Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Marti 10 Septembrie 2024 - 14587
CE TREBUIE SA STII ATUNCI CAND FACI PLANURI DE VACANTA DACA AI DIABET.

"Cand calatoresti si ai diabet, este important sa impachetezi medicamentele si consumabilele necesare in bagajul de mana pentru a evita orice probleme care pot fi cauzate de pierderea sau de intarzierea bagajelor. Ia in calcul folosirea unei genti care pastreaza temperatura sau depoziteaza insulina intre haine pentru a mentine temperatura adecvata", spune Gabriela Airinei, de la Asociatia de diabet "Da, si eu pot".

Jucatorul profesionist de volei Robert V., care are diabet de tip 1, ne impartaseste sfaturile sale de calatorie.

 

Un diagnostic de diabet nu te poate impiedica sa descoperi lumea. Trebuie doar sa iti cunosti specificul afectiunii si sa te gandesti ce sa iti impachetezi si ce sa iei in considerare atunci cand calatoresti pentru a avea o vacanta fara griji.

Gabriela Airinei, de la Asociatia de diabet "Da, si eu pot", prima femeie din Romania, cu diabet de tip 1, care a facut turul Romaniei pe bicicleta, recomanda ca primele lucruri pe care sa le impachetezi sa fie medicamentele si consumabilele pentru tratamentul zilnic. In acest fel, poti fi sigur ca iei cu tine tot ce iti este necesar. "Pentru a nu-ti faci griji ca ramai fara insulina sau consumabile atunci cand esti in strainatate, este intotdeauna o idee buna sa iei o cantitate mai mare de insulina, glucagon, senzori si alte elemente esentiale", spune Gabriela Airinei.

Impacheteaza intotdeauna medicamentele in bagajul de mana.

Ea a continuat: "Recomand sa impachetezi tot ce iti trebuie pentru a-ti controla diabetul in bagajul de mana, nu in bagajul de cala. In acest fel, vei avea acces la medicamentul care iti poate salva viata in cazul in care bagajele se pierd sau intarzie. In prezent, exista si pungi frigorifice speciale pentru pastrarea insulinei, care protejeaza medicamentele de fluctuatiile de temperatura. Daca nu ai o astfel de punga, un idee buna este sa pui insulina intre haine, ceea ce va ajuta la mentinerea temperaturii." spune Gabriela.

Potrivit Gabrielei, personalul de securitate al aeroportului stie in general ca insulina si alte lucruri necesare pentru tratamentul diabetului pot fi luate la bord. "De obicei impachetam tratamentul pentru diabet intr-o punga transparenta cu mini-grip, dar intotdeauna am spus personalului de securitate ca exista medicamente pentru diabet in punga inainte de verificare", a spus ea. Apoi a adaugat ca unele aeroporturi ar putea avea cerinte diferite in acest sens. Pentru orice eventualitate, ati putea avea si un certificat in limba engleza eliberat de un medic pentru a fi prezentat la securitate daca este necesar. O adeverinta de la medic este uneori utila si in hoteluri atunci cand este necesar sa se justifice folosirea frigiderului. "In cele mai multe cazuri poti folosi frigiderul gratuit, deoarece este o practica internationala de a ajuta persoanele cu nevoi suplimentare fara a percepe taxe", spune Gabriela Airinei.

Pastrati o gustare la indemana

Robert Viiber, jucator de volei la un club romanesc de top, a fost diagnosticat cu diabet in clasa a III-a. Viata de sportiv profesionist implica foarte multe calatorii. Robert recunoaste ca intalneste adesea situatii in care nivelul glicemiei scade in mod neasteptat in timpul unei calatorii cu avionul. De aceea, el are intotdeauna un baton de muesli sau o banana la el pentru a-si reenergiza rapid corpul atunci cand este necesar. Monitorizarea nivelului glicemiei este mult mai usoara acum decat cand era copil, spune Robert, care foloseste un monitor continuu de glucoza Dexcom ONE in loc sa-si intepe degetele*.

"Intotdeauna am dispozitivul pe mine si imi spune permanent daca ar trebui sa fac ceva pentru a-mi gestiona nivelul glicemiei", explica voleibalistul. Senzorul ii permite, de asemenea, sa prezica modificari ale nivelurilor glicemiei - dispozitivul arata in timp real daca citirile sale sunt in scadere sau in crestere. Senzorul alerteaza si telefonul daca nivelul glicemiei este periculos de scazut sau prea ridicat. Potrivit lui Robert, dispozitivul functioneaza si in modul avion cu Bluetooth activat.

Cand calatoresti cu un senzor de glicemie, este important sa stii ca este sigur sa treci printr-un detector de metale la punctele de control de securitate, dar este indicat sa nu intri intr-un scaner corporal, deoarece acest lucru ar putea dauna dispozitivului. In acest caz, agentul de securitate ar trebui sa fie informat despre existenta senzorului si sa fie rugat ca verificarea sa se faca cu un scaner portabil.

Temperatura afecteaza medicamentele

Gabriela spune ca nivelul glicemiei poate fi influentat de peste 42 de factori, inclusiv schimbarile de fus orar si diferentele de temperatura. Ea adauga ca temperaturile extreme duc la necesitatea de a creste sau a scadea cantitatea de insulina: atat temperatura prea rece, cat si prea calda (peste 30 de grade Celsius) duce la nevoia de a ajusta cantitatea de insulina pentru a gestiona diabetul. In plus, "Pe vreme calda, insulina nu trebuie lasata in masina sau pe sezlongul de plaja, deoarece se va incalzi si isi va pierde eficienta. Utilizarea in aceste conditii nu iti pune viata in pericol, dar efectul insulinei incalzite este mai mic".

 

* Daca alertele de glicemie si citirile date de dispozitivul Dexcom ONE nu se potrivesc cu simptomele sau asteptarile, utilizati un glucometru inainte de a lua decizii privind tratamentul diabetului.

*  Pentru o lista de dispozitive compatibile, vizitati www.dexcom.com/compatibility.

0 comentarii3962 vizualizări21 august 2023




rss 2.0
rss 2.0