Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 14 Octombrie 2024 - 14587
Toate la timpul lor. Nu lasa o sarcina sa te ia prin surprindere!

Unul din zece nou-nascuti din Romania are o mama adolescenta. 26 septembrie, Ziua Mondiala a Contraceptiei, este dedicata anul acesta informarii si educarii populatiei generale si in special a femeilor din Romania. In contextul rezultatelor alarmante venite de la Institutul National de Statistica privind mamele minore, fenomen ce poarta numele de "copii cu copii" (in Romania, ponderea nou-nascutilor provenind din mame cu varste cuprinse intre 10 - 14 ani a crescut cu 13.5% in anul 2022, fata de 2013), este esential ca femeile sa faca alegeri informate si sa aiba optiuni variate de contraceptie, adaptate la nevoile lor.

Sarcinile la adolescente au un impact semnificativ asupra sanatatii fizice si mentale a fetelor, precum si asupra viitorului lor. Complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii, precum eclampsia (complicatie a preeclampsiei), infectiile si nasterea prematura, pun in pericol atat viata mamei, cat si a copilului. Mai mult, sarcinile nedorite pot intrerupe educatia fetelor si le limiteaza oportunitatile economice. Acest lucru se intampla din lipsa educatiei sexuale. Multe adolescente nu au acces la informatii corecte si complete despre sanatatea sexuala si reproductiva. Acces limitat la servicii - serviciile de sanatate reproductiva, in special in zonele rurale, sunt adesea insuficiente si greu accesibile. Stigmatizarea si discriminarea - adolescentele se confrunta cu o serie de bariere sociale si culturale care le impiedica sa isi exercite dreptul la sanatate sexuala si reproductiva. Saracia si inegalitatile sociale - fetele din medii defavorizate sunt expuse unui risc mai mare de sarcini nedorite si de complicatii asociate.

In multe tari, initiativele guvernamentale au dus la o imbunatatire semnificativa a educatiei sexuale si a accesului la metode contraceptive. De exemplu, in Olanda a fost demarata o campanie prin care femeile care au efectuat un avort au fost consiliate de catre medicii ginecologi cu privire la metodele contraceptive care li se potrivesc. Pacientele, in special cele cu un nivel redus al veniturilor, au avut ocazia sa aleaga in mod gratuit si steriletul, un dispozitiv cu efect contraceptiv de pana la 5 ani. Studiile au aratat ca o treime dintre femeile consiliate au decis sa incerce aceasta metoda. Steriletul IUB Ballerine a fost pe primul loc in alegerea lor, alaturi de un alt sterilet hormonal. 31% dintre femeile participante au ales acest dispozitiv. Campaniile de informare au contribuit la reducerea semnificativa a sarcinilor neintentionate, iar Romania are nevoie sa urmeze acest model sau orice alta masura ce poate sustine sprijinul acordat tinerilor pentru a beneficia de informatii din sfera educatiei sexuale si a putea lua decizii privind optiunile contraceptive potrivite lor.

O privire mai atenta la optiunile contraceptive disponibile

Informarea in contraceptie este importanta si pentru femeile adulte care isi doresc un control asupra acestui aspect si au un plan familial clar. In acest moment exista pe piata mai multe metode contraceptive cu diferite grade de eficienta, criteriu deosebit de important, avand in vedere faptul ca femeile isi doresc si cauta acest lucru la un contraceptiv

 

99% EFICIENTA - implant, steriletul hormonal, steriletul din cupru (in forma de sfera sau de T), sterilizare permanenta. Acestea actioneaza independent, ceea ce inseamna ca odata introduse in corp de catre medicul ginecolog, partenerii nu mai au de facut alti pasi pentru contraceptie.

91-94% EFICIENTA - pilula contraceptiva zilnica, plasturele saptamanal, inelul vaginal sau injectia

72-82% EFICIENTA - metoda retragerii, cupa cervicala, metoda calendarului, prezervativul (unica metoda care reprezinta si o protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala).

Aceste metode sunt folosite de femeile din toata lumea, conform nevoilor, posibilitatilor financiare si sfatului medicului ginecolog si prezinta atat beneficii cat si posibile efecte adverse, de aceea relatia cu medicul si personalizarea recomandarilor sunt esentiale pentru o alegere potrivita.

Formele hormonale de contraceptie, cum ar fi pilula contraceptiva, steriletul sau implantul au fost asociate cu o gama larga de efecte secundare: hipertensiune, migrene, alergii, schimbari de dispozitie, stari de greata, cresterea in greutate si chiar cazuri rare de tromboze, pe care multe paciente le gasesc descurajante, utilizarea acestora fiind posibila doar persoanelor care nu prezinta afectiuni ale sistemului circulator sangvin.

IUB™ Ballerine®, cel mai mic contraceptiv reversibil non-hormonal cu actiune indelungata

Cu o rata de succes de peste 99% si protectie pe termen lung de pana la 5 ani, steriletul non-hormonal IUB™ Ballerine®, contine 17 perle de cupru  avand jumatate din dimensiunea unui DIU traditional in forma de T. Pentru cele care prefera o optiune non-hormonala, dispozitivul intrauterin (DIU) din cupru este o alegere din ce in ce mai populara , deoarece nu cauzeaza ingrasare, nu afecteaza libidoul sau metabolismul osos si nici nu influenteaza ovulatia. De asemenea, este o alternativa eficace la sterilizarea permanenta, care poate fi, astfel, evitata. Forma sferica si flexibilitatea oferita de Nitinol, material High-Tech cu memoria formei, utilizat si in stenturile coronariene, ii permite sa se adapteze cavitatii uterine dupa ce este inserat in uter cu ajutorul celui mai subtire tub de insertie, de doar 3,2 mm, care reduce disconfortul ce poate aparea la nivelul cervixului.

"Designul unic al steriletului IUB™ Ballerine® ofera medicilor mai multe beneficii practice atunci cand ne gandim la procedura de insertie. De exemplu, are cel mai subtire tub de insertie de pe piata, oferind o inserare mai usoara si mai putin dureroasa atat pentru femeile multipare cat si pentru femeile nulipare, iar foarte important este faptul ca fertilitatea poate fi restabilita imediat dupa extragere." spune dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrica Ginecologie cu supraspecializare in tratamentul infertilitatii de cuplu.

Inovatie, confort, siguranta

Calitatea vietii unei femei ar trebui sa fie obiectivul principal al oricarui produs contraceptiv. Peste 120.000 de femei din 30 de tari sunt fericite pentru ca au ales si folosesc steriletul IUB™ Ballerine®, cel mai mic contraceptiv (15 mm) reversibil non-hormonal cu actiune indelungata.

IUB™ Ballerine® este potrivit pentru toate varstele, inclusiv pentru femeile care nu au fost insarcinate sau in perioada dintre sarcini, iar fertilitatea este instaurata dupa inlaturare. Mica sfera din interiorul cavitatii uterine nu blocheaza orificiul de comunicare cu trompele uterine, asa cum o fac steriletele in forma de T, ceea ce duce la o reducere cu 90% a riscului de aparitie a unei sarcini in afara cavitatii uterine (sarcina ectopica).

 

Contraceptia inseamna libertatea de a alege

Sanatatea reproductiva a tinerilor este o investitie in viitorul Romaniei. Autoritatile, organizatiile non-guvernamentale, societatea civila si mass-media pot sa isi adune fortele impreuna pentru imbunatatirea sanatatii si bunastarii romanilor, cresterea economiei si a natalitatii prin ridicarea nivelului de educatie la care tinerele mame pot avea acces daca preintampina experienta unei sarcini la varste fragede. Implementarea unor programe de educatie sexuala in scoli care sa abordeze subiecte precum anatomia, fiziologia, contraceptia, infectiile cu transmitere sexuala si relatiile sanatoase ar putea fi un prim pas spre educatie. Alaturi de asigurarea accesului gratuit si confidential la servicii de sanatate reproductiva pentru toate adolescentele, inclusiv contraceptive cu actiune pe termen lung, teste pentru infectii cu transmitere sexuala si consiliere. Implementarea de programe de prevenire si combatere a violentei de gen, care este adesea asociata cu sarcinile nedorite si sanatatea reproductiva precara. Implicarea comunitatii prin colaborarea cu parintii, profesorii, cadrele medicale si alte persoane influente pentru a promova schimbari de atitudini si comportamente in ceea ce priveste sanatatea sexuala si reproductiva.

 

 

0 comentarii1568 vizualizări26 septembrie 2024




rss 2.0
rss 2.0