Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Marti 19 Martie 2024 - 14587
Nu, nu preotii Vidican si Mudure sunt vinovati de moartea Adrianei Buzan.

Am citit si eu materialul despre situatia Adrianei Buzan si am constatat ca autoarea editorialului din ziarul Bistriteanul - Claudia Andron, proprietara publicatiei, lanseaza o serie de acuze voalate la adresa preotilor Vidican si Mudure, dar care toate, dar absolut toate, sunt false si clar neavenite.

Adriana Buzan nu a ajuns in Turcia din cauza starii foarte grave de sanatate a ei, ce nu a permis medicilor specialisti oncologi de la Cluj-Napoca si Bistrita sa isi dea acordul pentru deplasarea ei in strainatate. Ei si doar ei, medicii, au decis si puteau decide privitor la tratamentul si starea ei de sanatate. Nu au decis preotii, nu au decis jurnalistii sau prietenii ei.

 

Banii stransi din concert si alte actiuni de caritate au fost virati integral in contul nou de donatii deschis pe numele ei, evident mai putin comisioanele interbancare luate legal de banca, de aici apare si mica diferenta de bani, aproximativ 300 de lei.

 

Asa zisa intarziere "vinovata" in virarea sumei de bani este data de mai multi factori: intelegerea a fost ca banii sa fie virati intr-un cont nou, nu cel comun cu al sotului (sau fost sot), deoarece acesta era suspectat ca joaca jocuri de noroc si ca ar fi cazut si in patima alcoolului, ceea ce putea duce la cheltuirea sumelor din cont in mod nejustificat.

Tot in intelegerea dintre Adriana Buzan si organizatorii evenimentelor caritabile s-a explicat clar ca banii fiind colectati legal, trebuie platiti legal, prin virament bancar, si nu in "mana" prin prieteni mai mult sau mai putin cunoscuti.

 

De asemenea s-a stabilit sa se plateasca legal facturile pentru medicamente, operatiuni medicale sau deplasarea si operatia din Turcia, dupa ce sunt emise actele legale de preplata sau plata, ori prestarea servicilor.

Un motiv al micii intarzieri in virarea banilor a fost lipsa unui cont nou si a unei persoane imputernicite legal care sa folosesca doar in scopurile stabilite sumele virate legal. (Adriana Buzan avea un cont curent unde incasa alocatia copilului si pensia ei de boala, dar banca a cerut un cont special pentru donatii, in conformitate cu legile in vigoare, cont deschis doar de cateva zile)

 

Mai mult, Claudia Andron omite sa spuna tot adevarul, ca sumele totale avute acum in cont de Adriana Buzan nu acopereau nici macar jumatate din cei 20 de mii de euro ceruti de medicii turci pentru operatie, deci ea nu ar fi putut pleca inca in strainatate decat peste catva timp (poate cateva luni) pana se mai strangeau inca cateva sute de milioane de lei vechi.

Din aceste motive e clar ca cei 2 preoti nu au nici o vina in situatia tragica in care s-a aflat Adriana Buzan si cu atat mai putin in decesul acesteia, lucru tragic si regretabil de altfel si care nu are nici cea mai mica unda de vinovatie indreptata spre preotii citati, cu atat mai putin spre Biserica Ortodoxa.

Cu toata starea de super-excitare emotionala a autoarei data de sentimentul de compasiune, dragoste si prietenie fata de Adriana Buzan, Claudia Andron a gresit incercand sa-si canalizeze frustrarile date de boala grava (cancer cu metastaze in gradul 4 inca din luna septembrie) si sfarsitul tragic al Adrianei, catre doua persoane nevinovate, 2 preoti recunoscuti pentru spiritul lor de intrajutorare, caracterul crestin, onest, umanitar, dar si de bunatatea si omenia lor, de care au dat dovada si acum, mobilizand spiritul caratitabil ai bistritenilor si nu numai spre ajutorarea Adrianei Buzan si a familiei ei. 

Cat despre pretentiile Claudiei Andron care cere imperativ demisia celor 2 preoti, nici nu poate fi vorba. Ea, Claudia Andron face mare greseala de a se transforma in politist, procuror si judecator si tot ea cere sa se aplice o sentinta visata tot de ea, uitand ca este doar un jurnalist bistritean ce nu are in competente emiterea acestor pretentii si masuri legale. (Ea, Claudia Andron trebuie sa isi ceara scuze de la cei 2 preoti pe care i-a acuzat pe nedrept.)

 Evident ca preotii Vidican si Mudure nu au nici un motiv sa ia in considerare aceasta cerere de demisie absurda, Ba mai mult, ei trebuie sa ramana fermi pe pozitie, sa lupte pentru credinciosii bistriteni, pentru saracii si operele caritabile pe care le fac zi de zi, si sa apere Biserica Ortodoxa de atacurile si insinuarile nejustificate din interiorul sau exteriorul ei.

 

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

 

.


Pentru o informare corecta si comparatii logice vedeti si:

 

Informare cu privire la Spectacolul caritabil organizat pentru Adriana Buzan.

http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=15&article=19578

 

 

Arhiepiscopia clujeana despre cazul Adrianei Buzan: "Nu trebuie sa gasim vinovati. Am fost alaturi spiritual".

http://www.bistriteanul.ro/arhiepiscopia-clujeana-despre-cazul-adrianei-buzan-nu-trebuie-sa-gasim-vinovati-am-fost-alaturi-spiritual-1481114283969.html

 

VEZI explicatia JENANTA a Protopopiatului Bistrita in cazul Adrianei.

http://www.bistriteanul.ro/vezi-explicatia-jenanta-a-protopopiatului-bistrita-in-cazul-adrianei-1481102061536.html

  

Adriana Buzan, tanara care se lupta a doua oara cu cancerul, a plecat la ceruri la o zi dupa ce banii stransi de Biserica i-au ajuns in cont

http://www.bistriteanul.ro/adriana-buzan-tanara-care-se-lupta-a-doua-oara-cu-cancerul-a-plecat-la-ceruri-la-o-zi-dupa-ce-banii-stransi-de-biserica-iau-ajuns-in-cont-1481095150987.html

   

EDITORIAL: Cum v-ati batut joc de un concert caritabil al Binelui si NU ati virat banii in contul Adrianei Buzan. Chiar nu aveti frica de Dumnezeu?

http://www.bistriteanul.ro/editorial-cum-vati-batut-joc-de-un-concert-caritabil-al-binelui-si-nu-ati-virat-banii-in-contul-adrianei-buzan-chiar-nu-aveti-frica-de-dumnezeu-1481032665236.html

 

 

Drama unei femei de 35 de ani din Bistrita. Bolnava de cancer isi creste singura copilul de 10 ani

http://www.bistriteanul.ro/drama-unei-femei-de-35-de-ani-din-bistrita-bolnava-de-cancer-isi-creste-singura-copilul-de-10-ani-1471598022503.html

 

 

5 commentarii11781 vizualizări07 decembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0