Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Sambata 13 Iulie 2024 - 14587
Primiti de rege dar "alungati" de print. Boicot de presa.

In urma cu mai multi ani, am avut placerea sa ma intalnesc cu fostul rege al Romaniei - Mihai I, care a venit la Bistrita sa se intalneasca cu organizatiile monarhiste, dar si cu presa locala. In aceste conditii, am dat mana cu fostul suveran al Romaniei si daca-mi aduc bine aminte, cred ca ne-am si imbratisat protocolar. Dar imi amintesc cu siguranta foarte bine ca am stat impreuna la aceiasi masa, am servit o cafea si evident, eu si restul colegilor jurnalisti am facut foarte multe poze cu invitatii dar in special cu familia regala si regele Mihai. Aceasta placere mi-a fost facuta in semn de pretuire a breslei din care ma trag, adica mass-media locala, unde slujesc de aproape 20 de ani. In tot acest timp, am incercat sa arat ca mass-media este altceva decat ziarele de cancan, televiziunile de scandal, fatucele nesimtite sau unii "vulturi" ce se cred jurnalisti, desi au intrat in aceasta bransa doar pentru a face foarte multi bani, indiferent prin ce mijloace. De cand lucrez in presa, dar mai ales din 23 august 2010, cand am infiintat ziarul Bistritanews.ro, am incercat sa arat ca presa poate fi un partener corect, loial, care mediatizeaza onest si impartial, evenimentele cu caracter public. Cred in continuare in rolul mass-media de a informa si de ce nu, chiar daca supar o colega sau doua, de a educa pe cat posibil tinerele generatii, evident fara a ne substitui familiei si scolii.

               Acest preambul a fost necesar pentru a va explica ca in aceasta seara, mass-media locala a fost "lovita foarte rau", prin faptul ca, printr-un comunicat, ni s-a refuzat accesul la un eveniment considerat foarte important pentru municipiul si judetul nostru, un bal caritabil la care presa a fost invitata in toti anii de cand exista acel bal. Sub pretextul ca masurile de securitate impuse de prezenta printului Nicolae - nepotul regelui Mihai I, nu permit accesul presei, s-a trimis un comunicat in care, pe un singur rand, se explica clar ca presa poate sa vina doar in holul restaurantului unde se petrece evenimentul, pentru pozele de inceput, dupa care, este invitata sa plece. Aceasta inabilitate din partea organizatorilor mi se pare profund jignitoare si o consider un afront personal, in conditiile in care, la Fundatia si Cluburile organizatoare, sunt mai multi oameni pe care i-am considerat pana astazi, colegi, amici, sau chiar prieteni. Evenimentul din aceasta seara mi-a dovedit insa ca mass-media locala este in ochii acestor oameni, doar o unealta de propaganda ce poate fi folosita in promovarea imaginii si a proprilor interese, dar care nu este aceptata la "masa" cu statut de partener. Chiar daca eu personal am fost invitat mai mult pentru a evita o situatie penibila, sa intru in sala in care se desfasoara Gala Caritabila, si sa iau loc alaturi de familia organizatorului principal, am refuzat invitatia deoarece mi s-a spus clar ca statutul meu acolo este doar amical si nu de jurnalist, fapt pentru care n-am voie sa fac fotografii, (nici macar frumoase !!!), pentru ziarul Bistritanews. Adica noi jurnalistii, nu suntem demni sa stam in aceeasi sala cu un print sau cu membri ai acestor Fundatii si Cluburi organizatoare, desi am fost invitati si am stat la masa chiar cu regele Mihai. In aceste conditii, pentru a proteja cel mai de pret bun al unui jurnalist onest - demnitatea si onoarea (nu banii, functiile ori demnitatiile trecatoare) si din solidaritate cu breasla mea, asa buna sau rea cum este, am hotarat sa boicotez de astazi toate actiunile organizate de catre Fundatiile si Cluburile organizatoare a acestei gale.

 "Daca nu suntem demni de o simpla gala, nu suntem demni nici sa ii mai mediatizam".

 In fapt, eu nu voi mai publica nici un material despre acestia, nici pozitiv, nici negativ, pana cand nu voi primi un comunicat oficial pentru a fi publicat pe ziar, cu scuzele de rigoare, fata de inabilitatea de care au dat dovada organizatorii acestei gale, fata de mass-media locala.

 

 

 

Marius Chiuzan -  jurnalist liber si independent.

 

 

P.S: Pentru ca acest material este unul de atitudine, constatator si nu razbunator si in semn de pretuire pentru unii oameni (f. putini) de la fundatiile si cluburile organizatoare, carora le acord inca circumstante atenuante si prezeumtia de nevinovatie, nu am amintit niciun nume, tocmai pentru a nu da posibilitatea de defaimare directa a unor membrii de la acestea, care cred eu, nu au fost consultati in decizia de "alungare"a presei de la acest bal.

4 commentarii2975 vizualizări06 decembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0