Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
Nu acceptati jocul istoricilor dusmanosi cu Romania.

Scrisoare deschisa. In atentia presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud  Emil Radu Moldovan. 

Domnule presedinte Moldovan. Ne cunoastem de zeci de ani ca si bistriteni si tineri sportivi, si de 26 de ani incoace de la sutele de conferinte de presa la care am participat la invitatia dvs. , a institutiei dvs. ori a partidului pe care il conduceti , sau de la cocktailurile si briefing-urile publice de presa. In toti acesti ani nu am avut ocazia sa stam la o cafea in privat la dvs. acasa sau la mine acasa unde sa va servesc si delicioasele prajituri facute de sotia mea special pentru prieteni, dar poate nu e timpul pierdut.

Cu acest mic preambul am  vrut sa arat cititorilor ca ne cunoastem reciproc destul de bine si eu va cunosc foarte bine activitatile publice, mai ales ca le-am relatat/postat in ziarul meu BistritaNews , fara obligatii financiare din partea dvs., a Consiliului Judetean, sau a  partidului,  adica free.

In aceste conditii este de mirare pentru mine atitudinile pe care le aveti in ultima perioada fata de comunitatea etnicilor romani din Bistrita Nasaud si simbolurile care o definesc.

Despre simbolistica si sugestionarea populatiei va invit sa cititi lucrarile publice ale generalului Talpes, cel care a fost seful SIE si consilierul lui Ion Iliescu, care v-a fost 4 ani presedinte national la partidul pe care il conduceti in BN. Chiar dvs. domnule Moldovan v-ati remarcat in public ca un patriot roman luminat, prin studiile de securitate facute si la academia SRI, unde sloganul este "Patria a priori"  adica tradus de ei ar fi "Patria inainte de toate". Sunteti cunoscut ca si patriot si prin consilierii dvs. si actuali angajatii de la Consiliul Judetean, pensionari/fosti angajati sau sefi la SRI.

Mai mult, sunteti recunoscut ca un sustinator al romanilor, prezenta dvs. fiind deja obisnuita la toate sarbatorile religioase importante pentru crestinii romani ortodocsi. Nu este lipsita de importanta nici prezenta dvs. si sustinerea acordata sarbatorilor organizate de armata romana, de organizatiile patriotice a fostilor militari sau la manifestari de omagiere a eroilor si trecutului militar glorios al poporului roman.

 

In aceste conditii sunt de neinteles gafele pe care le faceti, se pare la sugestia unor istorici locali mai neavizati, in ceea ce priveste istoria romanilor. Aici ma refer la sustinerea asociatie Tasuleasa Social si a proiectului Via Trasilvanica. Aceasta asociatie s-a remarcat prin ajutorarea comunitatilor sarace din tara sau programe pentru tineret, dar si prin propaganda neagra/defaimatoare la adresa romanilor. Mai multi cetateni germani si austrieci de origine romana ne-au sesizat ca asociatia a difuzat filme si poze din Romania, cu comunitati foarte sarace, adica cu o minoritate din cadrul minoritatii gipsii, (ceva in genul celor de la Pata Rat din Cluj) spunand ca acestia sunt romanii, si asta in cadrul campaniilor de strangere de ajutoare si fonduri in Germania si Austria. (mai exista filmele si pozele din anii 2000 si mai vechi). Mai mult, asociatia a lansat proiectul mult mediatizat, Via Transilvanica, proiect finantat generos de tot felul de firme si fundatii (cu interese) straine, in frunte cu o mare banca austriaca, recunoscuta ca fiind foarte retinuta in sponsorizari, dar foarte generoasa in a plati pentru acest proiect. Via Transilvanica, unde se promoveaza si o zona ce se vrea secesionista (tinutul secuiesc-Siculorum) coincide cu granita de trista amintire a austro-ungarilor din perioada sangeroasei Mariei Terezia, granita pe care au murit mii de etnici romani, ucisi de austriecii ce nu doreau ca romanii sa fuga la fratii lor din Moldova. (Amintiti-va de crimele facute sub Maria Terezia, de Sfintii Martiri de la Salva si de Tanase Tudoran, etc.) . Aceasta granita artificiala pleaca din Moldova de Nord, rebotezat de ocupantul austriac drept Bucovina, trece prin asa numitul tinut secuiesc secesionist si ajunge pana la Drobeta Turnu Severin, oras candva ocupat si stapanit vremelnic tot de austrieci. Astfel Via Transilvanica replaseaza si delimiteaza in constiinta oamenilor teritoriul ocupat de austrieci si maghiari in cateva secole, negand realitatea istorica actuala, definita clar si legal de tratatele de dupa primul razboi mondial.  Mai mult, aceasta granita mentala delimitata de Via Transilvanica imparte Romania actuala in regiunea Transilvania cu romanii buni civilizati si harnici dupa model austriac si romani necivilizati si lenesi de la Bucuresti sau Iasi, impartire incorecta, injusta, nedreapta si gratuit discriminatorie ce da apa la moara extremistilor secesionisti.  Despre simbolistica neagra a acestei granite artificiale, din nou intrebati-l pe generalul Talpes sau pe istoricii independenti (feriti-va de manipulatorii Boia, Deletant, etc.).


O alta gafa mare, ati facut-o tot la sugestia unor istorici habarnistii sau rau intentionati, cand cu fonduri judetene si nationale ati restaurat castelul de la Posmus, dar l-ati denumit castelul Teleki.  Istoricii dvs. au uitat sa va spuna de miile de romani morti pe mosiile familiei Teleki, in perioada cand erau iobagi/sclavi pe mosia grofilor, sau de crimele permise de aceasta familie in timpul revolutiei de la 1848, (guvernatorul Transilvaniei, contele Teleki a ordonat uciderea a mii de romani de catre armata lui Lajos Kossuth) dar si in timpul ocupatie hortiste dintre 1940-1944.  A denumi castelul dupa aceasta familie, este ca si cum am reveni la denumirea de Hortii Uta sau Hitler Uta pentru actuala strada Liviu Rebreanu din Bistrita, doar ca intr-un anumit moment nefavorabil al istoriei aceasta strada a purtat numele unor criminali si dictatori.


Pe acelasi plan m-as referi si la sumele imense investite in salvarea unei picturi, copie a unei copii dupa un original italian, (la sugestia unor pseudo istorici maghiari veniti la Bistrita) de la biserica lasata in ruina de sasii de la Jelna.

 

Se pare ca vreti sa restaurati si castelul de la Comlod si tot "a lui Teleki" sa il denumiti in actele oficiale. Pacat,  mare pacat.

 

Si o ultima mare gafa pe care consilierii pe teme de istorie v-au impus sa o faceti este renovarea casei in care a locuit Matei Eminescu, fratele poetului nostru national.  Se stie ca Matei a fost ofiter (capitan) al armatei romane, erou cu 6 decoratii in Razboiul pentru Independenta, patriot si om de onoare, reprezentant al romanismului transilvanean , dusman feroce al ocupantilor germani din Primul Razboi Mondial, fapt ce il inscrie in galeria de onoare a acestui popor.  Astfel este de neinteles de ce la renovarea casei de pe Bl. Independentei  nu s-au pastrat culorile consacrate in Romania, sau albul pur, si s-a trecut la picturi si motive florare de sorginte ungara si austriece, din perioada de dinainte de Marea Unire.  Motivul oficial e ca acea cladire apare intr-o poza din timpul dominatiei austro-ungare impodobita cu acele motive florale austriece, fara sa se tina cont ca Matei Eminescu a schimbat decorul casei, in unul de sorginte romanesca, tocmai pentru a anihila efectele vizuale ale fostilor imperiali austro-ungari pe care ii detesta. Noua imagine a casei, l-ar face sigur sa se intoarca in mormant pe Matei Eminescu, vazand ca ocupantii austrieci au din nou sustinatori printre istoricii mercenari din Bistrita. Se stie ca Unirea a avut efecte practice la Bistrita abia prin 1934, adica la multi ani dupa unirea oficiala din 1918, cand Bistrita a avut primul primar roman - Corneliu Muresan, pana atunci fiind condusa de minoritarii etnici sasi si maghiari.


Sper ca aceste greseli, cam repetate, nu fac parte dintr-un plan imagologic, ca si la Oradea, unde se doreste impunerea stilului arhitectonic maghiar si austriac, sau se demoleaza/inlatura statui ale inaintasilor romani si se instaleaza simboluri ale liderilor din alte tari.

Daca mai sunteti patriot roman luminat, fidel intereselor acestei tari, va invit sa promovati refacerea obiectivelor istorice romanesti, un prim obiectiv vizat fiind Cetatea de la Ciceu a marelui voievod Petru Rares.

(va reamintesc ca bisericile si monumentele sasesti si maghiare au beneficiat in ultimii ani doar in judetul nostru, de finantari locale, nationale sau de la U.E. - rezervate Romaniei, de zeci de milioane de euro, iar obiectivele romanesti au fost finantate cu sume nesemnificative fata de cele mai sus mentionate.)     

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

.

 

Vedeti si  : Capitanul Matei Eminescu (la Bistrita).

http://www.bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=18&article=9699&comment=9699#comment

0 comentarii1827 vizualizări13 septembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0