Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Libertatea de exprimare in legislatia romaneasca.

Centrul pentru Jurnalism Independent va ofera o colectie de prevederi legale romanesti si studii de caz privind libertatea de exprimare in Romania - "Cazuistica libertatii de exprimare in jurisprudenta romaneasca". Colectia contine articole de lege, studii de caz si documente cu valoare normativa si poate fi descarcata de pe site-ul www.cji.ro, sectiunea Resurse.

Raportul MCV din ianuarie 2013 a surprins comunitatea mass-media din Romania prin asprimea tonului si prin propunerile inaintate. Este pentru prima oara in istoria recenta a Romaniei cand Uniunea Europeana exprima indoieli la adresa mass-media, a caror independenta a sustinut-o. In plus, are caracter de noutate si apelul la "revizuirea" legislatiei in sensul intaririi protectiilor, in detrimentul consolidarii libertatii de expresie.

"Proiectul nostru a analizat principala teza a raportului potrivit careia in legislatia si practica actuala ar fi nevoie de garantii suplimentare ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si de masuri reparatorii eficiente, a declarat Ioana Avadani, Director executiv al CJI. "In urma analizei, concluzia noastra este ca Romania are un instrumentar legislativ, de reglementare si co-reglementare suficient, dar acesta nu este utilizat pentru sanctionarea derapajelor editoriale", a continuat Ioana Avadani.

Utilizarea constanta si coerenta a prevederilor legale, in respectul libertatii de exprimare chiar si atunci cand se urmareste protejarea demnitatii sau reputatiei personale, este un prim pas necesar inainte de a deschide orice alta discutie referitoare la cadrul legal. Este necesara consolidarea institutionala a organismelor cu rol de arbitru si asigurarea independentei lor, atat fata de domeniul politic, cat si fata de influentele concurentiale ale pietei. Tot astfel, asociatiile profesionale ale jurnalistilor si magistratilor trebuie sa se consolideze si sa ofere membrilor lor protectie in exercitarea onesta si de buna credinta a profesiei lor. Iar cresterea competentelor media ale publicului trebuie sa devina o preocupare a sistemului de educatie.

Colectia, realizata de Diana Olivia Hatneanu, avocat cu experienta in apararea drepturilor omului, nu are pretentia de a fi exhaustiva, ci este un instrument de lucru pentru toti cei aflati in cautarea acestui "just echilibru" - practicieni, studenti, reprezentanti ai mediului academic sau ai autoritatilor publice - si poate fi folosita ca sursa documentara,  indreptar sau  tema de reflectie.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la tel: 021. 311.13.75/, 0726.108.245 sau e-mail: cristina@cji.ro, Cristina Lupu, Manager de comunicare si proiecte al CJI.

Aceasta publicatie este parte a proiectului "Cazuistica libertatii de expresie in jurisprudenta romaneasca", realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.  


Cristina Lupu- Manager de Comunicare si Proiecte
Centrul pentru Jurnalism Independent

Bdul Regina Elisabeta 32
Tel: +40 21 311 13 75
Fax: +40 21 311 13 78
Mobil: +40 726 108 245

0 comentarii2926 vizualizări14 ianuarie 2014




rss 2.0
rss 2.0