Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Doua zile prin "Austria-Italia-Elvetia-Franta"...

Peisaje superbe, muntii plesuvi cu varfuri inzapezite sau platouri alpine insorite, dealuri verzi, cu minicascade si rauri repezi, cu apa limpede. Si asta nu e totul. Drumuri proaspat asfaltate, majoritatea si cu marcaje rutiere si sisteme de semnalizare optica pentru noapte, bine puse la punct, parapete metalice din aluminiu, pe langa curbele ce dau spre prapastii adanci sau hauri din care se vad doar varful brazilor. Ce mai, atmosfera de poveste si de povestit la copii si la nepoti, ca tinerii si adultii vizitatori din tara nu prea le cunosc. Si asta nu ca cele descrise ar fi in "Austria-Italia-Elvetia sau Franta’’ care se mandresc cu Alpii lor, ci pentru faptul ca aceasta atmosfera de basm e in Romania nostra, in Carpati, in aceasta tara Binecuvantata de Dumnezeu, dar neglijata de 30 de ani de guverne si criticata de cei care cred ca painea straina e mai buna decat cea de acasa.

Da, am fost 2 zile cu bicicleta in concediu in tara mea, si sunt foarte bucuros sa pot arata si prietenilor ca Romania isi revine, cei drept mai mult cu ajutorul romanilor din tara, care rezista eroic sa transforme acest loc in bine, dar si cu ajutorul administratiilor locale care dupa zeci de ani de democratie si capitalism au inteles ca infrastuctura rutiera si turismul sunt strans legate, spre folosul tuturor.

Am fost 2 zile cu bicicleta pe un traseu de aproximativ 250 de kilometri, alaturi de colegul Adi U, prin nordul Romaniei. Am plecat din Bistrita spre Dumitra, am trecut prin Nasaud, Salva, Cosbuc, Telciu, Romuli si Dealul Stefanitei din judetul Bistrita-Nasud. In Maramures am trecut prin Moisei si Borsa, iar cazarea am avut-o la o pensiune privata, eleganta si primitoare din acelasi oras-statiune.

A doua zi a turei ciclo-turistice, mult mai grea, a cuprins urcarea prin munti, aproximativ 20 de km pana la manastirea Prislop si coborarea spre judetul Suceava, tinta fiind Vatra Dornei. Dar pe traseu am deviat putin si am urcat cativa kilometri pe un drum forestier, destul de bine intretinut spre Carlibaba. De aici a urmat un alt traseu de vis, pe partea sudica a muntiilor Rodnei, pe Valea Mare - Izvorul Somesului, Sant, Anies, Rodna, Maierul, Sangeorz-Bai si Ilva Mica. Din Ilva am fost din nou pe un traseu super si drum proaspat asfaltat, peste Stramba, pana la Josenii Bargaului si de acolo la Bistrita, via Rusu Bargaului, Livezile si Unirea.

Dupa atatia km de pedalat si dupa oboseala inerenta pot sa ma declar foarte  multumit de mica noastra aventura, de frumusetile vazute, de minunatiile lasate de Dumnezeu in aceasta tara, comparabile sau poate mai deosebite decat cele din tarile riverane Alpilor.

Merita sa le vedeti, sa le parcurgeti cu bicicleta, pe jos sau cu masina, chiar merita.

Nu e scump, si e acasa la noi in Romania.

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

0 comentarii12873 vizualizări11 august 2019
rss 2.0
rss 2.0