Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor a decis ca ei sa nu mai fie tratati de medicii specialisti. Pacientii cu dizabilitati din Romania risca sa ramana fara acces la medicii specialisti de recuperare medicala (Medicina Fizica si de Reabilitare), in urma unei decizii a Comisiei pentru Sanatate din Camera Deputatilor.
Societatea Romana de Reabilitare Medicala (SRRM) atrage atentia ca aceasta decizie are un impact grav asupra sigurantei si sanatatii pacientilor cu dizabilitati, principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare medicala, prin faptul ca se acorda drept de decizie medicala fizioterapeutilor, care nu sunt medici si care, in majoritate, nici macar nu au absolvit Facultatea de fizioterapie la programe de licenta in domeniul Sanatate, ci in domeniul Educatie Fizica si Sport.
"Medicul specialist de medicina fizica si de reabilitare are o pregatire de 11 ani de studii, el este cel care are competenta de a prescrie intreaga gama de servicii de reabilitare necesare! Cum putem lasa pacientii cu dizabilitati pe mana unui fizioterapeut cu doar trei ani de studii? Orice modificare legislativa prin care se reduce sau se elimina rolul medicului in elaborarea Programului Individual de Reabilitare reprezinta un pericol major pentru pacient si o problema grava de sanatate publica." spune prof. dr. Mihai Berteanu, presedintele SRRM.
Fizioterapia este o profesie conexa actului medical si este doar o parte din procesul de reabilitare medicala. Fizioterapeutul nu este medic, iar dupa doar trei ani de studii de licenta, el are ca principale atributii elaborarea planului de exercitii fizice terapeutice, in conformitate cu obiectivele stabilite de medicul de medicina fizica si de reabilitare.
"Facem un apel ferm catre deputati sa reflecteze asupra deciziei Comisiei si sa adopte amendamentele propuse de Senatul Romaniei la articolele 244 si 238 din Legea 95/2006. Este momentul sa decideti daca veti fi protectorii persoanelor cu dizabilitati sau daca veti permite restrangerea accesului acestora la servicii medicale de calitate. Atragem, de asemenea, atentia ca decizia Comisiei implica o crestere importanta a costurilor pentru sanatate." continua prof. dr. Mihai Berteanu, presedintele SRRM.
Comisia pentru Sanatate din Camera Deputatilor a respins recent modificarile propuse de Senatul Romaniei pentru Ordonanta de Urgenta nr. 66/2024. Aceste modificari vizau ajustari esentiale ale Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu un impact direct asupra protectiei si sigurantei persoanelor cu dizabilitati. Societatea Romana de Reabilitare Medicala a informat Comisia despre implicatiile acestei decizii printr-un memoriu detaliat (nr. 344/30 august 2024), insa argumentele specialistilor au fost ignorate.
0 comentarii | 1694 vizualizări | 21 noiembrie 2024 |