"Este un moment cu dubla semnificatie: pe de-o parte punem in valoare in spatiul public opera lui Grigore Bradea si pe de alta, subliniem legatura marelui carturar Nicolae Iorga cu Bistrita si Nasaudul.
Proiectul a pornit in urma discutiilor cu Liviu Olariu si cu membrii Asociatiei Grigore Moisil, carora le multumim pentru ca au sprijinit gandul nostru bun.
Multumiri se cuvin si lui Alexandru Gavrilas managerul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, lui Dumitru Cozma de la Turnatoria Tapio, arhitectei Ileana Luca, cea care ne-a acordat tot sprijinul pentru intocmirea documentatiilor de specialitate.
Multumim Ioan Sot de la Andezitul care ne-a pregatit soclul si postamentul intr-un timp record. Multumim Nidu Filimon care ne-a ajutat sa scriem placile explicative si sa montam lucrarea, dar si domnului Vasile Trifan care ne-a ajutat cu transportul si punerea lucrarii in fata sediului Arhivelor Bistrita-Nasaud. Multumim Octavian Ganea, Seven Events, Arhicris Logistic si Cabinet avocat Liviu Olariu.
Multumim lConsiliului Judetean Bistrita-Nasaud care a cofinantat acest proiect, presedintelui Emil Radu Moldovan, pentru incapatanarea cu care ne sustine de atatia ani proiectele, dar si Primariei Municipiului Bistrita, care a agreat amplasarea acestui bust pe strada Garii - probabil singura strada din tara pe care, la un interval de doar cativa zeci de metri - se regasesc trei personalitati care au marcat fundamental destinul Romaniei Moderne: Nicolae Iorga, Alexandru Vaida-Voevod si cardinalul Iuliu Hossu.
Multumim Arhivelor Bistrita-Nasaud pentru deschiderea si generozitatea cu care ne-au oferit informatiile necesare pentru a construi tot acest proiect", au transmis reprezentantii Asociatiei culturale "Grigore Bradea".
Bustul lui Nicolae Iorga a fost realizat de sculptorul Grigore Bradea in anul 1984, in lemn, fiind turnat in bronz la Turnatoria Tapio din Cluj-Napoca.
Cornelia Vlasin, directoarea Sericiului Judetean al Arhivelor Bistrita-Nasaud a prezentat cu acest prilej obiectele de colectie ale expozitiei foto-documentare, ianugurate in aceasta dimineata:
"Nicolae Iorga este cel care portretizeaza cel mai frumos Arhivele bistritene: "O buna parte din istoria Bistritei este si istoria noastra, si putine Arhive cuprind mai multa viata vie, colorata, zilnic romaneasca decat arhivele bistritene."
Iorga este cel care editeaza pentru prima data documente din Arhivele bistritene. Am expus aici editia princeps a acestei lucrari. Tot el a tinut legatura cu Albert Berger, cel mai celebru arhivar al Bistritei, viitor director al colegiului evanghelic (actualul Colegiu Liviu Rebreanu) de care l-a legat o stransa prietenie.
Unul dintre prietenii si adversarii politici ai lui Nicolae Iorga a fost si avocatul Victor Moldovan. Exista si o foarte ampla corespondenta care se pastreaza aici, la Arhive, in colectia Gavril Precup - o alta persoana care se bucura de aprecierea marelui istoric.
Un alt prieten al lui Nicolae Iorga din zona este avocatul Victor Onisor, cel care il insoteste pe Iorga in calatoria din 1906 pe aceste meleaguri. Intr-un exemplar din Gazeta Bistritei publicat in 1906 este admirabil povestita aceasta calatorie.
De asemenea, in 1919, Nicolae Iorga se reintoarce la Bistrita insotind cuplul regal in vizita sa de atunci. Iorga incearca si reuseste sa-l convinga pe printul Carol, printul mostenitor, sa renunte la casatoria sa cu Zizi Lambrino. Stim foarte bine ca in 1919-1920, printul mostenitor Carol a fost exilat la Bistrita, pentru a reveni asupra deciziei de a se casatori cu Lambrino.
A vizitat si atunci Arhivele bistritene si conspecteaza de aici foarte multe documente pe care le regasim in volumul "Neamul romanesc din Ardeal si Tara Romaneasca. Aici, alaturi de documente, exista si numeroare descrieri ale tinutului Bistritei si Nasaudului...
Iorga vorbea 17 limbi straine, iar un fapt inedit despre marele istoric este acela ca a invatat limba turca intr-o singura noapte. Aflam asta din relatare prim-ministrului de atunci, Ion I.C Bratianu, dar si din relatarile sale, cu prilejul vizitei printului mostenitor al sultanului Impreiului Otoman."
0 comentarii | 2604 vizualizări | 24 octombrie 2024 |