Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
LIMBA NOASTRA ROMANEASCA.

"Limba este intaiul mare poem al unui popor", spunea unul dintre marii poeti ai neamului romanesc, Lucian Blaga, afirmatie care vine tocmai ca o completare la spusele poetului etern al taranimii romane, George Cosbuc, cum ca, "limba este singura avere comuna a unui popor."

Limba romana este limba nationala oficiala in Romania, ca limba a poporului si statului Roman, limba care incepand cu acest an- 2013 o vom sarbatorii si ii vom da atentie maxima, in fiecare zi de 31 august, fiindca in aceasta zi este Ziua Limbii Romane. Aceasta zi a fost declarata oficial in baza Legii 53/2013, publicata in Monitorul Oficial nr.145 din 19.03.2013

Insasi numele tarii-ROMANIA-semnifica etimologic aria lingvistica a limbii romane vorbite, care este o limba cu valoare de patrimoniu, este TEZAURUL ORAL AL LIMBII ROMANE, bineanteles cuprinzand si toate graiurile specifice ca si pronuntie si chiar vocabular, dar inteligibile intre ele, fiindca sunt graiurile limbii dacoromane, asa cum este:

Graiul ardelenesc

Graiul banatean

Graiul de pe Crisuri (crisean)

Graiul moldovenesc

Graiul maramuresean

Graiul muntenesc

Graiul timocean (de pe Valea Timocului)

Cu toate aceste graiuri specifice (regionalisme cum se mai numesc), se poate observa unitatea de limba prin deplina intelegere intre cei din Nord, cu cei din Sud, Est sau Vest.

Este nevoie de conservarea limbajului patrimonial in memoria timpului, cu atat mai mult, cu cat, societatea romaneasca este intr-o continua dinamica si schimbare, limba romana, ca act de comunicare, sufera ea insasi modificari, iar starea de gratie a limbajului cotidian autentic in enclavele etnografice, are tendinta sa se altereze.

Astazi putem afirma cu certitudine ca, nu avem UN TEZAUR ORAL AL LIMBII ROMANE, din multiple cauze:

Comoditatea lingvistilor nostri;

Din lipsa unor decizii ministeriale;

Din nepasarea factorilor de decizie.

Nu se cunoaste alt popor a carui istorie, graiul in care si-au vorbit oamenii acelui popor, sa fie atat de important cum este istoria neamului nostru, cat de importanta este limba in care si-au vorbit mosii si stramosii nostri si ne vorbim noi azi si in eternitate, nepotii si stranepotii nostri…Limba noastra romaneasca! Limba romana, singura limba romanica din Europa de Est, a suportat mai multe influente de-a lungul istoriei. Insa, a vorbi despre istoria unei limbi-in cazul de fata, limba romana, ar fi imposibil daca nu ne raportam si la istoria poporului roman.

Prima perioada a limbii noastre este perioada geto-dacica, dacii fiind prima civilizatie care a trait in aceasta zona geografica din Europa, inclusiv in zonele din afara granitelor actuale ale tarii.

Stramosii nostri geto-daci ne-au lasat mostenire o cronica scrisa pe placi de aur. Este vorba despre cele 514 table si tablite de aur gasite la Sinaia, pe care sunt inscrise multe informatii despre istoria Poporului Primordial si al religiei sale arimine. Dintre celebrele tablite de aur de la Sinaia, care au fost insusite de regele Carol I si tainuite la Biserica Sin Nicoara din Curtea de Arges, un numar de circa 200 de tablite au fost furate si scoase din tara de catre regele Carol al II-lea, dupa abdicarea sa si au ajuns in Arhivele secrete ale Vaticanului, iar alte 300 de table mari (de circa 10 cm x 60 cm) au fost date Uniunii Sovietice (U.R.S.S.), la cererea lui I.V.Stalin, in 14 septembrie 1944 de catre regele Mihai I pentru a-si pastra tronul si pentru 2 avioane rusesti. Cateva tablite de aur se afla la persoane fizice, iar o tabla mare exista in Egipt, la Muzeul de istorie din Cairo. Despre Tezaurul de la Sinaia si  despre necesitatea recuperarii lui de catre Statul Roman au fost publicate detalii in revista"Romania Mare", din 11 septembrie 2009. Pe tablitele 50 si 66 de la Sinaia scrie"Sfanta Getie". Getia a fost Tara Sfanta cunoscuta de toata antichitatea. Noi romanii am mostenit Pamantul Sfant de la stramosii nostri geto-daci, care aveau ca simbol al sacrului crucea, cu brate egale si inscrisa in cerc.

A doua perioada este perioada discutabila de romanizare sau nu, dupa cucerirea Daciei de catre romani, in anul 106, dupa multi ani de lupte.

Atat pe istoricii unguri, cat si pe cei romani, ii deranja existenta unor daci dupa retragerea romanilor din Dacia. Si intr-un caz , si in celalalt, s-a dorit inlaturarea dacilor din istorie, prin incalcarea adevarului stiintific, adevar furnizat de izvoarele scrise. Aceasta falsificare persista pana astazi, iar istoria oficiala nu recunoaste originea dacica chiar a unor imparati romani.

Stergerea dacilor din istorie pare sa fie urmarea unui blestem ce s-a nascut demult, dar continua si astazi. Istoricii nostri desavarsesc opera celor ce au ars scrierile despre daci si i-au lasat pe mostenitorii acestora intr-un intuneric, ce pare sa nu se mai sfarseasca.

O alta perioada a fost cea de influenta slava, cand in timpul secolului al 7-lea si pe parcursul secolului al 9-lea, au venit slavii in zona Daciei, influenta fiind si prin pronuntia unor cuvinte.

Cel mai vechi document scis in limba romana, pastrat, este "Scrisoarea lui Neacsu din Campulung catre judele Brasovului" (1521), descoperita in 1894 in Arhivele Nationale ale judetului Brasov, unde se pastreaza si astazi. Cea mai veche inscriptie in aromana este datata 1731.Limba romana a fost introdusa ca obligatorie, in actele de stat si in ritualul religios, in timpul voivozilor Vasile Lupu (1634-1653) in Moldova si Matei Basarab (1632-1654) in Tara Romaneasca.

Prima gramatica romaneasca se datoreste lui Samuel Micu si Gheorghe Sincai. Ea dateaza din anul 1780, si se intitula"Elementa lingue daco-romanae sive valachicae" si a fost tiprita la Viena.

Pe la anul 1800, lingvistii romani au lucrat pentru crearea unei limbi mai frumoase, nobile…prin anumite modificari, eliminand unele cuvinte dure, de origine slava.

Pe la mijlocul sec.al 19-lea a inceput o perioada de iluminare in Romania, in care s-a incercat sa se aseze scoala romaneasca pe alte percepte decat cele impuse de biserica.

Limba romana din perioada moderna, ca toate limbile, imprumuta multe cuvinte din alte limbi, in special din limba franceza.

Acum, asistam si participam efectiv la influentarea limbii romane(ca majoritatea tarilor europene) de la limba engleza americana.

Din nucleul de cuvinte dacice, de influentele latine, slave, turcesti, austriece, unguresti sau sasesti, limba romana spune totusi povestea unui popor supravietuitor.

Faptul ca suntem cu totii un singur neam, nu este efectul unor evenimente politice, al unor actiuni militare sau diplomatice-cum s-a intamplat deseori in lume cu altii, ci faptul ca, suntem cu totii un neam si de-o limba este cauza marilor evenimente politice ale istoriei noastre pana la 1918, cand s-a implinit dreptatea si pentru noi.

O dreptate care, asa cum era firesc, n-a nedreptatit pe altii.

Caci am stiut sa ne tinem vorba romaneasca dupa care: "ce tie nu-ti place, altuia nu face!"

 Astfel incat in Romania intregita, de dupa 1918, pana azi, nationalitatile si graiurile cu care istoria si geografia ne-a impletit destinul in interiorul acelorasi hotare, n-au avut de suferit nimic din ceea ce pana in 1918 a facut parte din tragismul persecutiilor si manoperelor antiromanesti.

Le-am iertat pe toate, in bucuria regasirii de frati si in spiritul limbii romane, care, "vorbindu-ne", cum ar zice poetul, nu ne ingaduie, ca buni vorbitori de limba romana, sa iesim din hotarele omeniei, din umbra luminoasa a acestui cuvant pe care, dintre toate graiurile lumii, numai limba romana l-a stiut fauri.

 Doar asa am putut supravietui ca natiune.

Am iertat toate amaraciunile si durerile facute de altii romanilor, dar nu trebuie sa le uitam, cum nu trebuie sa le permitem altora, sa incerce macar, a subjuga din nou poporul si natiunea romana.

Limba noastra cea Romana este sarbatorita legal si in Republica Moldova, tot pe 31 august, dar incepand din anul 1990 si pana in prezent. In contextul dezintegrarii URSS-ului, se cunoaste ampla miscare de renastere nationala, de la sfarsitul anilor ’80, ce a avut loc in fosta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, la 27 august 1989, la care au participat aproximativ 750.000 de moldoveni, care cereau atunci proclamarea limbii moldovenesti (romane) ca limba de stat si revenirea la grafica latina. Ziua de 31 august a fost declarata ulterior sarbatoare legala a Republicii Moldova cu denumirea "Limba noastra cea romana" sau "Ziua limbii Romane". Acest lucru s-a intamplat incepand cu anul 1990, la un an de la evenimentul istoric amintit mai inainte.

O veste incendiara, mai recenta, a facut-o fostul consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, MICEAL LEDWITH, fost decan al Sf. Petru Diocescan College din Wexford, fost presedinte al Conferintei sefilor de universitati irlandeze si fost membru al Biroului de conducere al Conferintei Rectorilor Universitatilor Europene (CRE), declaratie facuta in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj:

"Chiar daca se stie ca latina este limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba romana este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba romana, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba romana este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba romaneasca. Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina)".

Oare aceasta declaratie facuta acum cateva luni de catre o personalitate occidentala, care nu are interese personale in Romania, sa aiba legatura si cu faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea a spus cu ocazia vizitei in tara noastra, din anul 1999, ca Romania este"Gradina Maicii Domnului" ?

Ce stiu cei de la Vatican iar noi nu stim?

S-ar putea rasturna multe dintre lucrurile pe care le stim noi despre istoria umanitatii, daca acestea ar fi facute publice ? Cu siguranta ca da !

Din ce in ce mai multe dovezi ne arata ca spatiul danubiano-pontic este Vatra Vechii Europe…

Despre faptul ca istoria este falsificata sau prost inteleasa au vorbit multe personalitati in decursul timpului.

Consideram ca este bine sa vedem ce ne-a spus si altii despre limba romana si limba latina, despre pamanturile Vechii Dacii.

W.Schiller-arheolog american: "Civilizatia si istoria a inceput acolo unde locuieste azi neamul romanesc!…raspandindu-se apoi atat spre rasarit cat si spre apus!(…) Acum 13-15 mii de ani."

Daniel Ruzo:"Carpatii sunt intr-o regiune a lumii unde este situat centrul european al celei mai vechi culturi cunoscute la ora actuala."

Antonio Bonfini: "Limba lor (a romanilor) n-a putut fi extirpata desi sunt asezati in mijlocul atator neamuri de barbari si asa se lupta sa nu o paraseasca in ruptul capului, incat parca nu s-ar fi luptat atata pentru viata cat pentru o limba".

Dr. Gergeta Cardos-specialist in genetica, impreuna cu alti specialisti ai Universitatii din Hamburg-Germania, in urma studierii indelungate a peste 20 de situri arheologice din Romania, din care au prelevat tesuturi osoase de la 50 de indivizi apartiinand populatiilor care au trait aici cu 5.000 de ani in urma si care au fost comparate cu cele ale romanilor de astazi, au ajuns la concluzia ca intre actuala populatie a Romaniei si cele care au trait aici cu 5.000 de ani in urma exista o clara inrudire genetica, iar fondul de baza dovedeste continuitatea si legatura stransa cu populatia straveche, adica cu DACII, ramura nord-dunareana a marelui neam tracic. 

M.Eminescu: "Nu noi suntem stapanii limbii, ci limba e stapana noastra."

Constantin Noica facea in jurnalul sau de idei urmatoarea afirmatie: "Limba ta nu e o limba: e gandire, constiinta, orizont. E spontaneitate si creativitate neancetata. De aceea nu se poate lingvistica decat pe limbile altora.-Cu limba ta ESTI. Limba ta e un fel de-a fiIntreg poporul romanesc sta bine cu spatiul, pe arcul acesta al Carpatilor:

-unde s-a inscris o preistorie mai adanca decat altele-cea mai veche scriere din Europa sunt tablitele gasite aici, la Tartaria, apropiate ca scriere de cea sumeriana

-unde apare primul ganditor, ganditorul de la Hamangia;

-un spatiu peste care se intinde cel trac, de unde vine Dionysos sau mitul lui Dionysos, ca si Orfeu, cel care a dat grecilor cultura…

-un spatiu in sfarsit care, prin interferentele spirituale ale Orientului cu Occidentul, sau ca loc de trecere al aheilor si dorienilor, al celtilor, al tuturor semintiilor germanice, al slavilor, al hunilor, reprezinta placa turnanta a Europei, deschis fiind deopoptriva catre Occident si Orient ca nici o tara europeana, si care in definitiv este contemporan cu inceputurile culturii europene… "

Iata doar cateva citate ce ar trebui sa-i puna pe ganduri chiar si pe cei mai controversati istorici romani, sau sa le dea un pic de fiori celor care ne falsifica istoria sau se fac complici la falsul istoric.

Adevarul iese la lumina pana la urma.

 Iar adevarul este ca NU suntem urmasii Romei si ca limba noastra este mai veche decat latina vorbita de invadatorii romani.

Istoria, de cele mai multe ori prezentata in mod subiectiv, sau pur si simplu eronat, ne invata ca romanizarea Daciei s-a produs prin cucerirea acesteia in anii 105-106.

Romanii au pus stapanire atunci pe Banat, Oltenia si o parte din Ardeal, restul teritoriilor ramanand libere. Tot istoria ne mai spune ca romanii si-au impus limba latina ca limba oficiala, iar dacii au fost obligati sa renunte la propria limba. De asemenea, cultura romana, dar si casatoriile mixte au contribuit la romanizare.

Aceste doar cateva repere istorice sunt acum contestate de teoria lui Miceal Ledwith, confidentul Papei Ioan Paul al II-lea si omul care a avut acces la cele mai bine pastrate documente istorice de la Vatican.

Acesta, repet, a socat prin declaratia facuta la Cluj, care, conform documentelor secrete de la Vatican, limba latina culta, adica limba romanilor din anii cand a fost cucerita Dacia, se trage din limba romana straveche.

Acest fapt schimba total istoria pe care am invatat-o si noi generatia mai veche la scoala, dar o invata si acum, in zilele noastre, generatia noua de copii. De ce oare nu ne insusim ultimele descoperiri arhivistice?

 Atunci cand romanii au reusit sa stapaneasca o parte infima din Dacia (aproximativ 14 % din teritoriul Romaniei de astazi), vechii daci stiau deja limba romanilor si nu a mai fost nevoie de romanizare.

 Dacii nu au avut nevoie sa renunte la limba lor pentru ca intelegeau fara nicio problema  latina culta a romanilor.

Din aceasta perspectiva, romanii si cu dacii au fost unul si acelasi popor, iar Dacia nu a mai avut nevoie de romanizare, asa cum au presupus istoricii.

Conform documentelor secrete de la Vatican, limba latina culta, adica limba romanilor din anii cand a fost cucerita Dacia, se trage din limba romana straveche.

Un alt fapt ciudat s-a petrecut in clipa in care romanii si-au pierdut interesul asupra Daciei, aceasta urmand sa fie pierduta definitiv in clipa in care carpii (dacii liberi) au atacat trupele romane in anul 256.

Dar, haideti sa meditam si la alte aspecte istorice.

Imparatii romani de origine dacica, care este un subiect foarte putin cunoscut.

Poate numele acestor imparati ne este familiar multora dintre noi, dar, cu privire la originea dacica s-a pastrat tacere pana acum.

 De ce ?

De-a lungul timpului, cei mai multi istorici romani, dar si straini, le-au contestat originea, in ciuda documentelor care ne garanteaza obarsia lor dacica. Fara acesti daci ajunsi la carma Imperiului roman, istoria Daciei, a Europei si chiar a intregii crestinitati ar fi fost alta. Prin ei, elementul dacic nu poate fi sters din filele de istorie ale Europei.

Istoria oficiala le contesta dacismul si astazi, din motive greu de inteles. Se stie ca, faimoasa Columna a lui Traian adaposteste multe mistere, pe care istoria se incapatineaza sa le treaca cu vederea. Degradat, prost interpretat, magnificul monument nu prea ii mai intereseaza pe istoricii nostri, desi de pe acest monument, adevarul istoric inca nu s-a aratat decat intr-o mica masura. As da un singur exemplu in acest sens. Despre misterul unei scene sterse de pe Columna lui Traian.

Undeva spre varful columnei, inalta de 38 de m, sub capitel, unde ochiul privitorului ajunge cu greu, iar detaliile sunt aproape imposibil de distins, se desfasoara scenele cele mai dramatice: cedarea Sarmizegetusei, sinuciderea lui Decebal si sfarsitul razboiului. De fapt, sfarsitul istoriei unui neam. Dupa ce Decebal a inteles ca nu mai are scapare, a ales sa-si curme viata, pentru a nu trai dezonoarea de a fi legat de carul triumfal a lui Traian. Urmarit prin padure de un grup de romani, Decebal alerga calare, alaturi de alti nobili daci. Este ajuns din urma, iar in momentul in care soldatul din spate ii intinde mana, intr-un gest care ii oferea viata (dar si sclavia), Decebal se lasa sa cada de pe cal si isi duce spre gat sabia incovoiata. In scena urmatoare, doi copii daci sunt capturati de romani,( probabil fii lui Decebal). Iar in scena imediat urmatoare, doi soldati prezinta unei multimi, pe un scut capul lui Decebal. Cu totul ciudat este faptul ca relieful de pe Columna, in care capul lui Decebal este prezentat pe scut (sau pe tava) a fost distrus prin ciocanire minutioasa, milimetru cu milimetru. Cine a distrus aceasta scena si de ce ? Cine putea ajunge in varful Columnei, inarmat cu o unealta de zdrobit, probabil un ciocan, si ce l-a determinat sa stearga de pe Columna aceasta scena, fiindca, sa fie clar ca, nu poate fi vorba de o distrugere accidentala, nici de o eroziune din pricina intemperiilor. Este vorba de mana unuia care a vrut sa faca sa dispara din istorie acest cumplit episod.

In cele ce urmeaza incerc sa citez cativa imparati romani de origine dacica:

Regalian este cel dintai dac care a urcat in aceasta ierarhie. Documentele epocii spun ca dacul cel ambitios a intrat in istorie in preajma anului 260 d.Cr. Tot acele documente sustineau ca este un urmas al lui Decebal, un stranepot al marelui rege martir.

Aureolus , ciobanul din Carpati, s-a proclamat imparat al Romei (pe numele sau intreg Marcus Acilius Aureolus). Acest dac s-a tras dintr-o familie de ciobani, el insasi pastor in tinerete. Aureolus era din tara getica, numita mai tarziu Dacia, si de neam obscur, fiind mai intai pastor… (istoricul bizantin Zonaras).

Imparatul Galeriu, "olteanul" care i-a razbunat pe daci. Galerius Maximianus (292-311) i-a urma lui Diocletian, al carui protejat a fost. S-a nascut intr-un sat din apropiere de Serdica (Sofia), dintr-o mama daca, venita din nordul Dunarii, din Dacia Traiana. Ajuns imparat a vrut sa supuna la obligatia platii impozitelor, Roma si intreaga Italie, drept razbunare pentru umilirea dacilor de catre Traian, care le-a impus tribut dacilor. Pe arcul de triumf de la Salonic, construit pe timpul acestuia, apar figuri de daci cu steagul lor national in forma de sarpe cu cap de lup, acestia fiind soldati daci din regiunea natala a imparatului.

Daia (Maximus Daia sau Daza-n.265), era nepotul imparatului Galeriu. S-a nascut in Dacia Aureliana, la sud de Dunare, avand-o ca mama pe sora imparatului. Daia a fost adoptat de unchiul sau Galeriu.

Constantin-cel mai mare, imparat de origine dacica, primul imparat crestin din istorie. In timpul acestuia, opt dintre grandioasele statui de daci, inalte de 3 m., care impodobeau forul lui Traian, sunt scoase de la locul lor si urcate pe Arcul imparatului Constantin, ca o dovada ca este nascut in tara dacilor. Statuile de pe arc simbolizeaza obarsia dacica, mandria si dragostea de libertate a imparatului. In anul 332 a invins pe goti in Campia Munteniei. De originea lui dacica se pare ca se justifica si executarea lucrarilor de reconstructie de la Tomis (Constanta), Histria (Istria), faptul ca au fost refacute capetele de pod de la Dierna (Orsova), Drobeta (Drobeta-Turnu Severin), Sucidava (com.Celei-Corabia), Dinogetia (com.Garvan). La Sucidava a fost construit un pod de piatra peste Dunare inaugurat in anul 328. 

     El a fost cel care a introdus in circulatie moneda de aur     

     numita solidus.

De ce oare manualele de istorie de astazi nu pomenesc nimic despre rolul dacilor in istoria imperiului roman ?

In afara de Romania, limba romana se mai vorbeste in:

Republica Moldova, ca limba oficiala, limba lor materna pentru 2, 5 milioane de locuitori (sub denumirea de "limba moldoveneasca"), desi este recunoscuta oficial identitatea sa cu limba romana.

Provincia Autonoma Voivodina-Serbia, unde este limba oficiala.

Tarile vecine cu Romania si Republica Moldova, adica Ucraina, Ungaria, Serbia (Valea Timocului) si Bulgaria.

Extremele ariei lingvistice romanesti se afla la apus (adica in Vest) in bazinul cursului mijlociu al Dunarii (Croatia, Slovenia, Slovacia si Polonia) iar la rasarit (in Est), pana dincolo de Nistru.

Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba romana din Asia se gaseste in Israel, unde in 1995 limba romana era vorbita de 5% din populatie, emigrata din Romania in Israel.

Romana este vorbita ca limba straina de arabii din Orientul Mijlociu care au studiat in Romania. Se estimeaza ca aproape  jumatate de milion de arabi din Orientul Mijlociu au studiat in Romania in anii 1980 si cunosc limba romana.

Prin deportari masive, in special ale moldovenilor din R.S.S.Moldoveneasca, limba romana a devenit o limba minoritara in Azerbaigjan, Kazahstan, Kargazstan, Rusia, Tadjikistan si Turkmenistan.

Vorbitori de limba romana se gasesc si in multe alte tari occidentale (datorita emigratiei), precum Italia, Spania, Statele Unite, Canada, Franta, Portugalia, Cipru, Germania sau Australia . Peste 3.000.000 de vorbitori de romana locuiesc legal in Europa si America de Nord.

Romana este una dintre cele cinci limbi in care sunt oficiate servicii religioase in statul monastic Muntele Atos, o regiune autonoma din Grecia, fiind vorbita in schiturile Prodromu si Lacu.

Folosirea limbii romane, ca a doua limba, este intalnita intre minoritatile etnice din Romania si Republica Moldova.

In zilele noastre, sunt sate intregi din Ucraina care vorbesc limba romana veche.

De dragul adevarului istoric, astazi apar tot mai multi cercetatori care, argumentaza ideea ca romanii sunt urmasii dacilor, ca trunchi etnic major. Pur si simplu, acestia se bazeaza pe o logica istorica simpla care suna in felul urmator:

 " Romanii au cucerit numai circa 28 % din teritoriul Daciei (dupa alti autori doar 14 %).

 Pe Traian nu l-a interesat decat un culuar de ocupatie spre capitala Sarmisegetuza si minele de sare, precum si cele de aur de la Rosia Montana din Muntii Apuseni, ca sa-si umple tezaurul de la Roma.

 Dacia lui Burebista si Decebal se intindea de la Tisa, Carpatii Padurosi in Slovacia, Bucovina de Nord din Ucraina de azi, peste Nistru pana la Bug.

 In concluzie, romanii au cucerit abia o treime din teritoriul ocupat de daci: ei controlau Banatul, o parte din Oltenia, Muntii Orastiei si Muntii Apuseni.

 Dacii liberi au ramas in Partium, Maramures, Tisa, Bucovina de Nord, Moldova pana la Nistru-Bug si Muntenia.

Deci cea mai mare parte a teritoriului Daciei a ramas in stapanirea dacilor liberi.

Ocupatia romana a durat din 105 pana in 275 e.n., adica 170 de ani si numai pe un teritoriu restrans.

In consecinta, cum puteau fi romanizati si sa-si insuseasca limba latina dacii, daca numai o treime din teritoriul lor era ocupat de romani?

Mai mult, ocupatia romana a durat numai 170 de ani, cu mult mai putin ca in Galia si Britania, iar englezii nu vorbesc o limba latina, iar galeza se mai vorbeste popular pana azi in unele regiuni ale Frantei rurale.

Transilvania a fost ocupata de catre austrieci de la 1700 la 1918, adica 218 ani si romanii ardeleni nu vorbesc germana nici acasa si nici pe strada, poate numai elevii de la un liceu de profil.

Basarabenii au fost ocupati 200 de ani de rusi, dar vorbesc limba romana in familie. Deci ideea romanizarii Daciei ocupata teritorial numai o treime, de catre Roma, cade din punct de vedere al simplei logici istorice.

Tot mai evident ies la lumina cercetari stiintifice legate de ADN, ca romanii sunt urmasii dacilor.

 Nu va trece mult timp cand curentul istoriografgic al originii geto-dace a limbii si poporului roman se va impune, bineanteles cu recunoasterea unor influente istorice latine sau slave."

Ce dovada mai concludenta doresc cei ce incearca pe toate caile posibile sa falsifice adevarurile istorice din spatiul Carpato-dunarean din urmatorul exemplu:

Cand roata, plugul, jugul, caruta cu doua, trei si patru roti apar pentru prima data in lume pe teritoriul nostru, dacic, cand primul mesaj scris din istoria omenirii se gaseste tot pe teritoriul nostru, la Tartaria, cand primii fermieri din Europa sunt descrisi pe acelasi spatiu, intr-o perioada cand Anglia abia se separa de continent si din peninsula devenea insula-6.500 i.d.H.

Cercetatoarea americana Marija Gimbutas, profesoara la Universitatea din Los Angeles, California, aducea intr-o comunicare stiintifica urmatoarea argumentatie:" Romania este vatra a ceea ce am numit*vechea Europa*, o entitate culturala cuprinsa intre 6.500-3.500 i.d.H., axata pe o societate matriarhala, teocratica, pasnica, iubitoare si creatoare de arta, care a precedat societatile Indo-Europenizate patriarhale, de luptatori, din epocile Bronzului si Fierului. A devenit de asemenea evident ca aceasta straveche civilizatie Europeana precede cu cateva milenii pe cea Sumeriana, facand imposibila ipoteza conform careia civilizatia razboinica si violenta a sumerienilor ar fi cea mai timpurie de pe glob."

Faptul ca NOI, Romanii, suntem stramosii tuturor popoarelor latine si nicidecum o ruda marginala a latinitatii, ar trebui sa ne faca sa ne mandrim si nicidecum sa cautam contra argumente, precum cei lipsiti de intelepciune care isi taie cu sarg craca de sub picioare.

Dar, sa va prezentam un alt exemplu:"O situatie similara cu cea din *Italia-Mama* in privinta numarului de dialecte populare (de influente cum am mentionat mai inainte ) se intalneste si in alte tari ale Europei: Franta, Spania, Marea Britanie si Germania, in care locuitorii comunica intre ei prin intermediul limbii literare invatate in scoala, cea vorbita acasa facandu-i de neanteles pentru co-nationalii lor situati in alte colturi ale tarii.

Un alt exemplu elocvent este si cel din Macedonia. Dupa incercari nereusite de asimilare fortata, si astazi, dupa aproape 1500 de ani de ocupatie, macedonenii nu si-au schimbat nici limba, nici portul, iar limba sau "dialectul" cum il numesc ei insusi, nu-l pot intelege nici grecii, nici bulgarii ori iugoslavii, ci numai noi romanii. De ce?

 Aproape toti avem prieteni, ori cunoscuti, macedoneni si daca nu i-ati intrebat, o puteti face acum: intrebati-i de "dialect" si veti ramane uimiti de similaritatea lui cu limba romana.

 Limba lor este cea mai veche si bine pastrata, fiind de fapt limba pelasgica, tracica sau dacica, dupa cum vreti sa o numiti si care este si…limba noastra.

Si daca ne mai amintim din istorie ca, in urma cu 2000 de ani Alexandru Macedon, fiul lui Philip, rege al Macedoniei, era respins la Jocurile Olimpice pe motiv ca nu era grec si ca la varsta de 7 ani parintii i-au adus ca profesor pe Aristotel (care era grec dupa tata sI macedon dupa mama) ca sa-l invete limba civilizatiei de atunci, elena, cum putem crede ca Alexandru Macedon, caruia mai tarziu i s-a schimbat numele in Alexandru cel Mare si a fost inrolat in Pantheonul grec ca erou, a fost grec ? Cand el era de fapt pelasg, de cea mai pura spita…

Paradoxal, singurii care nu s-au implicat in adjudecarea Macedoniei au fost "fratii" lor din Nord, adica noi romanii, care, in plus, aproape intotdeauna i-am neglijat si abandonat. Si totusi, in 1995, o delegatie romana care a vizitat Albania a decis de comun acord cu guvernul albanez sa deschida pentru populatia macedoneana locala trei biserici romane si scoli cu predare in limba romana.

Nu trebuie sa uitam si de faptul ca, in Grecia in perioada ante-belica, in Macedonia, existau biserici si scoli romanesti care mai tarziu au fost arse si distruse iar populatia locala (aromanii-cum se numesc ei insisi) a fost persecutata, chinuita, chiar omorata, unii reusind sa scape fugind in Romania, altii chiar in America, unde-si povestesc si astazi necazurile trecutului.

 Numai in Romania situatia este fundamental diferita, toata populatia tarii este capabila sa comunice prin limba insusita de mic copil in familie. Totodata limba deprinsa acasa nu este diferita de cea invatata la scoala.

Trebuie sa fim naivi sa credem ca romanii au reusit in aproximativ 170 de ani, aflati fiind la 1500 de km departare de Roma, performante pe care nu au fost in stare sa le reproduca in propria lor casa. Si asta fara ca picior de roman sa fi calcat pe mai mult de 86% din teritoriul Daciei! Este o logica chiar naiva. Gandurile ne indreapta spre ultimile randuri a unei poezi a lui V.Bejenaru, care suna in felul urmator:

Noi, urmasii Romei?… Va rog!

"Ardealu’a stat sub Unguri aproape ani o mie,

Si asupriti Romanii, asa precum se stie,

Nu si-au uitat nici graiul, nici obicei, nici portul,

Cum de-n a zecea parte Dacii uitara totul?

Sunt 5 versuri, cu aluzie directa la romanii din teritoriul ocupat de catre Traian (14% din teritoriu).

Aparitia si existenta Ungariei s-a datorat convietuirii hunilor cu populatia primitoare geto-daca si care, i-a invatat pe acestia agricultura, pastoritul, dar  care, apoi a fost asuprita si sfartecata de catre huni in numele catolicismului.

 Acest lucru, de fapt se incearca si astazi, fara nici un fel de bun simt si respect pentru natiunea romana. In acest sens, chiar zilele trecute am primit de la un prieten o poezie foarte sugestiva, care am sa o redau, lasandu-va pe dumneavoastra sa faceti aprecierea necesara.

 Nu cunosc autorul poeziei, dar pot aprecia ca, acesta este un mare patriot.

"Nori de ploaie se aduna

Dinspre Cluj spre Odorhei.

Unii vor sa ne impuna

Sa jucam cum canta ei,

Mintile au luat-o razna;

Umbla zvonul desantat

Ca-n Harghita si Covasna

Vor sa faca"stat" in Stat!

S-a udat de lacrimi pragul;

In Cristuru e prapad!

Imnul romanesc si steagul

Nu se-aud si nu se vad!

Crisul, Muresul,

Tarnava Poarta jalea in aval.

Nesfarsita e galceava;

Nu e liniste-n Ardeal.

Muntii stau sa rabufneasca;

Fierbe galbenul podis!

Vatra sfanta stramoseasca

E taiata-n curmezis.

Se anunta o furtuna

Cu efect devastator:

Impostorii vor sa puna

Pe cultura sigla lor.

Atmosfera prevesteste

Un pericol iminent!

Tot ce suna romaneste

Capata un alt accent.

Graiul nostru plans de vetre,

Leganat de cararui,

E lovit mereu cu pietre

Ca un pom al nimanui…

Nu lasati ca vorbitorii

Altor limbi pe-acest pamant,

Sa ne umble prin istorii

Si sa muste din cuvant!

Neamul Romanesc nu piere;

Dacii inca mai traiesc!

Scoateti steagul la vedere

Si- tinutul Secuiesc!

De pe stancile strabune

Decebal ne da curaj!

Faceti imnul sa rasune

Peste Mures, pan-la Blaj!

Nu permitem celor care

Se pretind aici stapani,

Sa ne calce in picioare

Demnitatea de romani!

Multi aristrocati romani Transilvaneni, pentru a-si salva viata si avutul, s-au convertit la catolicism si s-au maghiarizat, insa n-au uitat nici limba, nici traditiile.

Atunci, de ce astazi noi sa credem ca, ce n-au putut ungurii in o mie de ani au putut face romanii in aproximativ un secol si jumatate ?

 Cu alte cuvinte, cum putem crede ca acestia i-au determinat nu numai pe dacii ocupati, dar si pe cei 86% de daci liberi sa invete latina ?

Daca cineva ar cauta in arhivele romane, ori cele de la Vatican, ar gasi manuscrisul doctorului lui Traian, Criton, care ne descria pe noi, geto-dacii.

Aparent, el ar fi unul care auzind limba vorbita de daci, ar fi exclamat:"sunt acestia (daci) romani?…" si de atunci am primit numele de "romani".

 Dar sigur vom fi cunoscuti sub numele de romani dupa 106 e.n., cand suntem partial cuceriti de romani si "unificati" de acestia pentru exact 170 de ani. Mai mult, cand poetul roman Ovidiu a fost deportat la Tomis (Constanta de astazi, pe tarmul apusean al Marii Negre) a scris si poeme in limba localnicilor sciti, limba tracilor, dar in alfabetul latin, limba pe care a putut sa o invete cu mare usurinta datorita asemanarii limbii latine cu ea. Din pacate, poemul este pierdut pe undeva prin arhivele Vaticanului si nimeni pana in prezent nu s-a lasat "convins" in a-l gasi.

Ce este important din cele relatate pana in prezent?

Pai, odata stabilita problema limbii geto-dacilor, descoperim cu mandrie ca noi NU suntem urmasii nici ai slavilor, nici ai romanilor, nici a turcilor, a austriecilor sau ungurilor, ci suntem urmasii nostri, suntem tot daci, dacii zilelor noastre.

Dupa Nicolae Iorga, analizele chimice au aratat ca mai mult de 30% din aurul faraonilor egipteni provine din Muntii Apuseni si nimeni nu s-a decis de atunci sa faca un studiu potentialului tehnic de astazi.

Stie oare cineva ca Spartacus, acel gladiator care s-a autoeliberat si s-a pus in fruntea sutelor si miilor de sclavi romani, creand o armata care a speriat Roma, era un trac de-al nostru, din muntii Rodopi ?

Vazand toate aceste fenomene enumerate mai inainte, ne putem pune o fireasca intrebare:

Sa fim noi oare, descendentii directi ai poporului pelasgic, trac, un popor blestemat ?

Si astazi ucrainenii si rusii vor sa ne faca sa uitam cine suntem, acolo la noi acasa, in Bucovina, Tara Hertei, Basarabia si Buceag, unde populatiei romane i se spune ca NU sunt "romani", ci o natie slava, vorbind o limba slava, Moldoveneasca!…

Cand oare ne vom dezdoi genunchii si vom sta in picioare, drepti, noi romanii din Romania, Basarabia, Bucovina, Tinutul Hertei, Banatul Sarbesc, Buceag, Cadrilater, din Pocutia si Ungaria, din toata Macedonia, pentru a ne proteja drepturile de limba si cultura comuna !? Cultura dacica.

 Precum si-a modelat limba, tot astfel a pastrat si modelat taranul roman, dupa chipul si asemanarea lui, credinta in Dumnezeu.

 

 

Col.(r.) Cordovan Ioan.

0 comentarii4193 vizualizări22 august 2013




rss 2.0
rss 2.0