Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Luni 22 Iulie 2024 - 14587
Zebre rosii si . . . cai verzi, cu coama creata.

Tot mai multi amici dar si multi "oameni de bine" ma intreba: Ce ai mai Chiuzan cu primarul Cretu? Tu nu vezi ce baiat bun e, tu nu vezi cate lucruri bune face in Bistrita… si dai si laudal de nu mai suporta urechile cate realizari marete are O.T.Cretu in 2 ani de mandat de primar al municipiului Bistrita.

Dar ca un jurnalist incepator…. (am mai spus asta unui demnitar….ha.ha) nu am privirea formata si nu vad decat realizarile foarte mari si prostiile din jurul meu.

Si ce vad, vad bine. Drumurile municipiului sunt ca si bombardate, cu gropi si damburi de la plombari sau asfaltul crepat, ( exceptie fac cele 30 si ceva de strazi reparate capital cu foarte multi bani pe care ii platim tot noi bistritenii vreo 25 de ani ), murdarie si praf peste tot, inclusiv in centrul orasului (cu case darapanate si nerenovate) ca sa nu mai vorbim de periferie, haos in urbanism si neglijenta in serviciu din partea unor sefi din primarie, transportul gunoiului foarte scump (pretul s-a dublat prin semnatura primarului Cretu si a vicelui Avram), restrictii la intrarea in primarie, foarte multe proiecte pe hartie si putine in practica (e deja o smecherie la zi sa faci studii de fezabilitate de miliarde, pe care sa nu le mai transpui in practica) si multe alte mismasuri facute de sefii din primaria Bistrita, de care O.T. Cretu nu are cum sa nu fie in cunostiinta de cauza.

Dar cel mai mult ma supara lipsa de omenie a primarului Cretu. Lipsa de interes pentru viata oamenilor. De 2 ani duc cu el (nu cu un partid) o lupta, (pe care o sa o castig pana la urma ori in 2012 sau poate mai tarziu-caci eu am rabdare si nu am un mandat ce va expira) pentru salvarea vietii sau a integritatii fizice a cetatenilor din municipiu. De 2 ani il tot rog pe primarul Cretu sa instaleze semafoare cu buton sau denivelari la toate trecerile de prietoni din apropierea scolilor, gradinitelor, a caminelor pentru copii sau a zonelor foarte aglomerate.

Si ce face primarul Cretu? Cheltuie sau mai bine spus risipeste banii bistritenilor pe tot felul de paliative, inlocuitori foarte costisitori ai denivelarilor sau a semafoarelor cu buton (ce exista in magaziile primariei, mai putin butoanele ce costa 10 lei). Pe foarte multi bani, miliarde de lei in total, primarul a montat (a dispus) lampi intermitente inaintea trecerilor pentru pietoni, a pus tot felul de tablite si indicatoare, a montat "tarcuri" in intersectii si marcaje speciale.(evident cu manopera si marfa de la firme prietene-spun cunoscatorii) Mai nou vine cu o alta idee buna pentru soferii foarte civilizati din occident, marcajele cu culoare rosie pe trecerile de pietoni. Necazul este ca toate aceste paliative nu ajuta la nimic si nu rezolva fondul problemei - accidentele de pe trecerile de pietoni. De ce sunt accidente? Motivele sunt multiple: graba pietonilor si neasigurarea inainte de trecere dar de cele mai multe ori neatentia soferilor in special a celor tineri care combina teribilismul cu grandomania si sutele de cai (...verzi) de sub capota, ce duc la accidente grave sau mortale.

Solutia e la indemana primarului si nu costa decat un pic de bunavointa. Sa se monteze semafoare cu buton ori senzor de prezenta sau denivelari. In ambele cazuri soferi vor fi fortati legal sau fizic sa franeze inainte de trecerile pentru pietoni si se vor reduce sau vor disparea victemele de pe trecerile de pietoni.

O statistica tragica arata ca in ultimii 2 ani au fost loviti pe treceri zeci de bistriteni din care peste 10 au murit sau au ramas infirmi pe viata.

Acestea sunt victimile lui O.T. Cretu, cel putin moral deoarece el putea sa ia masuri ca acesti oameni sa nu moara sau sa nu fie accidentati, si nu le-a luat, desi eu si alte mii de bistriteni l-am avertizat si chiar invitat sa ia masuri corespunzatoare.

Va incepe peste cateva zile un nou an scolar si ma gandesc cu groaza  la ce accidente se pot intampla pe marile artere de circulatie din Bistrita, in special pe Independentei si Republicii, asa ca imi ramane doar sa ma rog lui Dumnezeu sa ii fereasca pe copilasi de accidente, ca primarul Cretu oricum nu mai aude de mult vocea oamenilor. Din biroul lui ultrapazit sau jeepul accesorizat viata are alte perspective si nu constientizeaza ce repede o sa–i cada " pernele" de sub fund sau cum poate primii o rosie putreda in fata sau un ou clocit,  din partea membrilor familiilor disperate cu copii loviti pe trecerile de pietoni.

 

Marius V. Chiuzan

1 comentariu5719 vizualizări06 septembrie 2010
[ Închide secţiunea de comentarii ]

dumitru
12 Octombrie 2010 - 23:35

primaria si-a redus suprafetele de lucru(adica cele pe care le intretineau cei de la URBANA)si astfel a crescut pretul, firma de salubritate are tot atatea "redevente" de oferit primariei ca si pana ableeped.Pricepeti?Primaria renunta la suprafete de intretinut, dar cere la fel de mult.In loc sa-i sprijine pe gunoieri, sa-i ajute sa faca "fain" municipiul asta, le i-a pita si confisca si cutitul >Urbana din acest motiv a trebuit sa renunte la niste angajati, care devin someri, platiti tot de noi.Uite asa se preocupa onor primaria de reducerea somajului si ocupare fortei de munca.Vai de p..alaria noastra.Traiasca... ura

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0