Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
26 SEPTEMBRIE - ZIUA MONDIALA A INIMII

     Deoarece in Romania bolile cardiovasculare sunt o reala problema de sanatate publica, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, in parteneriat cu Scoala Sanitara Postliceala Bistrita si Inspectoratul Scolar Bistrita-Nasaud, desfasoara cu prilejul zilei de 26 septembrie, o campanie de informare si educare a populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a  bolilor cardiovasculare. 

     Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru peste 60% din mortalitate, ceea ce ne situeaza pe locul patru in Europa ca incidenta. In acest caz, modalitatea cea mai eficienta si cu impactul cel mai puternic ar trebui sa fie  preventia primara si combaterea factorilor de risc a bolilor cardiovasculare.  Confrom datelor OMS, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel global: mai multi oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare decat din orice alta cauza. In 2005, a fost estimat un numar de 17,1 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezinta 29% din decesele mondiale. Dintre acestea, au fost estimate 7,2 milioane de decese cauzate de bolile cardiovasculare si 5,7 milioane ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale.

    Stresul psihosocial, fumatul si abuzul de alcool reprezinta principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare in Romania. Motto-ul din acest an vine in continuarea celui de anul trecut: "Bunastare la locul de munca", la care s-a adaugat: "Lucreaza cu inima!". Acest indemn are la baza faptul ca cei mai multi dintre noi petrecem mai mult de jumatate din timpul zilei la munca, astfel ca locul de munca este ideal pentru a  incuraja un comportament favorabil sanatatii inimii.

     Pe 27 septembrie, incepind cu ora 14.00, bistritenii sint asteptati in zona pietonala pentru a participa la manifestarile dedicate "Zilei Mondiale a Inimii". Toti cei interesati vor putea afla ce tensiune arteriala au, daca sunt supraponderali sau obezi si vor fi consiliati in decizia unei schimbari necesare pentru sanatatea lor la cortul amenajat in acest scop.  Toate persoanele masurate vor primi un talon de participare la "Tombola Inimii". Premiile tombolei vor fi in numar de 10 si vor consta in diverse obiecte utile in viata zilnica personalizate cu mesaje pro sanatate. Extragerea biletelor va avea loc la ora 15.30 iar lista cistigatorilor va fi anuntata pe posturile de radio locale si afisata in holul DSP la sediul din Str. Zimbrului nr.5.  

 

                                                                             Mirela Parker

                                 Coordonator Compartiment Promovarea Sanatatii,

                                                             Directia de Sanatate  Publica Bistrita-Nasaud 

 

 

 

         Director Executiv Adj. Sanatate Publica,  

                          Dr. Doina Petri                                                                              

     

DIRECTIA  DE  SANATATE  PUBLICA  A  JUDETULUI  BISTRITA-NASAUD

 Str. Zimbrului, nr. 5, 420075 Bistrita, ?:0263-217.337; 212.204; 217.309,

 Fax: 0263-231137; 212934

Nr 6460    din  24.09. 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 commentarii2947 vizualizări24 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0