Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Luni 16 Mai 2022 - 14587
IN MEMORIAM - Gavril Sfechis.

A plecat dintre noi Gabi, colegul si prietenul nostru iubit, profesorul Gavril Sfechis. Un om de mare talent, de o deoebita modestie avand  o mare influenta asupra culturii bistritene. A absolvit Conservatorul de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napopca  facand parte din ultimele generatii de studenti casre au avut ca dascali pe marii compozitori si muzicieni ai perioadei interbelice: Tudor Jarda, Marius Cuteanu, Dorin Pop, Gheorghe Merisescu, Romeo Ghircoias, Traian Marza s.a.

            Dupa absolvirea facultatii a devenit  profesor de muzica la nou  infiintata  Scoala de Muzica, cu o prima clasa de 30 de elevi si cu un corp restins de profesori . Directoare a noi unitati de invatamant a fost pe atunci domnisoara Floarea Ceuca, care avea sa-i devina sotie. Aici, alaturi de alti colegi si alte talente  muzicale a infiintat trupa rock "Prefix 990" care a intrat in istoria "oficiala" a rockului romaesc,. A cantat pe scenele multor festivaluri si a incintat tinerii bistrteni in serile de dans organizate la Casa de Cultura sau in alte locatii in perioada anterioara epocii "disco".

            A compus   piese de o valoare exceptionala, dintre care cele mai multe s-au pierdut, in vremea aceea efecturea de inregistrari audio fiind foarte dificila, costisitoare si....interzisa, acest drept avandul doar institutiile atent supravegheate de organrele de partid si de stat prin intermediul securtatii. A fost un mare maestru al pregatirii si dirijarii corului Liceului de Muzica cu care a obtinut numeroase premii nationale, fiind desosebit de indragit de elevi. Ca profesor de chitara, de teorie si solfegii a pregatit generatii de elevi care ulterior au devenit studenti ai Academiei de Muzica, unii dintre ei devnind mari artisti ai lumii.

            Impreuna cu sotia sa, doamna Floarea Sfechis, au pregatit si dirijat corul "Sanctus Spiritus" a Biserici Greco-Catolice "Buna-Vestire" care a participat la multe festivaluri de muzica religioasa iar in anul 2014 au fost prezenti  la Memorialul Durerii de la Sighetul Marmatie la o actiune de mare amploare la nivel national.

            Am fost colegi la Scoala de Muzica Bistrita si  am avut extrordinara sansa de a fi acompaniata de formatia profesorului Gavril Sfechis pe scenele multor festivaluri de muzica usoara si rock, cu  care am avut succes de fecare data, obtinind importante premii.

            Un om minunat,  un profesor de exceptie ...

                        Drum lin spre cer.

 

 

prof. Rozalia Fuca-Tomescu

 

 

0 comentarii2611 vizualizări06 iunie 2021
rss 2.0
rss 2.0