Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 06 Iulie 2022 - 14587
Bolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces in Romania si ocupa locul 1 in morbiditatea spitalizata

A fost semnata la Cluj-Napoca scrisoarea de intentie privind lansarea primului proiect pilot public - privat, ce isi propune implementarea, in doua spitale din Cluj-Napoca, a unui program pentru preventia secundara a bolilor cardiovasculare. Parteneriatul a fost incheiat intre compania Novartis, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca si Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca si se deruleaza in colaborare si sub patronajul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca.

"De peste 140 de ani, Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca si-a adus contributia la imbunatatirea sanatatii populatiei, formand zeci de generatii de medici valorosi si devotati profesiunii alese. Valorile noastre fundamentale, excelenta si grija pentru omul bolnav sunt impregnate in munca noastra de zi cu zi, asadar suntem parte a acestui proiect, care vine in sprijinul pacientilor cu boli cardiovasculare", a declarat Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj- Napoca.

In cadrul acestui proiect pilot care se va derula pe o perioada de 12 luni, vor fi identificate si implementate o serie de interventii de management medical, in cadrul spitalelor, pentru imbunatatirea ingrijirilor de sanatate oferite pacientilor cu un risc foarte ridicat de boli cardiovasculare, mai ales a celor care au primit deja un diagnostic principal de boala cardiovasculara aterosclerotica sau au suferit in trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

"Aceasta initiativa urmareste testarea si validarea unor interventii de management medical, care in viitor ar putea fi extinse la nivel national, pentru a imbunatati gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare si atingerea tintelor LDL-C. Ne bucuram sa fim printre partenerii acestui proiect si ca spitalul nostru va fi implicat intr-o initiativa menita sa ofere o calitate si mai buna a ingrijirilor de sanatate pentru cei ce sufera de afectiuni cardiovasculare", a declarat Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.  

"Furnizarea de date fiabile si instrumente utile pentru medici, pacienti, spitale si administratorii sistemului de sanatate, ar putea fi un pilon important pentru un viitor plan national de boli cardiovasculare, reflectand initiativele de la nivelul comunitatii UE, dar si pentru noi toti, cei care ingrijim zilnic persoane cu boli cardiovasculare carora dorim sa le oferim standarde europene", a declarat Dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj- Napoca.

 

Impactul bolilor cardiovasculare in Romania

In Romania, bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de deces (~60% din totalul deceselor) si ocupa locul 1 in morbiditatea spitalizata. Atat boala cardiaca ischemica, cat si accidentul vascular cerebral sunt responsabile pentru mai mult de 34% din totalul deceselor. Rata mortalitatii cauzate de cardiopatia ischemica este de aproape 3 ori mai mare in Romania decat in UE.[i]

Doar in 2019, peste 145.000 de persoane si-au pierdut viata din cauza bolilor cardiovasculare. Cu alte cuvinte, in fiecare an, Romania pierde, in termeni de populatie, un oras comparabil cu Pitestiul, din cauza bolilor cardiovasculare. O analiza in timp real realizata de worldlifeexpectancy.com arata ca in anii de pandemie 2020-2021, bolile coronariene si accidentul vascular cerebral au continuat sa ramana principalele cauze de deces in Romania, in ciuda COVID-19, in timp ce decesele legate de COVID-19 s-au plasat pe pozitia a treia.

"Bolile cardiovasculare sunt ca un tsunami care se apropie. Imbatranirea populatiei combinata cu stilul de viata actual al tinerilor pot contribui la o crestere si mai mare a incidentei acestor afectiuni in viitor, daca nu se iau masuri imediate. Prin urmare, bolile cardiovasculare ar trebui gestionate diferit; nu ca o boala cronica «normala», ci ca o problema de sanatate publica ce se poate agrava in viitor. De aceea, pe langa interventiile de management medical, acest proiect va include si o componenta importanta de informare a pacientilor cu privire la boala si riscurile asociate", a declarat Bahadir Pakis, Director General al Novartis Pharma Services Romania.

Colsterolul LDL crescut este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii cardiovasculare aterosclerotice. Dovezile actuale sugereaza ca nivelul crescut al colesterolului LDL este factorul de risc cel mai usor de modificat in sens pozitiv. Totusi, doar 33% dintre toti pacientii care au urmat tratamente pentru scaderea nivelului lipidelor au atins obiectivele recomandate pentru nivelul colesterolului LDL.[ii]

 

***

Despre Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu"

Cea mai veche institutie de invatamant medical din Transilvania, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" a scris istoria invatamantului universitar clujean. Astazi, Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca pune in aplicare principiile enuntate de profesorul Hatieganu pentru a se incadra in contextul competitivitatii internationale, raspunzand cerintelor Spatiului European al Cercetarii si Cunoasterii. Astazi, UMF "Iuliu Hatieganu" reprezinta:

  • un reper constant si valoros in peisajul serviciilor educationale, medicale si ale cercetarii stiintifice din Romania si Europa Centrala si de Sud-Est
  • una dintre cele mai reputate universitati de profil din tara
  • o institutie de invatamant superior care formeaza specialisti in domeniul sanatatii
  • o universitate internationala cu programe de studiu in limbile romana, engleza si franceza
  • o universitate responsabila, care asigura o pregatire de calitate pentru viitorii medici si farmacisti, printr-un sistem de educatie medicala centrat pe student
  • un centru de excelenta in invatamant, formare, cercetare, asistenta medicala si farmaceutica
  • un lider national in dezvoltarile educationale moderne, avand curriculum-uri dinamice adaptate cerintelor nationale si europene
  • un factor activ si dinamic in viata socio-culturala a Clujului, un brand de referinta al orasului

 

 

Despre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj este una dintre cele mai mari unitati sanitare cu paturi din Romania si are atributii de "spital regional de urgenta I A". Deserveste tot ceea ce inseamna urgenta pentru regiunea de nord-vest si are in componenta UPU si SMURD. Are 1.542 paturi in toate specialitatile medico-chirurgicale si peste 3000 de angajati. Functioneaza in regim pavilionar, intr-un numar de peste 33 cladiri distincte, unele de peste 100 de ani, situate la distante intre 30 m si 5 km fata de cladirea central.A ctivitatea este structurata pe trei segmente: asistenta medicala de urgenta, de diagnostic acut/cronic si programe de sanatate, invatamant medical universitar si postuniversitar si cercetare stiintifica medicala. Misiunea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca este sa imbunatateasca standardele de sanatate ale comunitatii. Astfel dorim sa oferim servicii medicale de calitate, accesibile tuturor, sa acoperim o arie larga de servicii, sa ne asumam rolul de lideri in inovare, atat pe plan medical, cat si managerial, sa cream o interfata moderna si prietenoasa si sa ne asumam un angajament durabil fata de angajatii nostri si dezvoltarea lor profesionala.

 

Despre Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

Spitalul Clinic de Recuperare asigur? servicii medicale in specialitatile cardiologie, neurologie, balneologie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie plastica si reparatorie, chirurgie generala, sustinute de activitatea laboratoarelor de radiologie si imagistica medicala, analize medicale, explorari functionale precum si a bazei de tratament. Personalul unitatii - 503 angajati apartinand diferitelor categorii profesionale -asigura desfasurarea actului medical in beneficiul unui numar mediu de 12.000 pacienti spitalizati anual pe cele 403 paturi, si cca 36.000 pacienti tratati ambulatoriu, in conditii de functionare in profilul unitatii. Activitatea complexa multidisciplinara desfasurata in spital defineste oferta de servicii medicale care integreaza derularea actului medical de la palierul de preventie, prin gestionarea factorilor de risc si educatia spre sanatate a comunitatii, pana la etapa de recuperare, avand ca obiectiv prevenirea sau reducerea la minim a consecintelor fizice / functionale/ psihice / socioprofesionale rezultate din aparitia unei boli, procesul de recuperare desfasurandu-se de la debutul afectiunii si pana la epuizarea restantului functional bio-psiho-social. In contextul international actual al sistemelor de sanatate, acest concept holistic a castigat o importanta deosebita pe piata serviciilor medicale pornind de la premisa costului inacceptabil economic, profesional si social al bolnavului care nu a fost integrat intr-un sistem de reabilitare eficient. Adresabilitatea catre unitatea noastra vizeaza nu doar regiunea de Nord-Vest; practic 40% din solicitari provin din toate judetele tarii, determinand un procent de peste 90% dintre pacienti sa se situeze pe lista de asteptare pentru o perioada de pana la 5 luni. De asemenea, spitalul a fost si ramane o recunoscuta si excelenta baza de invatamant medical, de la cel mediu, la cel universitar si post universitar, precum si de cercetare stiintifico-medicala si de educatie medicala continua. Conform Ministerului Sanatatii, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca este incadrat la clasificarea IIM conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 323/2011, modificat de ordinul nr. 441/2015.

 

 

 

Pentru detalii suplimentare, va invitam sa contactati Adelina Ionascu: adelina.ionascu@publicadvisors.roi Raportul National al Starii de Sanatate a Populatiei, 2020, MS/INSP/CNEPSS/CNSISP.

 

[ii] Ray KK, et al. EurJ Prev Cardiol 2021;28:1279-89. 

0 comentarii1358 vizualizări22 iunie 2022
rss 2.0
rss 2.0