec rosu pe spate. Evident ca bicicleta mea de trecking mai avea catadioptrii albe pe fata, rosii in spate, galbene la roti dar si fasii reflectorizante in special in spate pentru a putea fi observat cat mai bine de participantii la trafic. In schimb, pe tot traseul spre Bistrita din Colibita si pana in municipiu am intalnit foarte multi biciclisti locali care m-au facut sa cred ca este adevarata afirmatia din titlu.

 Absolut nici un biciclist intalnit nu avea vesta reflectorizanta, nici unul dintre ei nu avea un far in fata sau spate pornit (sau o alta lumina). Nici unul nu avea sisteme reflectorizante, chiar mai mult, majoritatea erau imbracati in haine de culoare inchisa iar ca tabloul sa fie complet, cativa biciclisti din zona circulau pe contrasens, vreo 2 erau pe mijlocul strazii iar unul a iesit dintr-o curte fara sa se asigure direct in fata mea. Noroc ca sistemul de franare pe disc al KTM-ului meu si-a facut datoria. In aceste conditii nu pot sa nu ma intreb daca pentru bicilistii de pe Bargau nu exista o lege speciala privind circulatia pe drumurile publice judetene si nationale sau poate ca acestia au devenit extreme de darnici si doresc sa ajunga in urma unor accidente grave de circulatie donatori de organe. In limbaj strict ciclistic, biciclistii imprudenti, neechipati sau in stare de ebrietate care evident nu fac onoare biciclistilor semi-profesionisti sau profesionisti sunt numiti generic "donatori de organe" aluzia fiind clara la riscurile la care se supun din nepasare, inconstienta, prostie sau betie.

 

Marius Chiuzan.

1 comentariu2457 vizualizări12 august 2014
rss 2.0
rss 2.0