Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Marti 23 Iulie 2024 - 14587
Uraaaaaaaaaaaa! Vom avea pista de biciclete, in anul ....

La primaria Bistrita, a avut loc o dezbatere publica pe tema realizarii pistelor pentru biciclete in municipiul Bistrita, dezbatere la care au participat doar aproximativ 30 de personae, majoritatea angajati ai primariei municipiului. In calitatea mea de cetatean si biciclist, am participat la dezbateri, nu inainte de a citi studiul realizat pentru primaria Bistrita, de catre  firma unui specialist din Germania. De aceasta data, studiul de solutie privind realizarea pistelor pentru biciclete din municipiu nu a mai cuprins gravele erorile din precedentul material realizat in aprilie, astfel ca ideea conform caruia trebuie taiati cateva sute de arbori din municipiu nu mai este valabila. Explicatia privind "fostii arbori" ce trebuiau eliminati a venit din partea primarului Cretu, care a recunoscut ca specialistul german nu a fost pe teren sa vada situatia reala si a folosit doar un foto-orto-plan, unde aproape toate tufele si arbustii pareau ca niste arbori. Odata clarificat acest aspect, s-au prezentat traseele si detaliile tehnice a viitoarelor piste care vor cuprinde in total 112 kilometrii si vor costa aproximativ 24 milioane de lei. Investitia se va realiza pe o perioada de 10 ani si pe langa piste si marcaje va mai cuprinde poduri si pasaje denivelate pentru piste, modernizari ale intersectiilor, facilitati pentru biciclisti si alte sisteme moderne folosite in prezent in occident.

              In calitate de biciclist ce folosesc zilnic acest mijloc atat pentru deplasare la serviciu, la cumparaturi cat si in scop recreativ, am prezentat executivului primariei Bistrita mai multe propuneri si amendamente printre care si cel referitor la modul in care pot fi recoltati si transplantati arborii cu masini specializate (acolo unde acestia se afla pe traseul viitoarelor piste). De asemenea am insitat ca la prioritatiile in realizarea pistelor, sa se tina cont de traseele de pe langa trotuarele situate pe marile bulevarde ale municipiului dar si pasajele de legatura si caile de acces spre Centrul Vechi si Pietonal. Nu in ultimul rand, am tinut sa-i transimt primarului Cretu faptul ca ii sunt un opozant corect - pe fatza, pana cand va realiza aceste piste si va rezolva problema denivelarilor de la trecerile de pietoni de langa scoli si gradinite, dupa modelul deja consacrat in Bistrita in 2007 si mai nou pe strada Dornei.(mai bine un opozant corect decat un prieten fals). Vrand sa-i arat primarului ca opozitia mea este ferma dar una constructiva, i-am oferit si un tricou pentru biciclisti, cu mesajul "Noi nu blocam traficul, noi facem parte din el".

             Acest material nu se poate incheia insa cu un happy-end deoarece chiar daca studiul de solutie privind realizarea pistelor in Bistrita, refacut in luna august, este acum bine realizat, am plecat cu marea dezamagire de la primarie, ca realizarea pistelor va incepe cel mai devreme in 2015 sau poate mai tarziu, in functie de ce va gandii conducerea primariei Bistrita de peste 3-4 ani sau viitorul primar.

             Conform primariei Bistrita, studiul de solutie este o prima faza a acestui proiect deoarece urmeaza studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, iar dupa cel putin o noua dezbatere publica pe acest subiect, proiectul va fi supus analizei si aprobarii Consiliului Local al municipiului Bistrita. Studiul se bazeaza atat pe o serie de cercetari si planuri urbanistice, cat si pe Strategia de dezvoltare a municipiului Bistrita pana in anul 2030.

 

.

 

Marius Chiuzan.

 

.

 

P.S. - In prima poza se vede cine este biciclist si cine este impotriva pistelor pentru biciclete si mai ales de ce.

http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/AllByUNID/689CF30D910AC51AC2257A520023A723?OpenDocument

   http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/689CF30D910AC51AC2257A520023A723/$FILE/120416_Studiu%20de%20solutie.pdf

 

2 commentarii3031 vizualizări03 octombrie 2012
rss 2.0
rss 2.0