Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Stafeta SM 2013 de la Bistrita.

An de an, in ultima miercuri din luna mai, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple, in acest an aceasta fiind pe data de 29 mai, campanie lansata de Federatia Internationala de Scleroza Multipl. Cu aceasta ocazie, Societatea de Scleroza Multipla din Romania a organizat o serie de evenimente in cadrul campaniei "Stafeta Ciclista SM 2013", a carui obiectiv este sustinerea persoanelor cu SM prin infiintarea unei retele nationale de grupuri de suport.

Astfel, in perioada 24-29 mai 2013, 5 voluntari biciclisti, Andrei Tolas, Alexandra Bas, Paul Ciupa, Ramona Romaneag, Sanda Bobas (studenti la Facultatea de Geografie, Turism si Sport din Oradea) au pornit intr-o stafeta ciclista dedicata cauzei SM legand 6 localitati din Romania (Oradea, Bistrita, Alba Iulia, Sibiu, Ramnicu Valcea si Bucuresti). Startul turului ciclist s-a dat din Oradea in data de 24 mai si va dedica fiecarei localitati, cate o zi pana la punctul terminus, Parcul Herastrau din Bucuresti. In Bistrita, turul ciclist simbolic a fost realizat pe Pietonal Liviu Rebreanu incepand cu ora 12.00.

Cum s-au putut implica bistritenii: Au venit la eveniment cu bicicleta impreuna cu prietenii, familia, colegii sau, chiar singur. Si-au achizitionat un bilet de tombola la Tombola Stafetei Cicliste SM in valoare de 5 lei de la promotorii evenimentului din Bistrita, contactandu-i la numarul de telefon 0722 163 382. Biletele la tombola se mai pot cumpara pana pe data de 2 iunie a.c., iar extragerea nationala va fi organizata pe data de 3 iunie 2013. Premiile din cadrul tombolei din Oradea consta in Intrare la centrul SPA; cina pentru 2 persoane; produse de artizanat, abonamnet la fitness si multe alte surprize. Au scris mesaje de incurajare pe un post-it oferit de organizatorii de la locul evenimentului. Incurajarea lor nu a facut decat sa ne intareasca in lupta noastra impotriva sclerozei multiple. Au adresat mesaje de incurajare, like-uri si fotografii de incurajare pe pagina oficiala de facebook a evenimentului Stafeta ciclista SM.

Sponsorii evenimentului din Bistrita: Old House Coronitza, Coroana de Aur, Crama Veche, Dimex 2000 Impex, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita, Casa Ema, Lordinu, Record, Sangym Fitness Club, Florsystem Sport, Hotel Krone, Bellotto, Manoil Impex SRL, Adlinesolutions.

 

 

 

 

 

 

Despre SM.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici,

De obicei, o persoana este diagnosticata cu scleroza multipla intre 20 si 40 de ani, dar scleroza multipla a fost diagnosticata si la copii, adolescenti si varstnici. Riscul de aparitie a acestei afectiuni este de doua ori mai mare la femei decat la barbati.

Este o boala ale carei cauze sunt inca necunoscute, diagnosticarea fiind dificila, putandu-se pune in timp. Prognosticul este imposibil de prevazut, vindecari totale ale bolii neexistand pana in prezent.

Scleroza multipla afecteaza in Romania in jur de 6 000 - 8 000 de persoane, numarul exact nu se cunoaste deoarece nu exista un registru national pentru aceasta afectiune.

 

De ce grupuri de suport? Pentru ca ofera membrilor acestuia posibilitatea de a impartasi temerile si grijile  cu alte persoane afectate de SM care au experiente similare si inteleg ce simt acestea si se axeaza in principal pe nevoia de sprijin si de ajutor reciproc, de invatare a unor abilitati intr-un cadru confortabil si sigur. Pe langa acestea, grupurile de suport ofera o serie de alte beneficii, cum ar fi: facilitarea intalnirilor cu alte persoane afectate de SM aflate in situatii similare; stimularea socializarii si stabilirea de contacte sociale; facilitarea intalnirilor cu specialisti din diverse domenii; sustinerea si ajutorarea cresterii increderii in sine si a imaginii personale prin organizarea unor activitati special. Grupurile de suport ofera un spatiu confortabil in care participantii isi pot exprima deschis trairile, pot petrece timp de calitate si este un context bun de invatare si dezvoltare a unor abilitati personale.

 

Pr. Lazar Laurentiu

Presedinte

Societatea de Scleroza Multipla din Romania

 

Persoana de contact:

Cristina Bungardean - 0722 163 382

Claudia Torje - 0725 213 642

Lacrimioara Dana Amariutei - 0725 213 642

 

 

0 comentarii2870 vizualizări27 mai 2013




rss 2.0
rss 2.0