Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 09 Decembrie 2024 - 14587
Alergiile de sezon. Cum sa gestionezi simptomele provocate de acarieni, praf si mucegai in sezonul rece.

Odata cu venirea anotimpului rece, petrecem tot mai mult timp in interior, iar aerul din locuinte poate deveni un factor declansator al alergiilor. Expunerea la alergeni casnici precum acarienii din praful de casa, mucegaiul si parul de animale se intensifica in aceasta perioada, provocand simptome precum stranutul in salve, rinoreea apoasa, mancarimea nazala sau oculara, congestia nazala si chiar tuse si dificultati de respiratie. Este important sa intelegem cum putem reduce expunerea la acesti factori si sa ne protejam sanatatea.

 

Principalele surse de alergeni din locuinte: 

Acarienii din praful de casa - Acesti mici paianjeni se dezvolta in conditii specifice de mediu care le favorizeaza supravietuirea si inmultirea. Principalele conditii favorabile pentru dezvoltarea acarienilor in locuinte sunt: temperaturi moderate (intre 20 si 25°C, deoarece acarienii nu tolereaza bine temperaturile prea scazute sau prea ridicate), umiditate ridicata (peste 50-60%), incaperi putin aerisite si slab iluminate. Deoarece acarienii se hranesc cu particule de piele moarta, ei se dezvolta in special in saltele, perne si covoare, unde se aduna cantitati mari de particule organice, care reprezinta sursa principala de hrana pentru acestia.

Alergiile la acarieni sunt cauzate in principal de proteinele din corpul si excrementele lor. In sezonul rece, cand caldura din case creste si aerul devine mai uscat, acarienii si fragmentele lor isi intensifica prezenta, pot fi inhalate, declansand reactii alergice la persoanele sensibilizate anterior.

 

Mucegaiul - Desi exista 100.000 de tipuri diferite de mucegaiuri, nu toate cauzeaza simptome alergice. Unele dintre cele mai comune mucegaiuri care provoaca alergii includ: alternaria, aspergillus, cladosporium si penicillium. Umiditatea crescuta in locuinte (peste 60%) in asociere cu temperaturi cuprinse intre 25°C si 30°C si zonele intunecate si slab ventilate favorizeaza aparitia mucegaiului, care poate fi ascuns in colturi, baie sau bucatarie. Sporii de mucegai pot provoca reactii alergice severe, la persoanele sensibilizate anterior.

 

Animalele de companie - Fragmentele alergenice din scuamele si perii de animale de companie se dezvolta si devin problematice in locuinte in anumite conditii care faciliteaza acumularea si dispersarea lor. Principalele conditii care contribuie la raspandirea acestor alergeni sunt: locuintele cu umiditate scazuta si ventilatie slaba, care permite alergenilor sa ramana suspendati in aer mai mult timp, accentuand expunerea; lipsa de curatenie regulata si prezenta covoarelor, perdelelor, tapiteriei - care retin cu usurinta parul si scuamele animalelor; zonele locuite sau frecventate de animalele de companie, cum ar fi dormitoarele, sufrageriile si locurile de odihna ale animalelor. Atentie, chiar si in camerele unde animalele nu au acces, particulele mici de scuame pot ajunge prin intermediul aerului sau hainelor si pot persista luni de zile. In functie de tipul de blana si de obiceiurile de ingrijire, unele animale produc mai multe fragmente alergenice decat altele.

 

Praful de casa - este un amestec complex de particule organice si anorganice provenite din mediu, care poate contine o gama variata de alergeni si a carui cantitate se intensifica in spatiile interioare mai putin aerisite. Principalele componente ale prafului de casa care pot provoca alergii includ: fragmente de acarieni sau de gandaci de bucatarie, particule minuscule de scuame si peri de la animale de companie, spori de mucegai si polen. Aceasta compozitie variata face ca praful de casa sa fie o sursa comuna de alergeni care pot cauza simptome respiratorii, iritatii oculare si reactii cutanate la persoanele sensibile.

 

Sfaturi pentru reducerea expunerii la alergeni in sezonul rece 

Pentru a gestiona eficient simptomele alergiilor de interior, este esential sa se reduca expunerea la sursele de alergeni:

?       Intretinerea regulata a spatiilor interioare - Curatati des podelele si covoarele cu aspiratoare dotate cu filtre HEPA, pentru a indeparta praful si acarienii.

?       Aerisiti locuinta si asigurati o ventilatie adecvata - Chiar si in sezonul rece, o aerisire de 5-10 minute pe zi reduce concentratia de alergeni si mentine aerul proaspat.

?       Controlati umiditatea - Utilizati dezumidificatoare pentru a mentine nivelul optim de umiditate intre 40-50% si asigurati repararea prompta a scurgerilor. reducand astfel riscul de dezvoltare a acarienilor si mucegaiului.

?       Intretinerea saltelelor si a pernelor - Folositi huse antiacarieni pentru perne si saltele si spalati-le saptamanal la temperaturi ridicate (60°C) pentru a elimina acarienii.

?       Folositi produse de curatare naturale - Evitati produsele de curatare chimice care pot accentua simptomele alergice; folositi solutii pe baza de otet si bicarbonat de sodiu pentru o curatare mai sigura.

?       Curatati frecvent locurile preferate ale animalelor - Utilizati purificatoare de aer, asigurati o ventilatie corespunzatoare si spalati periodic textilele si asternuturile pentru a reduce acumularea alergenilor de la animalele de companie.

 

Cum sa gestionezi simptomele alergiilor 

Persoanele care sufera de alergii pot beneficia de antihistaminice, de spray-uri cortizonice antiinflamatoare pentru nas si de imunobiotice cu mecanisme specifice pentru alergii la care se pot adauga pe termen scurt decongestionante nazale.  Totusi, este esential sa consulte un specialist inainte de a incepe orice tratament. Medicul alergolog poate recomanda teste pentru identificarea exacta a alergenilor si va stabili un plan de gestionare a simptomelor, adaptat nevoilor fiecarei persoane.

Problemele respiratorii si simptomele alergice cauzate de alergenii casnici cresc odata cu venirea sezonului rece. Este important sa limitam expunerea la alergeni, dar si sa mentinem un sistem imunitar echilibrat. Atoprin, un imunobiotic care combina 2 tulpini probiotice de Lactobacillus paracasei LP-33 si Lactobacillus paracasei GMNL-133  cu vitamina D3, este formulat pentru a sustine un raspuns imun optim si pentru a ajuta la gestionarea simptomelor oculare si nazale asociate alergiilor de interior.

Sezonul rece nu este doar o perioada a racelilor, ci si un timp in care alergiile de interior pot afecta sanatatea celor sensibili la praf, acarieni si mucegai. Intelegerea si gestionarea expunerii la acesti factori pot imbunatati semnificativ calitatea vietii pe durata iernii. Informati-va, reduceti alergenii din locuinta si consultati un specialist pentru un plan adecvat de preventie si tratament.

0 comentarii1603 vizualizări27 noiembrie 2024




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0