Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Domnule primar Cretu, va rog nu ii lasati sa ne omoare copiii pe trecerile pentru pietoni. (Scrisoare deschisa)

Din vara anului 2008 va tot rog domnule primar al municipiului Bistrita sa repuneti la loc denivelarile in fata trecerilor pentru pietoni, in special langa scoli, gradinite si azile dar si pe arterele intens circulate. Motivatia mea este umanitara, logica si practica. Acolo unde sunt denivelari instalate (limitatoare de viteza-galme) nu se mai produc accidente de circulatie deoarece soferii opresc la timp pentru a nu isi strica masina, pentru a nu sari in sus si a da cu capul de plafoniera sau pentru a  nu isi varsa cafeaua pusa in suportul special de la bord. Acestea ar fi motivele principale pentru care majoritatea soferilor franeaza inaintea trecerilor pentru pietoni cu denivelari instalate, nu pentru protectia pietonilor. Putin le pasa de pietoni. Pentru majoritatea soferilor, dar mai ales pentru cei tineri cu jeep-uri si limuzine de lux, pietonul e "inamicul" , cel ce il incurca in trafic, cel care mai bine ar sta acasa si nu l-ar mai incomoda pe el, marele sofer.

V-am explicat domnule primar Cretu ca aceste denivelari salveaza vieti si am prezentat statistici, in care se arata clar ca nu a mai murit nimeni calcat pe trecerile pentru pietoni dupa instalarea denivelarilor. V-am explicat ca dupa scoaterea denivelarilor de pe Bulevardul Independentei si alte artere  principale au fost mai mult de zece accidente grave soldate cu morti si schiloditi pe trecerile pentru pietoni. Domnule Cretu, v-ati incapatnat sa faceti orice numai ce trebuie nu. Ati inceput sa marcati trecerile pentru pietoni cu culoare rosie-reflectorizanta (model PSD), ati montat lampi intermitente, ati pus reflectoare chiar deasupra unor treceri pentru pietoni si rezultatul e acelasi - zero. Se produc la fel de multe accidente. De ce ? Pentru ca masurile acestea sunt doar niste surogate pentru adevaratele solutii. E ca si cum ai face o frectie energica la un picior din lemn si te miri pe urma de ce piciorul e tot teapan. V-am avertizat domnule primar Cretu ca ii aveti pe constiinta pe toti mortii, ranitii grav si schiloditii pe viata de pe trecerile pentru pietoni din oras, de dupa dispozitia aberanta pe care a-ti dat-o unilateral, fara consultarea politiei rutiere, de a se scoate majoritatea denivelarilor din oras.

          Revin (dupa accidentul petrecut pe trecerea pentru pietoni de pe Bulevardul Independentei in fatza la scoala 17 Sfanta Maria, unde o fata alaturi de tatal ei au fost grav raniti de un sofer imprudent pe nume Pop N.) in fatza primarului Cretu cu acceiasi rugaminte: montati denivelarile la loc si in plus instalati semafoare cu buton. Aceste masuri duc atat la fluidizarea circulatiei, deoarece soferii vor opri doar cand au verde pietonii si nu se va fragmenta circulatia asa des cand vrea fiecarea pieton sa treaca ci doar cand se implineste un ciclu de functionare dupa apasarea butonului, deci pietonii vor trece in grupuri. Prin montarea denivelarilor si a semafoarelor cu buton vor fi in siguranta atat pietonii cat si soferii care respecta normele rutiere. Aceste modele se aplica deja cu succes in Bistrita la trecerea pentru pietoni de la Big dar si in alte locuri din oras unde sunt semafoare cu buton. Domnule primar, inteleg ca aveti bani pentru investitii, pentru sensuri giratorii, vopsele reflectorizante, lumini intermintente, refelectoare, tarcuri  si alte nimicuri prin care incercati sa rezolvati problema trecerilor pentru pietoni, si in care ati consumat sute de milioane, aproape in fiecare, dar mai gasiti ceva maruntis pentru un buton pentru ca semafoare sunt in magaziile primariei.

Va costa doar bunavointa personala si renuntarea la orgoliul pe care il aveti, va costa doar un gest demn de a recunoste ca nu sunteti sfant si perfect si ca ati gresit cand ati demontat denivelarile din fatza trecerilor pentru pietoni.

Daca nu veti face acest gest vor mai muri oameni pe trecerile pentru pietoni sau vor fi schiloditi si toate se vor intampla si din cauza faptului ca aveti puterea sa ii salvati si nu vreti sa ii salvati, toti mortii si ranitii de pe trecerile pentru pietoni din Bistrita de dupa vara 2008 si din viitor va vor sta pe constiinta.

 

Asa ca domnule primar Cretu va mai rog inca o data: Nu ii lasati pe unii soferi sa ne omoare copiii pe trecerile pentru pietoni din Bistrita.   

 

 

 

Marius V. Chiuzan - jurnalist independent.

 

 

Contact:

 

Tel. 0745.428335

 

chiuzan@yahoo.com

 

www.bistritanews.ro

 

- acest material poate fi copiat integral-

0 comentarii2814 vizualizări27 octombrie 2010




rss 2.0
rss 2.0