Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Nicio femeie fara ajutor in fata cancerului ovarian!

Cancerul ovarian este cel mai letal dintre cancerele feminine. Ratele de supravietuire sunt scazute, incidenta si mortalitatea sunt in crestere peste tot in lume, dar cu rate disproportionat mai mari in tarile cu venituri medii si mici.  

In Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumatate dintre ele pierd lupta cu boala.

Global Cancer Observatory atrage atentia ca fenomenul este ingrijorator si ca nu se schimba nimic, pana in 2040, 4 milioane de femei vor fi rapuse de cancer ovarian.

De aceea, pe 8 mai, cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului ovarian, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer trimite un mesaj de speranta - Nicio femeie fara ajutor in fata cancerului ovarian!

"Exista o perioada buna in momentul acesta in tratamentul cancerului ovarian. Doctorii au inteles ca trebuie sa lucreze intr-o echipa si lucrul acesta se intampla. Fata de ce se intampla in urma cu 10 ani, acum exista o colaborare mult mai buna intre membrii echipei: chirurgul, anatomo-patologul, oncologul, imagistul, psihologul si geneticianul clinic care pot sustine pacienta cu empatie si profesionalism. E si o chestiune de noroc, e posibil ca boala sa fie diagnosticata in stadiu incipient, dar in egala masura ea poate fi depistata intr-un grad avansat. Sansele de a depista acest tip de cancer la un stadiu precoce sunt relativ mici. Pentru un oncolog este dificil sa spuna ce se va intampla cu omul din fata lui. E foarte greu sa traduci statisticile, graficele pentru un individ. Nu stii care dintre punctele care formeaza graficul de supravietuire este omul din fata ta, de aceea monitorizarea bolii este important." spune dr. Dragos Median, medic primar oncolog.

 

 

Controalele de rutina periodice sunt esentiale

"Sansele de supravietuire cresc cu cat cancerul este diagnosticat mai devreme, de aceea, controalele de rutina periodice sunt esentiale. Mai ales cand aveti rude care au suferit de cancer ovarian sau de cancer de san. Daca simptomele au aparut deja, cancerul ovarian nu mai este intr-un stadiu incipient. In fiecare an pierdem 67% dintre cazurile diagnosticate. Cea mai importanta este vizita repetata, anuala sau cand este nevoie la medic. Nu poate fi vorba despre un screening punctual in cancerul ovarian. In timp ce restul tarilor europene se concentreaza pe initiative menite sa imbunatateasca bunastarea fizica si psihologica a pacientilor cu cancer, asigurandu-se ca nevoile lor complexe sunt satisfacute cu empatie si expertiza, Romania regreseaza in ceea ce priveste accesul la tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit. In timp ce restul tarilor europene se concentreaza pe preventia cancerelor si pe depistarea timpurie a acestora, in faze incipiente, si pe tratarea cu medicamente inovatoare cu intentie curativa, Romania abia reuseste sa asigure accesul la chimioterapie si servicii medicale de baza", spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

 

5 lucruri pe care ar trebui sa le stie orice femeie despre cancerul ovarian

  1. Testul Babes Papanicolau nu detecteaza cancerul ovarian.
  2. Cancerul ovarian este adesea depistat intr-un stadiu avansat.
  3. Cu cat se pune un diagnostic mai precoce, cu atat sansele de tratare sunt mai mari.
  4. Cunoasterea simptomelor ajuta la o diagnosticare mai rapida. Simptomele cele mai frecvente sunt: balonare, senzatie de satietate instalata rapid, tulburari digestive, durere la nivelul abdomenului si zonei pelviene, nevoie frecventa de a urina, sangerari vaginale, crestere in volum a abdomenului, edeme (vanatai) la nivelul picioarelor, oboseala extrema.
  5. Testele genetice specifice pot oferi sansa pacientelor de a beneficia de un tratament tintit si pot imbunatati sansele de supravietuire si calitate a vietii.

 

 

Surse:

https://worldovariancancercoalition.org/

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/25-Ovary-fact-sheet.pdf

https://eurohealth.ie/policy-brief-women-and-ovarian-cancer-in-the-eu-2018/

https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/

https://www.esmo.org/content/download/10097/201883/1/EN-Ovarian-Cancer-Guide-for-Patients.pdf

 

0 comentarii1981 vizualizări08 mai 2024
rss 2.0
rss 2.0