Un nou site dedicat comunitatii persoanelor cu scleroza multipla din Romania a fost lansat: www.msresistance.ro. Site-ul a fost dezvoltat de Roche Romania si se adreseaza tuturor persoanelor care sufera de Scleroza Multipla (SM) din Romania, precum si persoanelor din comunitatea acestora, care isi doresc sa fie informate cu privire la aceasta afectiune neurologica.
Scleroza Multipla este o boala inflamatorie cronica si progresiva a sistemului nervos central (SNC), ce afecteaza creierul, maduva spinarii si nervii optici pentru care in prezent nu exista vindecare[1]. Evolutia bolii si simptomele acesteia variaza de la o persoana la alta, insa pot afecta aproape fiecare parte a corpului si a sistemului nervos. Persoanele care sufera de SM pot experimenta o serie de simptome, cum ar fi oboseala, dificultati de mers si de vedere, probleme cu somnul sau depresie[2]. Scleroza Multipla este principala cauza de dizabilitate non traumatica la persoanele tinere, se diagnosticheaza de obicei intre varstele de 20 si 40 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati[3].
Este important ca pacientii sa ramana informati cu privire la progresele stiintei din spatele Sclerozei Multiple, de la testele efectuate la diagnosticare si importanta monitorizarii simptomelor. Intelegerea motivelor pentru care simptomele difera atat de mult si identificarea masurilor ce pot fi luate pentru a reduce impactul SM asupra vietii sunt esentiale. De aceea informatiile din www.msresistance.ro sunt menite sa ajute pacientii sa isi pastreze independenta cat mai mult timp si sa poata sa duca un stil de viata implinit. Site-ul contine sfaturi despre exercitii fizice si beneficiile acestora, alimentatie si un stil de viata sanatos precum si modalitati de protejare a sanatatii psihice, care sa ajute pacientii sa pastreze controlul asupra afectiunii.
"Scleroza Multipla este o afectiune complexa, cu manifestari clinice diverse. In ultimii ani s-au facut multe progrese legate nu numai de intelegerea mecanismelor de aparitie a bolii (desi cauza nu este cunoscuta inca) dar si in dezvoltarea unor noi molecule pentru tratamentul de fond al acesteia. Diagnosticul precoce si initierea terapiei cat mai curand posibil sunt deziderate posibil de realizat, pentru tinerea sub control a bolii si intarzierea progresiei dizabilitatii. In echipa terapeutica, pacientul si medicul trebuie sa ia impreuna decizia optima de tratament, tinand cont de forma de boala, factorii de prognostic dar si de aspectele socio-profesionale si individuale ale fiecarui pacient, pentru limitarea impactului fizic si psihic al acestei afectiuni, cu mentinerea calitatii vietii in conditii cat mai bune, cu limitarea gradelor de dependenta care se pot instala in timp.", a declarat Conf. Dr. Irene Davidescu, medic primar neurologie, Spitalul Clinic Colentina.
In Romania, potrivit statisticilor oficiale, 5.160 de pacienti cu Scleroza Multipla se aflau sub tratament in 2022[4] prin Programul national de tratament al bolilor neurologice.
***
[1]MS International Federation. What is MS? Disponibil la: http://www.msif.org/about-ms/what-is-ms/. Accesat iulie 2024.
[2]National Multiple Sclerosis Society. Multiple Sclerosis Symptoms. Disponibil la https://www.nationalmssociety.org/understanding-ms/what-is-ms/ms-symptoms. Acesat iulie 2024.
[3] Multiple Sclerosis International Federation. Atlas of MS 2020-2022. Disponibil la: http://www.msif.org/about-us/advocacy/atlas/. Accesat iulie 2024.
[4]Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Programul national de tratament al bolilor neurologice, disponibil la: https://cnas.ro/wp-content/uploads/2022/04/Programul-national-de-tratament-al-bolilor-neurologice-.pdf. Accesat iulie 2024.
0 comentarii | 616 vizualizări | 09 iulie 2024 |