Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 02 Iunie 2023 - 14587
Politicianul Alexandru Toniuc "i-a dat" primarului Ovidiu Cretu 2800 de miliarde de lei vechi.(25 de poze)

In aceste zile a avut loc sedinta extraordinara a Consiliului Local Bistrita in care s-a dezbatut si aprobat bugetul propriu si al institutiilor subordonate Primariei Municipiului. Suma totala cuprinsa la capitolul cheltuieli este de peste 2800 de miliarde de lei vechi adica 63 milioane de euro sau 280 de milioane de lei noi. Bugetul de venituri si cheltuieli a fost realizat doar la propunerea primarului Ovidiu T. Cretu dupa centralizarea datelor de la toate serviciile si directiile apartinand de Primaria si Consiliul Local Bistrita. Bugetul municipiului este pe departe cel mai mare buget al unei institutii publice din B.N. astfel ca toti consilierii de la putere sau opozitie s-au mobilizat pentru a face propuneri in vederea cheltuirii juste si rationale a banilor publici locali.

           Pentru aprobarea acestui buget in Consiliul Local Bistrita este nevoie de o majoritate simpla de 11 voturi din 21 de consilieri locali municipali. Inainte de dezbaterile la buget exista o mica incertitudine cu privire la persoana care va inclina balanta de partea primarului Cretu si astfel "ii va da pe mana" un buget urias ce trebuie cheltuit in acest an.

           In Consiliul Local Municipal PSD-ul lui Ovidiu Cretu are 7 oameni la care se adauga un consilier de la UDMR si 2 consilieri "aliati-refugiati" cu/in PSD din noul partid al lui Tariceanu desprinsi din vechiul PNL. Necunoscuta saptamanii era al 11-lea consilier care sa voteze pentru Ovidiu T. Cretu si astfel sa "ii dea in primire" primarului cei 63 de milioane de euro. Votul decisiv a venit de la omul devenit politician Alexandru Toniuc, actualul presedinte judetean al ecologistilor din PER. Pentru cunoscatori, votul lui Toniuc era previzibil de mult, data fiind apropierea din ultimele luni a ecologistului de primarul Cretu dar si voturile favorabile date la ultimele sedinte propunerilor facute de catre PSD si reprezentantii sai.

            Cunoscandu-l din copilarie pe Alexandru Toniuc am fost tentat in prima faza sa cred ca el si-a tradat principiile, si-a tradat partidul, prietenii, oamenii care au avut incredere in el si pe votantii ecologisti.  NUUU.  Eu gresesc. Alexandru Toniuc nu a facut nimic din toate acestea, eu sunt in urma evenimentelor si a evolutiei sau involutiei scenei politice din Bistrita si in Romania per ansamblu. Eu abia acum am reusit sa inteleg ca fostul meu prieten a devenit de fapt politician, iar politicianul nu mai este un om obisnuit, el are doar interese politice, de grup sau personale, face compromisuri, transforma imposibilul in realitate si negociaza orice si cu oricine pentru acestea.

           Da, aceste lucruri imi sunt straine mie dar sunt o cutuma pentru toti cei care devin politicieni si trec la un alt stadiu de manifestare si implicare in viata societatii decat cetatenii simpli sau activistii civici. Daca e bine sau rau, asta sa judece cititorii si bistritenii la urmatoarele alegeri locale din 2016.

           Cu privire la buget mai trebuie spus ca dupa dezbateri de aproape 8 ore nici un amendament al opozitiei din Consiliul Local formate din noul PNL (PDL+PNL) si un consilier PER - Maxim Gagea, nu a trecut si nu a fost luat in considerare de catre "oamenii lui Cretu" astfel ca un drept democratic de a propune si a face proiecte in Consiliul local nu s-a materializat, totul fiind un circ si un spectacol ieftin care a mimat democratia. Mai mult, un drept legal de a propune modificari la buget prin proiecte proprii ale consilierilor locali a fost neutralizat prin puterea votului decisiv al lui Alexandru Toniuc (presedinte de sedinta la votarea bugetului) fapt ce ne duce cu gandul la intrebarea daca mai au rost dezbaterile si consultarile dinaintea votarii bugetului deoarece ar fi mult mai simplu ca propunerile primarului sa fie aprobate direct fara consultari, fara discutii si mai ales interventii energofage si cronofage din partea opozitiei. In Primaria si Consiliul lui Cretu  si Toniuc la ce ne mai trebuie opozitie, ca ei le stiu pe toate ?

           Pentru buna informare a bistritenilor amintim ca "cei 11 oameni ai lui Cretu" care au votat pentru cele 63 de milioane de euro sunt:

 Alexandru Bria - PSD

Iosif Molnar - PSD

prof. Constantin Rus - PSD

Laszlo Kiss - PSD

prof. Camelia Tabara - PSD

George Avram - PSD

Andrei Kozuk - PSD

Attila Antal -UDMR

Gelu Muthi, -PNL Tariceanu

Marius Armean -PNL Tariceanu

Alexandru Toniuc - PER.

 

Nu au votat bugetul - Ioan Peteleu si Sorin Hangan de la PNL si s-au abtinut de la vot Mihai Sarmasan, Filip Moisil, Gheorghe Tuta -PNL (fost PDL) si ecologistul Maxim Gagea. Restul consilierilor din noul PNL nu au mai fost in sala la exprimarea votului final dat joi seara in jurul orei 22.00.

          Acum veti sti cine conduce in primaria si Consiliul Local, cine are meritul sau vina pentru situatia din Bistrita, precum si cine sunt consilierii vinovati sau responsabili pentru asta.

 

 

Marius Chiuzan.

 

 

P.S. - Mentionam ca bugetul municipiului Bistrita pe anul 2015 are la venituri doar 2222 de miliarde de lei vechi la care se adauga un excedent de aproximativ 590 de miliarde de anul trecut, adica bani pe care primarul Ovidiu Cretu a fost incapabil sa ii cheltuie justificat si cu folos.

 La capitolul cheltuieli, cea mai mare suma de aproximativ 754 de miliarde lei vechi se duce la cheltuieli de personal-invatamant, 579 de miliarde la cheltuieli materiale si 1341 de miliarde lei vechi se duc la investitii.

6 commentarii6244 vizualizări14 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0