Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Ministrul Banicioiu a fost invins de mafia din sanatate.

In aceste zile, cetatenii cu asigurare medicala din Romania, au aflat cu surprindere de noile propuneri ale ministrului sanatatii-Nicolae Banicioiu, prin care pacientii pot opta pentru servicii medicale, la un medic ce lucreaza atat in spitalele si unitatile medicale de stat, cat si in cele particulare. Marea dezamagire a romanilor consta in faptul ca dupa ce iti faci programare si pierzi zile la medicul de familie, (unde chiar trebuie sa dai mici atentii la medicul tau personal-medicul de familie) ajungi la o Policlinica sau la un spital de stat, unde beneficiezi teoretic de analize si tratament pe baza asigurarii medicale obligatorii dar medicul specialist te cheama dupa-masa sau a doua zi si la cabinetul medical privat, unde evident toate manoperele si serviciile medicale se platesc separat. Acest lucru ii nemultumeste pe majoritatea romanilor care desi platesc o asigurare medicala obligatorie, se vad nevoiti acum sa mai dea o data bani si la particulari. Ideea ar fi una buna daca medicii ar lucra doar la stat, fie doar la privat. Solutia ar fi foarte simpla: separarea si delimitarea foarte clara a activitatii medicilor in unitatile de stat fata de medicina privata.

Din nefericire, mafia medicala din Romania, din toate domeniile sanatatii a reusit sa-l convinga pe ministrul Banicioiu sa accepte dubla postura a medicilor (privat si angajat la stat cu bani proveniti de la acelasi buget, al statului roman). Medicii cinstiti si onesti reclama aceasta practica de tip mafiot prin care se capuseaza legal bugetul statului si se fac mari deservicii romanilor care au astfel ingreunat accesul la serviciile medicale normale. Intr-o declaratie facuta astazi la Bistrita, ministrul Banicioiu a "intors-o ca la Braila" spunand ca masura este in intersul pacientilor, uitand sa spuna ca pacientii interesati de noua legislatie vor fi doar cei cu foarte multi bani care oricum isi faceau operatiile estetice cu botox sau silicon tot la privat dar din banii lor iar acum se vor face din bugetul statului.  

In alta ordine de idei, cadrele sanitare cinstite reclama acest dublu statut-neintalnit nicaieri in lume, a unei mafii medicale care isi taxeaza pacientii mai mult sau mai putin legal, atat in unitatile statului cat si in cabinetele particulare.

Cel mai bun argument contra ministrului Banicioiu care spunea ca pacienii pot opta ce sa faca cu banii lor este faptul ca din banii de la buget nimeni si niciodata nu a cerut o armata sau o politie privata pe care s-o aleaga cetateanul, un invatamant privat de exemplu la Oxford, unde tatal sa-si trimita copiii pe banii de la Ministerul Invatamantului din Romania sau alte servicii eminamente cu rol social si de protectie a cetateanului sa fie externalizate si date unor privati care sa capuseze legal bugetul de stat.

 

Marius Chiuzan.

 

 

 

Vezi video: http://youtu.be/BI-5FCaYg5Y

 

L-am intrebat pe ministrul Banicioiu daca este corecta propunerea cu analizele medicale obligatorii (consult preventiv-obligatoriu) sub sanctiunea amenzii, mai ales ca unele biserici-culte nu accepta donarea de sange sau prelevarea de material biologic (sange, saliva, urina, par pentru probe ADN si organe) iar unii refuza consultul medical pe motive de liberate de constiinta.

A doua intrebare s-a referit la proiectul de lege prin care medicii pot oferi consultatii (pot lucra) si la stat si la particular (la cabinetele proprii) iar la particular cetatenii asigurati sa mearga cu o coplata. Ministrul spunea ca cetatenii trebuie lasati sa aleaga ce servicii doresc pe banii lor. (Principiu corect dar nu in aceasta forma, subminind - deturnand bugetul statului pentru interesele private ale unui grup restrans de medici).

2 commentarii12166 vizualizări25 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0