Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
"Diaspora manelista" nu aduce nici un beneficiu Romaniei.

Cand vorbim de diaspora romanesca trebuie sa facem din start mai multe precizari. Sunt in diaspora urmasii romanilor ardeleni fugiti de teama stapanirii austro-ungare, majoritatea stabiliti in SUA, mai sunt romanii plecati de frica sovieticilor, dupa 1944-47, majoritatea legionari si monarhisti si o diaspora mai activa formata din cei plecati ilegal peste granita in anii 80, adica opozanti ceausisti sau "securistii" sub acoperire. Dar cea mai mare parte a diasporei romanesti este cea formata dupa lovitura de stat si razboiul de ocupatie din 89, acea emigratie economica, care reunea romanii plecati la munca in Germania, Italia, Spania, Franta, Anglia, in Europa in general. Acesti romani munceau o perioada in strainatate si se reintorceau acasa cu banii castigati, reluandu-si viata si traiul obisnuit acasa, dar mai "bogati" dupa experienta vestica, de aici provenind majoritatea micilor patroni romani de dupa 89.

In ultimii ani, in special dupa aderarea la U.E. si indemnul "criminal" a lui Basescu catre tineri de a pleca din tara sa munceasca in strainatate, lucrurile s-au schimbat, dar in rau pentru Romania, definitiv.  A aparut o noua clasa de emigranti economici romani, ce formeaza diaspora  romana, mult mai numeroasa decat precendentele, rupta aproape total de tara, rezidentii in occident, cei care nu mai vor sa se mute inapoi in Romania. Tara a pierdut zeci de mii de medici, ingineri, cercetatori, profesori, etc, personal inalt calificat, pentru care statul roman, prin cetatenii ramasi in tara (ce platesc taxe si impozite), au cheltuit zeci de miliarde de euro pentru instruire. Bani ne-returnati inca.

Au plecat pe termen lung sau definitiv si cetateni cu pregatire medie sau necalificati dar care si ei erau necesari si utili tarii in care s-au nascut si format.

Din aceasta ultima categorie, cu pregatire medie sau slaba apar insa si problemele de imagine, comunicare si chiar scandaluri.

In fiecare an, in luna august, Romania este invadata de "diaspora manelista" ,de romanii medii si mediocrii, de cersetorii si hotii activi in capitalele Europei, de ingrijitoarele de batrani, de cele care "fac masaj in cartierele rosii" germane, italiene sau olandeze, de "agricultorii"  spanioli sau italieni de origine romana, de cei nebagati in seama si ne-apreciati in tarile in care lucreaza slab calificat prin Europa dar foarte obraznici cand se intorc pentru un mic concediu in tara.

Pe acestia ii vezi galagiosi si nesimtiti in supermagazine, cand claxoneaza in trafic sau parcheaza ca nesimtitii bolizii de fite, (in fapt inchiriati din Europa,) ii vezi la sectiile de urgenta a spitalelor facand scandal ca nu sunt lasati in fata chiar daca au o mica escoriatie, raceala sau fleacuri, ce nu sunt urgente medicale.

Suparatoare este aroganta "acestor manelisti" din diaspora, mai ales cand iti arunca in obraz slogane: " sunt cetatean european si am drepturi".  Serios?  Si noi cei ce traim in Romania nu suntem cetateni europeni cu drepturi? Cu ce sunteti voi "manelistii diasporei" mai superiori decat romanii ce traiesc si muncesc in Romania. Cu nimic.  Ba mai mult sunteti distructivi pentru aceasta tara. Pe langa faptul ca ne faceti de rusine  tara in strainatate (cersetorii  si hotii), nu platiti taxe si impozite pentru Romania. Nu aveti asigurari medicale in Romania dar profitati de legislatia slaba ce va permite asistenta medicala de urgenta doar pe baza statului de cetatean roman chiar daca voi nu faceti nimic pentru tara voastra.

       "Manelistii diasporei"- platiti totul !  Ca si in occident, sau cum facem noi cei ce muncim in tara noastra si pe urma cereti-va drepturile. E democratie si capitalism, totul se plateste. Nu mai veniti in Romania si cereti pomeni ca in socialism. Da, stiu sloganele cum ca voi trimiteti bani in tara la familie si parinti.  Da , si?  Eu ca si cetatean roman ce traiesc si muncesc in tara mea, ce beneficii am de acolo?  Nici unul, ba din contra doar probleme.  Cand vine "diaspora manelista" cresc preturile la produsele alimentare si servicii. Beneficiul este pentru firmele si supermagazinele conduse de straini.  Cresc preturile la terenuri, case si apartamente,  astfel ca romanii din tara nu si le mai permit. Beneficiul este la multinationalele si firmele straine ce construiesc, ce detin firmele de materiale de constructii si tot lantul de servicii conexe. Se scumpesc masinile vandute in tara, si apar mii de harburi poluante.  Beneficiari sunt tot strainii cu companii auto.

      Adevaratii eroi, romanii ce traiesc si muncesc in Romania, ce isi platesc taxele si impozitele normale la stat, nu au nici un beneficiu din partea "diasporei maneliste".  Doar trebuie sa suporte oalele sparte de ei, prin faptul ca nu se mai intoarce in Romania plus valoarea creata de ei, desi i-a format si educat pe banii romanilor, diaspora produce acum pentru straini, si in strainatate.

Dar pretentiile cresc pentru Romania din partea diasporei.  Sa avem autostrazi. Din ce bani daca 3-4 milioane de tineri apti de munca au parasit tara si din banii lor, indirect, fac autostrazi alte state.

Vreti spitale noi. Nici nu ne trebuie noi, ci doar modernizate. Guvernul Boc a inchis peste 60 de spitale, dar nu ar fi nici asta o problema, ca oricum nu mai are Romania 23 de milioane de locuitori ci doar vreo 18 oficial desi intru-un scenariu pesimist se pare ca suntem de toti doar vreo 15 milioane. (numarul total al populatiei DIN Romania, este secret de stat). Ar trebui doar renovate spitalele existente.

Sa facem scoli noi. Nu trebuie. Doar sa le renovam si dotam pe cele existente, ca oricum numarul elevilor e la jumatate fata de 89. 

Dar de unde bani? De la aproape 2 milioane de romani "muritori de foame" care lucreaza la companii straine pe salariul minim pe economie, adica 350 de euro net lunar?  De la vreo 2 milioane de romani care traiesc la limita decentei cu salarii de la patronii romani sau de la stat, cu o medie de 500 de euro net lunar? Sau de la cei 5 milioane de pensionari cu pensii amarate, ce iau in medie 200 de euro lunar. (aici nu vorbim de cateva mii de nesimtiti cu pensii de lux -judecatori, procurori , servicii secrete etc.)

Si atunci de unde bani pentru pretentiile voaste. Vreti o tara ca afara? Foarte bine.  E randul vostru sa munciti in Romania si sa faceti tara asta ca afara.  A, nu vreti, sunteti egoisi, lasi si rai, nu va intereseaza soarta tarii, doar voi sa o duceti bine.  Ok, dar atunci taceti din gura si nu va mai bateti joc de romanii ce supravietuiesc eroic in Romania.  Doar ei isi asuma raspunderea pentru tara asta, voi din diaspora NU.

Acestea fiind zise,  "manelistule din diaspora" te asigur de dispretul meu si lipsa de consideratie atunci cand mai vii pe acasa in Romania cu ifose de european.

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent. 

 

 

P.S. - nu am uitat de cei cu studii superioare, care au beneficiat de foarte multi bani dati de romani pentru instruirea lor, (aproape 1 miliard de lei vechi costa direct si indirect instruirea unui medic, 6+5 ani), bani nerecuperati de romani (daca a studiat la buget) dar macar acesti romani din diaspora, care tot nu fac mai nimic pentru tara lor, au decenta, majoritatea, sa taca si sa nu isi mai critice parintii si bunicii, (ce au muncit 40-50 de ani pentru Romania), ca nu o fac tot ei maturii, foarte moderna ca afara.  

1 comentariu12411 vizualizări04 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0