Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Marti 11 Mai 2021 - 14587
Testari gratuite pentru depistarea cancerului de san la Caianu Mic- 20 si 21 octombrie.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), in parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania, organizeaza a V-a editie a campaniei "Nu am facut destul", care are ca scop testarea gratuita pentru depistarea cancerului la san in randul femeilor din mediul rural. Anul acesta, campania de testari gratuite se va desfasura in cinci judete din Ardeal, astfel ca in lunile octombrie si noiembrie vor fi testate mai mult de 1000 de femei din Alba, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Sibiu.

Campania a inceput saptamana trecuta in judetul Alba, unde au fost testate 165 de persoane la Ighiu si Bistra. In acest weekend, caravana se va afla la Caianu Mic in judetul Bistrita-Nasaud. Testarile se vor face la Primarie,intre orele 10:00 si 18:00.

Calendarul campaniei (lista mai poate suferi modificari):
20 si 21 octombrie la Caianu Mic, judetul Bistrita-Nasaud
27 octombrie la Apahida, judetul Cluj
28 octombrie la Iacobeni, judetul Sibiu
3 noiembrie la Sandulesti, judetul Cluj
4 noiembrie la Chiuiesti, judetul Cluj
10 si 11 noiembrie la Floresti, judetul Cluj
17 noiembrie la Nusfalau, judetul Salaj
18 noiembrie la Criseni, judetul Salaj
24 noiembrie la Baisoara, judetul Cluj
25 noiembrie la Capusu Mare, judetul Cluj

Voluntarii de la Asociatia Studentilor Medicinisti din Cluj vor face controale gratuite: la sani (palpare, ecografie daca e cazul si trimitere pentru mamografie gratuita), la inima (tensiune, puls, EKG, se masoara varsta arterelor), la plamani (spirometrie, se masoara varsta plamanilor), la alunite (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) si pentru depistarea diabetului (masurarea glicemiei, care trebuie luata pe stomacul gol).

 

1 femeie din 7 are o problema la sani, dar nu se duce la medic de frica sau rusine

Anul trecut, in cadrul campaniei care s-a desfasurat in cinci judete din Moldova, medicii au descoperit ca 1 femeie din 7 se confrunta cu o problema la nivelul sanilor, insa refuza sa mearga la medic de frica sau rusine. De asemenea, 4 din 5 femei nu facusera niciodata un control medical la sani.

"Cancerul descoperit in faza incipienta, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar sansele de supravietuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalitati la sani si au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natura canceroasa si au fost trimise la medicul specialist", spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

De aceea, in lunile octombrie si noiembrie, FABC in parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania, cu sprijinul Roche, Pfizer, Bristol-Meyers Squibb, Novartis, AstraZeneca, Genekor, farmacia Alphega si cu ajutorul voluntarilor de la Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj (OSM Cluj) isi propune sa convinga cat mai multe femei din zonele rurale si nu numai, sa mearga constant la un control de specialitate, astfel incat sa poata preveni instalarea bolii si, atunci unde este cazul, sa inceapa tratamentul la timp, inainte sa fie prea tarziu.

 

Cancerul la san poate fi tratat daca il depistezi la timp

Cancerul de san este o boala grava, reprezentand una dintre principalele cauze de mortalitate in randul femeilor din Romania si din intreaga lume. Cu toate ca este o afectiune care se poate vindeca daca este depistata in faza incipienta, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de romance. Tocmai din acest motiv, specialistii trag un semnal de alarma si le indeamna pe femei sa isi faca lunar o autoexaminare a sanilor si, cel putin o data pe an, sa mearga la control la medicul specialist.

3 pasi esentiali in depistarea precoce a cancerului la san

1.       In fiecare luna trebuie sa-ti palpezi singura sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia menstruatiei. Trebuie sa fii atenta la orice fel de modificare aparuta in forma sau in dimensiunea sanilor: un nodul, schimbari ale aspectului pielii (incretitura, gropita, roseata, aspect de "coaja de portocala"), secretii sau modificari la nivelul mamelonului. Specialistii sustin ca 70% dintre cazurile de cancer de san sunt descoperite de femei in timpul alaptarii.

2.       Daca observi vreuna dintre modificarile de mai sus, trebuie sa mergi imediat la medicul de familie.

3.       Ecografia sau mamografia (dupa varsta de 40 de ani) sunt extrem de importante. Chiar daca nu ai descoperit nicio problema este foarte important sa mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o data la trei ani daca ai pana in 40 de ani si in fiecare an daca ai peste 40 de ani.

Mai multe detalii despre campanie si programul complet al caravanei pot fi gasite pewww.invingemcancerul.ro/

 

Persoana de contact:
Ioana Marosan
Tel. 0740.205.978 / mail: ioana@decisepoate.ro

0 comentarii5145 vizualizări17 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0