Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 21 Martie 2025 - 14587
Educatia despre astm responsabilizeaza!

Astmul este una dintre cel mai frecvente boli cronice si afecteaza peste 315 de milioane de persoane din intreaga lume, provocand aproximativ 346.000 de decese anual. In ciuda aparitiei unor tratamente inovative, diagnosticarea si tratamentul astmului raman o provocare. Ziua Mondiala de Lupta impotriva Astmului este marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai, in scopul constientizarii si educatiei in legatura cu astmul bronsic. Tema din acest an este "Educatia despre astm responsabilizeaza!".

 In Romania, sunt aproximativ un milion de persoane care sufera de astm si care fac aproximativ 200.000 exacerbari (crize) severe in fiecare an, ceea ce inseamna ca in fiecare minut, un pacient este expus un atac de astm care ii pune in pericol viata.

 Astmul este o boala a cailor respiratorii care transporta aer catre plamani. Din cauza bolii, caile respiratorii ajung sa se ingusteze si sa se umple cu mucus, lucru care face respiratia dificila si duce la episoade de tuse. Atunci cand astmul este tratat corespunzator, caile respiratorii sunt curate, iar aerul circula normal. Astmul poate aparea inca din copilarie sau la orice alta varsta si nu este o boala contagioasa, chiar daca, uneori, mai multi membri ai aceleiasi familii pot suferi de astm.

 Cauzele aparitiei astmului bronsic nu sunt pe deplin intelese, insa boala este cauzata, cel mai probabil, de o combinatie intre factori ereditari si factori de mediu. Spre exemplu, copiii care sufera de alergii alimentare sunt mai predispusi la astm.

 

 

Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt:

  • respiratie suieratoare;
  • senzatie de limitare a respiratiei;
  • tuse - mai accentuata in timpul noptii si in orele diminetii;
  • dureri toracice - mai accentuate in timpul noptii si in orele diminetii;
  • persoanele care sufera de astm bronsic se pot trezi in timpul noptii din cauza tusei sau a dificultatilor de respiratie;
  • crize de astm - care sunt episodice. Ele pot fi usoare, grave sau foarte grave. In timpul unei crize severe de astm, pacientul poate muri.

 

 

 

Spirometrii gratuite timp de doua zile in Bucuresti si Timisoara

 

Cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Astmului, Societatea Romana de Pneumologie ofera spirometrii gratuite, timp de doua zile, in Sun Plaza din Bucuresti si in Iulius Mall din Timisoara. Programul spirometriilor gratuite este sambata, 11 mai si duminica, 12 mai, intre orele 10:00 - 22:00, in ambele centre comerciale.

 

Initiativa reflecta tema aleasa in 2024 de Initiativa Globala pentru Astm (GINA) - "Educatia despre astm responsabilizeaza" - si este un prim pas in a ajuta persoanele cu astm sa obtina informatiile necesare pentru a primi un diagnostic corespunzator si pentru a alege tratamentul potrivit. Morbiditatea si mortalitatea cand vine vorba de astm sunt prevenibile, insa o buna colaborare intre medici si pacienti este esentiala in stabilirea celui mai eficient tratament. 

 

"Atunci cand alegi un slogan precum <> te gandesti la drumul lung pe care trebuie sa-l parcurga un medic sau un pacient pentru informare si educare reciproca. Este, de fapt, drumul pe care-l parcurge bolnavul adesea din lipsa de educatie, de complianta la un tratament adecvat, de la criza intermitenta de sufocare, la criza severa cu internare in urgenta sau in servicii de terapie intensiva. Sigur ca si asediul factorilor de risc a crescut si acest fapt nu a fost fara consecinte, daca ne gandim nu doar la tigara traditionala, dar si la poluare, tigara electronica etc. Poate ca pe aceste zone de factori de risc, educatia trebuie extinsa si beneficiile nu se vor lasa asteptate, constand, in principal, in diminuarea presiunii pe serviciile de sanatate, dar si al cheltuielilor alocate acestor categorii de pacienti." - spune prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, presedintele viitor al Societatii Romane de Pneumologie (2024-2026).

 

 

Cum diagnosticam astmul:

 

  • Spirometria este un test simplu utilizat pentru diagnosticarea astmului bronsic, atunci cand simptomele conduc la suspiciunea de astm.
  • Spirometria este utilizata, de asemenea, si dupa diagnostic, pentru monitorizarea bolii.

 

"Indiferent ca suntem copii sau adulti, trebuie sa stim ca respiratia este darul cel mai de pret al vietii noastre. Criza de astm bronsic iti rapeste acest dar. Sufocarea, setea de aer (dispneea), respiratia suieratoare (wheezing-ul) reprezinta simptomele cele mai traumatizante pentru pacient. Din fericire, cu ajutorul medicatiei specifice, acesti pacienti pot si trebuie sa aiba o viata normala." - spune prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, secretarul general al Societatii Romane de Pneumologie.

 

O resursa utila pentru romani este platforma casapneumologilor.ro, unde se regasesc informatii despre bolile pulmonare, o harta a pneumologilor din Romania si aplicatia Navigator care ajuta oamenii sa se programeze la un medic pneumolog aflat in apropiere de locuinta utilizatorilor. Programarile se pot face si telefonic, la numarul 021.9904.

 

"O criza de astm se simte ca si cum ai incerca sa respiri doar printr-un pai pentru cateva minute. Chiar daca tragi aer din el si sufli aer cat poti de tare, nu poti sa obtii destul aer in plamani. Cu ajutorul tratamentelor adecvate (medicatie inhalatorie de intretinere si de urgenta si terapie biologica) poti trai o viata activa si plina de satisfactii." spune prof. dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

 

 

De ce este educatia necesara pentru tratamentul astmului

 

Succesul tratamentului pentru astm depinde, pe langa educatie si acces la tratament, de pacienti si de disciplina lor de a-si lua medicamentele prescrise, lucru numit de medici "aderenta la tratament" sau "complianta la tratament". Cu toate acestea, astmul si BPOC au unele dintre cele mai scazute rate de aderenta la tratament: doar 33% dintre pacienti urmeaza intocmai ce le-au prescris medicii. Prin comparatie, diabetul are 51%, depresia 62%, iar cancerul, scleroza multipla si hipertensiunea arteriala au peste 75% aderenta la tratament.

 "Perceptia si experienta pacientilor cu privire la necesitatea unui tratament zilnic pentru o afectiune cronica cu simptomatologie ondulanta, intelegerea tehnicii inhalatorii, interactiunile pacientilor  cu tehnica dispozitivelor inhalatoare, selectia dispozitivului in functie de nevoile, preferintele si abilitatile pacientului, sunt repere esentiale ale unei bune comunicari, ale unui real parteneriat intre medic si pacient, ceea ce va duce in final la imbunatatirea aderentei la tratament, cu un beneficiu major pentru calitatea vietii pacientilor cu astm bronsic." - spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog, Directorul Scolii de Pregatire Postuniversitara a Societatii Romane de Pneumologie.

 

 

Sfaturi pentru a tine boala sub control pentru pacientii cu astm bronsic:

  1. Asigurati-va ca respectati tratamentul prescris de medic si ca stiti cum sa utilizati inhalatorul corect si folositi-l ori de cate ori va spune medicul.
  2. Mergeti la medic cel putin o data pe an pentru controale sau imediat dupa ce ati avut un atac de astm sau o accentuare a simptomelor. Vizita periodica la medic este necesara si daca va simtiti bine.
  3. Cereti un plan de actiune scris pentru astmul bronsic, astfel incat sa stiti ce aveti de facut pentru a gestiona bine boala sau atunci cand ea se agraveaza.
  4. Stati cat mai departe de factorii de risc care pot declansa crize de astm - praf, blana de animale, polen, mucegai, fum de tigara, poluare, infectii respiratorii, efort fizic mare.

 

Despre Societatea Romana de Pneumologie

Societatea Romana de Pneumologie este formata cu scopul promovarii asistentei medicale, educatiei si cercetarii stiintifice in domeniul bolilor respiratorii. SRP este continuatoarea organizatiilor neguvernamentale din Romania cu acelasi scop: "Societatea pentru profilaxia tuberculozei" (1901), "Societatea pentru studiul tuberculozei" (1929), "Liga contra tuberculozei" (1946), "Societatea de Ftiziologie" (1963) si "Societatea de Pneumoftiziologie" (1991). 

0 comentarii266 vizualizări11 mai 2024




rss 2.0
rss 2.0