Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Bravo "Mirciulica".

In aceste zile a aparut in cinematografe un film care schimba in bine fata cinematografiei romanesti. De 32 de ani regizorii, scenografii si producatorii autohtoni s-au concentrat pe imaginile de cosmar ai anilor 50 cand Romania era condusa de stalinistii sovietici sau pe exceptiile negative ale sistemului socialist patriotic promovat de Ceausescu. Asa se face ca majoritatea filmelor romanesti postdecembriste sunt din seria "soc si groaza" sau cum sa trecem de la "Cantarea Romaniei"  la ... "Blamarea si tradarea Romaniei".

Rezultatele firmelor de propaganda neagra nu au intarziat sa apara, imaginea tarii a fost puternic deformata, pana am ajuns sa fim considerati drept "vestul salbatic ale Europei".  Nimic mai neadevarat. Da, Romania mai are multe de facut la capitolul investitii si infrastructura, dar criticii occidentali au partea lor de vina (se spune ca am ajuns colonie economico-financiara a Germaniei si Austriei dar si tara de import a armamentului vechi din tarile NATO). 

Revenind la cinematografie, folosita pana acum ca arma de denigrare a tarii, lucrurile incep incet sa se schimbe. Anul trecut a fost un record de incasari la o comedie "porcoasa" , cu regie, scenariu si actori de mana a 3-a (Miami Bici), dar ea a marcat o trecere de la denigrarea si accentuarea unor situatii particulare la filmul de comedie prosteasca, unde doar vulgaritatea gratuita, mult exagerata, a dat tonul schimbarii in mentalitatea cinefililor romani.

Din fericire, Romania intra din aceste zile pe calea cea buna, deoarece a aparut filmul "Mirciulica".   Totusi, nu pot spune ca e un film de Oscar, acesta reprezinta o evolutie clara, spre o normalitate in cinematografia romaneasca, pe modelul filmelor mult apreciate din Franta sau de ce nu, a celor americane de la Hollywood. Da, actorul Mircea Popa alaturi de regizorul Cristian Ilisuan au facut minuni, ei fiind si scenografii noii pelicule.

Actiunea, se petrece intr-un oras mic tipic romanesc si prezinta lupta unui tanar jurist in incercarea de-a invinge tarele societatii, de-a se realiza prin mijloace legale si cinstite.

"Promo film: Mircea, un tanar de 30 ani din Gherla, pica un examen de magistratura la Bucuresti si este nevoit sa se intoarca acasa si sa locuiasca cu parintii lui. Fortat de imprejurari, se angajeaza la un baron local care detine o firma de salubritate, dar lucrurile se complica atunci cand ajunge sa lucreze pentru sotia sefului. "  (Nu mai dezvaluim mai mult din film)

Chiar daca actorii, regizorul si ceilalti membri ai echipei ce apar in film au declarat la unison ca nu exista nici o legatura cu realitatea, in film se vor regasi multe situatii din viata reala, cu bune si cu rele, cu zbateri si incercari ce marcheaza viata fiecarui tanar din Romania.  Chiar pe model american, filmul are un final de poveste.

Spectatorul iese de la filmul "Mirciulica" plin de entuziasm, optimism, curaj si ganduri spre mai bine, adica exact de ce avem nevoie acum cand tara si Europa intreaga trec prin criza energetica si financiara provocata de Green Deal si nepriceperea sora cu tradarea a celor de la Comisia Europeana si a altor factori de decizie (gresita) de la Bruxelles.

Concluzionand, va invit sa vedeti filmul "Mirciulica" ce ruleaza la Happy Cinema si Dacia din Bistrita.  Citandu-l pe Mircea Popa (Mircea Bravo), cu siguranta vor fi cei mai bine cheltuiti 20 de lei din aceasta perioada.


Link video de la lansarea de la Bistrita:

https://youtu.be/Tqzpn7SrIV0

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

 

 

.

 

 

 

 

PS - Cristian Ilisuan despre film:
"Mirciulica este proiectul meu de suflet, cel care m-a convins ca eu vreau sa fac film si ca pot sa fac asta. Si acesta este doar inceputul, imi doresc sa fac in fiecare an cate un film care sa umple salile de cinema. Pana acum, planul merge bine, tocmai am incheiat filmarile pentru cel de-al doilea film, care se numeste Nunta pe bani si care va fi lansat in 2023."

https://bravofilms.ro/

https://www.facebook.com/mirciulicafilmul/

 

0 comentarii12586 vizualizări11 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0