Aproape toti romanii au auzit de starea jalnica a sistemului sanitar romanesc si s-au confruntat cel putin o data cu probleme de natura administrativa sau medicala ce i-a indreptatit sa critice cadrele ce lucreaza in sistem. Nici Bistrita nu face exceptie de la situatia generala, dar, parca aici lucrurile stau mai bine. Punctele forte ale Spitalului Judetean de Urgenta constau in investitiile masive din ultimii ani cum ar fi in: reabilitarea sectiei de pediatrie, infiintarea sectiei de dializa, reabilitari de saloane si toalete cu bani privati, reabilitarea farmaciei, sectiei de laboratoare si radiografie, modernizarea blocului alimentar, dotarea cu centrale termice industriale noi si cu un generator electric propriu spitalului, o statie de oxigen noua, magazii, reabilitarea parcului sau modernizarea prosecturii. Sunt si alte lucruri bune facute in Spitalul Judetean la capitolul dotari sau sector administrativ cum ar fi modernizarea sectiei U.P.U., aducerea de lifturi noi, oficii si vestiare noi, modernizarea accesului in unitatea spitaliceasca sau izolarea termica a cladirii centrale a spitalului judetean.
Cu toate acestea si la Bistrita mai sunt probleme de ordin medical, mai ales ca nu exista suficienti medici si asistente, desi salariul brut la doctori este in jur de 55 de milioane si la asistente 25 de milioane de lei vechi. Sume din care, evident, se platesc impozitele si taxele catre stat.
Totusi, o problema mare a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita ramane perceptia cetatenilor asupra cadrelor medicale, fiind suficient ca un medic sa pretinda o data in viata lui foloase necuvenite sau asa-zisa spaga ca vina sa fie aruncata pe tot corpul medical. Si atunci cand se accepta un mic cadou dupa reusita unei spectaculoase manevre medicale, tot medicul este blamat, desi pacientul a oferit un buchet de flori sau o ciocolata ca o multumire pentru frumosul gest si munca medicului. In schimb, mai sunt unii medici sau asistente care din diverse motive sau din oboseala, uita sa mai zambeasca sau sa salute sau chiar mai rau, raspund cu superioritate unor pacienti. Dar acestea sunt cazuri izolate. In aceste conditii, faima Spitalului Judetean Bistrita este umbrita de cazuri nefericite si controversate de deces mediatizate exagerat de unele fatuce din presa, fara sa se spuna nimic de miile de cazuri rezolvate, de mii de copii care se nasc anual sanatosi in acest spital, de miile de operatii reusite sau miile de pacienti care pleaca sanatosi spre casa.
Din nefericire, la Bistrita dar si in Romania nu prea avem o presa si o opinie publica care sa-i trateze corect pe medici si sa le ridice statui mediatice prin articole sau filme, cum vedem la americani prin vestitele seriale - Dr.House, Spitalul de Urgenta, Stagiarii sau Anatomia lui Grey.
Marius Chiuzan.
P.S: Dragi medici bistriteni, e cazul sa iesiti in fata si sa va aratati mai des rezultatele muncii voastre pentru ca oricum greselile sau prostiile facute chiar si foarte rar le afla toata lumea, inclusiv presa locala. (la Bistrita, 90% din totalul medicilor sunt bistriteni care au urmat cursuri de specialitate a prestigioaselor universitati de medicina din Targu-Mures sau Cluj-Napoca.)
0 comentarii | 189 vizualizări | 28 septembrie 2012 |