Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 14 Mai 2024 - 14587
Document foarte important. Guvernul Ponta continua acordul cu FMI semnat de Boc.

Bucuresti, august 2012.  Doamnei Christine Lagarde, Director General, Fondul Monetar International, Washington, DC, 20431,U.S.A.,Stimata Doamna Lagarde:

  1.         Autoritatile din Romania isi reafirma angajamentul fata de programul economic sustinut de Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si de Banca Mondiala (BM). Implementarea programului a fost buna in majoritatea domeniilor, dar agenda de reforme structurale mai ampla continua sa avanseze lent. Am indeplinit toate criteriile de performanta stabilite pentru cea de-a sasea evaluare  a programului cu o singura exceptie. Suntem determinati sa intreprindem actiunile suplimentare descrise in Memorandum-ul atasat privind Politicile Economice si Financiare (MPEF), inclusiv accelerarea reformelor structurale. Anticipam un nivel al cresterii mai redus in acest an, dupa o contractare a economiei in ultimul trimestru al anului 2011 si in primul trimestru al anului 2012.  Redresarea ramane vulnerabila in fata dificultatilor de pe pietele financiare internationale, ce  impun continuarea implementarii cu fermitate a politicilor si mentinerea rezervelor fiscale, monetare si financiare pentru a ne asigura protectia fata de riscuri.
  2.         Rezultatele noastre in ceea ce priveste tintele cantitative si agenda reformelor structurale pentru cea de-a sasea evaluare au fost bune (MPEF Tabelele 1 si 2).
  • Criterii de performanta cantitative si tinte indicative. Au fost indeplinite toate criteriile de performanta cantitative stabilite pentru finele lunii iunie 2012, cu exceptia unuia. Criteriul de Performanta (CP) privind arieratele Bugetului de Stat a fost depasit cu o marja mica. Au fost indeplinite toate tintele indicative cu exceptia plafonului impus la stocul de arierate la nivelul autoritatilor locale. Se iau masuri corective pentru reducerea arieratelor, descrise in MPEF atasat (¶5). Inflatia s-a mentinut in intervalul interior al mecanismului de consultare pe inflatie.

Criterii structurale de referinta. Am indeplinit toate criteriile de referinta structurale stabilite pentru data de 30 iunie 2012. Am majorat preturile la electricitate cu cinci procente, am lansat licitatia pentru realizarea programului software de integrare a sistemului de raportare contabila cu sistemul de plati al Trezoreriei si am elaborat   amendamente comprehensive la legea sanatatii. Continuam sa imbunatatim amendamentele la legea sanatatii ca parte a procesului de consultare ci institutiile financiare internationale.

  1.         In cadrul documentului MPEF atasat, evidentiem planurile de a continua sa inaintam pe calea indeplinirii obiectivelor prevazute in programul nostru macroeconomic. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI si UE, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita o derogare pentru criteriul de performanta neindeplinit si  finalizarea celei de-a sasea evaluari. Intentia noastra este de a continua sa tratam acest acord ca pe un acord de tip preventiv.
  2.         Programul va fi in continuare monitorizat prin evaluari trimestriale, actiuni prealabile, criterii de performanta cantitative si tinte indicative, precum si criterii structurale de referinta. Propunem o modificare a criteriilor de performanta cantitative de la 30 septembrie 2012 si stabilirea acestor criterii pentru 31 decembrie 2012 conform MPEF atasat. Modificarile constau in reviziurea in jos a criteriului de performanta privind Activele Externe Nete (AEN) (descris in Memorandumul Tehnica de Intelegere (MTI), datorita intrarilor mai reduse de capital net. Dupa cum se explica in MPEF, propunem de asemenea [trei] noi criterii structurale de referinta si patru actiuni prealabile pentru masurarea progreselor inregistrate in cadrul programului (MPEF Tabelul 2). Solicitam de asemenea o reprogramare a datei de indeplinire a criteriului de referinta structural privind organizarea de IPO pentru actiunile detinute de Stat la companiile Romgaz si Hidroelectrica de la 15 octombrie 2012 la 15 martie 2013. In Memorandum-ul Tehnic de Intelegere (MTI) este explicat modul de masurare a tintelor programului.
  3.         Consideram ca politicile prevazute in scrisorile din 10 martie 2011, 9 iunie 2011, 14 septembrie 2011, 2 decembrie 2011, 28 februarie 2012, 8 iunie 2012 si in aceasta Scrisoare sunt adecvate pentru realizarea obiectivelor programului nostru economic. Suntem pregatiti sa luam masurile suplimentare ce se impun pentru a asigura realizarea acestor obiective. Ne vom consulta cu FMI si Comisia Europeana (CE) inainte de a modifica masurile incluse in aceasta Scrisoare si MPEF atasat sau de a adopta noi masuri care s-ar abate de la scopurile programului si vom pune la dispozitia FMI si a Comisiei Europene (CE) informatiile necesare in vederea monitorizarii programului.
  4.         Acordam permisiunea noastra FMI si CE pentru publicarea Scrisorii de Intentie si a anexelor la aceasta, precum si a rapoartelor echipei aferente. Scrisoarea este transmisa in copie domnului Olli Rehn.

Cu stima,

 

/s                                                                         /s

           Florin Georgescu                                             Mugur Constantin Isarescu

          Vice Prim Ministru                                Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

      Ministrul Finantelor Publice                                  

 

 

 Anexa I. Romania: Memorandum de Politici Economice si Financiare

 Evolutii economice recente si perspective

                   Scaderea activitatii economice in doua trimestre consecutive (t/t) indica o reducere mai puternica a cresterii decat se anticipase initial. PIB-ul real a crescut in anul 2011 cu 2½ procente pe fondul unei recolte foarte bune si a unei redresari modeste a cererii sectoruliu privat, sustinute de cresterea exporturilor. Cu toate acestea, PIB-ul real a scazut cu 0.2% in ultimul trimestru al anului 2011 (t/t) si cu 0,1% in primul trimestru al anului 2012 (t/t) datorita incetinirii activitatii economice anticipate si conditiilor meteorologice nefavorabile ce au afectat cererea interna. Datele preliminare sugereaza ca in trimestrul doi al anului 2012 cresterea PIB va fi pozitiva datorita volumului mare de vanzari cu amanuntul si activitatii de constructii. Inflatia principala a scazut la 2% in luna iunie datorita scaderii pretului la alimente fata de nivelurile ridicate inregistrate in urma cu un an si disparitiei efectelor de baza aferente majorarilor de TVA anterioare. Inflatia anuala a crescut la 3 procente in lua iulie, reflectand inversarea anticipata a efectelor de baza si influenta deprecierii cursului de schimb. Inflatia de baza s-a mentinut in luna iulie aproape de 2% reflectand un output gap (diferenta intre PIB-ul potential si cel real) considerabil si o pozitie prudenta de politica monetara. 

  1.                   Anticipam ca la nivelul intregului an cresterea se va stabiliza in jurul valorii de 1%. Este probabil ca, datorita cererii externe slabe si impactului pe care seceta recenta il va avea asupra activitatii economice, cresterea sa incetineasca mai mult decat se anticipase anterior. Totodata, absorbtia fondurilor UE va fi probabil mai redusa decat se anticipase la inceputul anului. Inflatia ar trebui sa se mentina in interiorul intervalului tintit de BNR, desi aceasta se va majora temporar catre limita superioara a acestui interval in trimestrul al treilea, datorita cresterii preturilor la alimente si inversarii efectelor de baza. Se anticipeaza ca deficitul de cont  nu va depasi in anul 2012 nivelul de 4 procente din PIB, reflectand o incetinire mai rapida a cresterii importurilor comparativ cu cea cu care cresc exporturile.  Riscurile aferente activitatii economice continua sa fie acelea de inregistrare a unor niveluri mai scazute, generate mai ales de evolutiile de pe pietele financiare internationale, de o absorbtie a fondurilor UE sub nivelurile proiectate, de impactul secetei si de incertitudinea politica sporita. Implementarea cu fermitate a politicilor va fi asadar esentiala pentru cresterea increderii si asigurarea unor rezerve de politici.
  2.                   In trimestrul doi al anului 2012, am indeplinit tinta noastra de deficit fiscal. Veniturile fiscale au depasit usor valorile anticipate, reflectand o recuperare treptata a salariilor si eforturi sporite de coletare fiscala, in timp ce veniturile nefiscale s-au redresat datorita dividendelor Intreprinderilor de Stat (IS). Cheltuielile totale s-au situat sub nivelurile proiectate datorita mentinerii sub control strict a cheltuielilor curente si reducerii continue a numarului de salariati din sectorul public.   Unele resurse au fost realocate catre cheltuieli mai mari de capital si cofinantarea proiectelor finantate din fonduri UE, iar executia proiectelor din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) a fost limitata. Cu toate acestea, tintele privind arieratele la Bugetul General Consolidat nu au fost indeplinite.  Arieratele autoritatilor locale au continuat sa creasca, in timp ce arieratele Bugetului de Stat nu s-au modificat.
  3.                   Pentru anul 2012 ne mentinem angajamentul de a aduce deficitul in termeni ESA sub 3 procente din PIB, in conformitate cu angajamentul asumat in baza Procedurii de Deficit Excesiv a UE. In anul 2013 vom reduce deficitul structural cu cel putin 0,5% din PIB. Pentru a ne asigura ca indeplinim obiectivul stabilit pentru anul 2012, vom limita tinta de deficit cash la 2,2% din PIB, ceea ce presupune o consolidare de aproximativ 2 procente din PIB in termeni structurali. Realizarea acestei tinte va implica restrangerea in continuare a cheltuielilor si intarirea eforturilor de colectare a veniturilor fiscale. Am intreprins deja masuri pentru a ne proteja impotriva posibilelor evolutii negative prin blocarea a 10% din alocarile de la bugetul statului. Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine la nivelul de 6,7% din PIB, ca si in anul 2011. Avand in vedere intreruperea rambursarilor de fonduri UE pentru un numar de programe, va fi necesara franarea cheltuielilor de capital, inclusiv a celor de cofinantare a proiectelor cu fonduri UE, pentru a ne mentine in anvelopa bugetara stabilita. Nu se va proceda la cofinantarea proiectelor finantate din fonduri UE din fondul de privatizare si toate fondurile necheltuite in cadrul proiectelor PNDI vor fi economisite. Vom rezista cu fermitate presiunilor de relaxare a disciplinei fiscale anterioare alegerilor parlamentare din toamna. Vom intreprinde masuri de asigurare a unei discipline stricte a finantelor publice locale si de reducere a arieratelor.
  4.                   Dupa un an de scadere a arieratelor si facturilor neplatite la nivelul BGC (excluzand IS), arieratele au crescut din nou de la inceputul anului 2012, fapt ce a condus la neindeplinirea tintelor programului atat pentru BS cat si pentru BL. Arieratele au crescut cu [205] milioane RON din luna martie 2012, situandu-se acum la aproximativ 0,2% din PIB (fiind concentrate mai ales la autoritatile locale). La IS monitorizate in cadrul programului, in al doilea trimestru al anului 2012 arieratele s-au mentinut la 2,2% din PIB, sub plafonul indicativ prevazut in program.  

Politica Fiscala

 

  •  Inregistram progrese in procesul de integrare a sistemului de raportare contabila cu sistemul de plati al trezoreriei, inclusiv pentru modulul de control si raportare a angajamentelor pentru toate nivelurile administratiei. Am lansat o licitatie pentru un furnizor de software pentru acest sistem.  Vom selecta consultantul  pana la mijlocul lunii octombrie 2012 si vom finaliza definitia detaliata a arhitecturii sistemului pana la finele lunii decembrie 2012 (criteriu de performanta structural). Acest sistem va contribui la controlul angajamentelor de plata pentru a evita acumularea viitoare de arierate.
  • Cresterea arieratelor la nivelul autoritatilor locale reprezinta o provocare principala. Aceste arierate reflecta plata cu intarziere a cheltuielilor curente, precum cele pentru utilitati, mai ales in randul unitatilor administrativ-teritoriale cu resurse proprii limitate. Majorarea arieratelor mai reflecta si angajamentele nefinantate efectuate in perioada pre-electorala, ce demonstreaza deficiente serioase in monitorizarea si aplicarea Legii Finantelor Publice Locale (LFPL). Pentru a intari aplicarea legii, am realizat un audit temeinic al modului in care fost utilizate transferurile suplimentare alocate de la bugetul statului in scopul reducerii arieratelor si vom efectua o analiza cuprinzatoare a arieratelor de la nivelul autoritatilor locale pentru a stabili cauzele acestora si entitatile carora le sunt datorate aceste sume.   Vom aproba o ordonanta de guvern prin care (i) ne vom asigura ca resursele din cotele defalcate ce sunt puse la dispozitia autoritatilor locale, ce sunt in prezent limitate la cofinantare cheltuielilor de investitii, pot fi utilizate pentru plata de arierate; si (ii) vom permite autoritatilor centrale sa plateasca direct arieratelor autoritatilor locale din cotele defalcate (actiune prealabila). Prin urmare, autoritatile centrale vor incepe sa plateasca arieratele autoritatilor locale din luna septembrie si impreuna cu Curtea de Conturi vor aplica cu strictete sanctiuni acelor autoritati locale ce incalca LFPL. Vom incerca sa beneficiem de asistenta tehnica pentru imbunatatirea procedurilor de insolventa a autoritatilor locale. Pana la data de 15 septembrie vom transmite un raport privind distributia arieratelor bugetelor locale in randul autoritatilor locale, suursele acestora, progresele inregistrate in eliminarea acestor arierate si stadiul activitatilor de aplicare a legii intreprinse.
  • In sectorul sanitar, arieratele aferente facturilor inregistrate au fost eliminate. Taxa de clawback a generat 716 de milioane RON in primul semestru al anului 2012, suma ce va fi integral utilizata pentru a achita facturile scadente. Am actualizat formula de calcul a taxei de clawback impreuna cu industria farmaceutica. Toate veniturile generate de taxa de clawback vor fi utilizate pentru a reduce perioadele de plata si a asigura neacumularea de arierate in sectorul farmaceutic. In pregatirea implementarii Directivei UE privind Intarzierea la Plata, ce va intra in vigoare din luna martie 2013, vom identifica masuri de acoperire a nevoilor fiscale ce vor fi generate de plata la timp a facturilor neachitate.
  • La IS, inregistram progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Anticipam ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 4 pana la 5 miliarde RON (trei sferturi de procent din PIB) in semestrul al doilea al anului 2012.
  1.                   Pentru a rezolva dezechilibrele financiare din sectorul sanitar in perioada 2012-2013, suntem determinati sa implementam urmatoarele masuri principale:
  • Pe data de 18 iulie 2012 am adoptat formula revizuita a coplatii. Noua formula are la baza o suma fixa modesta in functie de serviciile oferite, dar independenta de venit, si coplata va fi implementata de la 1 ianuarie 2013. Serviciile de urgenta sunt excluse din legea privind coplata.
  • Pentru a controla cheltuielile si a asigura castiguri in termeni de eficienta pe termen scurt, vom continua sa revizuim si sa implementam lista negativa de servicii sanitare si  medicamente, si am convenit cu furnizorii de servicii sanitare sa reduca perioadele de spitalizare. Planul national de paturi de spital ce stabileste numarul de paturi spitalicesti ce poate fi contractat in anul 2012 de fiecare judet cu casele de asigurari de sanatate se implementeaza prin intermediul Ordinului MS nr. 1577/2011. Nu vom introduce medicamente sau indicatii noi in lista medicamentelor compensate fara a dispune de o evaluare interimara a tehnologiei sanitare (ETS). In acest sens, pana la finele lunii octombrie 2012 vom elabora o ETS interimara bazata pe obiective si criterii cuantificabile.  Vom continua sa incurajam, acolo unde este posibil, includerea pe lista de medicamente compensate si gratuite  a medicamentelor generice, si farmaciile vor fi obligate sa ii informeze mai bine pe clientii lor in legatura cu produsele disponibile. Totodata, vom imbunatati sistemul de achizitii al spitalelor, mai ales prin licitatii centralizate.     
  • Vom continua sa monitorizam bugetele spitalelor publice pentru a ne asigura ca acestea corespund cu cheltuielile programate in bugetul general consolidat. Pana la finele lunii septembrie  2012 vom publica situatiile financiare la zi ale tuturor spitalelor publice pe o pagina web a Ministerului Sanatatii pana la finele lunii septembrie 2012 (criteriu de referinta structural). Totodata, vom stabili obligativitatea auditului financiar la toate spitalele publice (aflate in subordonare centrala sau locala), si a auditului financiar a modului  in care sunt cheltuite fondurile publice si vom introduce sanctiuni pentru directorii spitalelor ce efectueaza cheltuieli peste bugetele de care dispun.
  • Vom continua implementarea noului sistem de tehnologia informatiei in cadrul sectorului sanitar. Am demarat auditarea registrelor de pacienti, aceasta activitate urmand a fi finalizata pana la finele anului 2012. Contractul de realizare a cardurilor destinate pacientilor si a sistemului IT a fost semnat si am inceput distribuirea cardurilor electronice de sanatate in luna august. Acestea vor ajuta la procesul de control al fraudelor si abuzurilor din sistem, permitand in acelasi timp o mai buna monitorizare a cheltuielilor angajate. Un nou modul electronic de prescriptii pentru Sistemul Informatic National Sanitar a devenit functional in luna iunie 2012. Se fac eforturi in cadrul unui proiect finantat din fonduri UE aflat in derulare pentru crearea unei baze de date sanitare centralizate care sa contina dosarele electronice de sanatate si se anticipeaza ca aceasta va fi functionala pana la mijlocul anului 2013.  
  1.                   Ne continuam eforturile de elaborare si implementare a unor reforme cuprinzatoare in sectorul sanitar. In luna iunie am publicat un proiect revizuit al legii cadru (criteriu de performanta structural), proiect de lege supus dezbaterii publice in perioada iulie - septembrie urmand a fi aprobat in parlament pana la finele anului 2012. Inainte de dezbaterea parlamentara vom publica analizele de impact ale diferitelor optiuni de reforma si vom avansa si un calendar de implementare a legislatiei ulterioare. Reforma va viza eficientizarea cheltuielilor din sistemul sanitar din Romania, sporirea calitatii serviciilor si rezolvarea deficientelor bugetare persistente . Pe termen mediu si lung, avand in vedere faptul ca in Romania nivelul cheltuielilor publice de sanatate ca pondere in PIB este printre cele mai reduse din UE, vom asigura finantarea adecvata a sistemului, incluzand in acelasi timp in necesarul de cheltuieli si costurile aferente impactului procesului de imbatranire a populatiei. Pentru a limita cresterea cheltuielilor publice, vom cauta sa reducem sfera de cuprindere a pachetului de servicii publice bazandu-ne mai mult pe suportarea comuna a costurilor si asigurarea privata suplimentara. Pe parte de venituri, vom explora optiunile de largire a bazei de contributie la schema de asigurari de sanatate si, daca este necesar, de majorare a cotelor de contributie.  
  2.                   In luna iulie 2012 am adoptat masuri de eficientizare a sistemului fiscal pornind de la recomandarile asistentei tehnice FMI. Aceste masuri vizeaza: (i) simplificarea declararii si platii impozitelor pe castigurile de capital, prin trecerea la un sistem de retinere la sursa de catre intermediari (brokeri) a unor sume anticipate si o singura declaratie depusa de contribuabil la sfarsit de an; si (ii) asigurarea unui tratament fiscal neutru pentru cesionarea creantelor din sectorul bancar catre companii romanesti. Totodata,  incepand din luna ianuarie 2013  vom mai introduce si alte masuri ce vizeaza: (i) simplificarea schemei de amortizare a mijloacelor fixe; (ii) revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, acestea urmand a varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului, si optiuni de colectare a acestor impozite; si (iii) trecerea la un sistem de plata a TVA la incasarea facturii pentru companiile cu o cifra de afaceri sub 500.000 Euro. De la data de 1 septembrie, vom majora deductibilitatea fiscala a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare de la 20 la 50%.  Intentionam de asemenea sa largim baza de impunere pentru agricultura si PFA-uri si sa evaluam efectele pe care le-ar avea asupra gradului de ocupare si asupra finantelor publice optiunile de politica fiscala, avand ca scop reducerea numarului de someri pe termen lung. Implementam masuri de crestere a veniturilor colectate din accize, mai ales prin reducerea evaziunii in sfera accizelor la bauturi alcoolice si vom asigura o mai buna corelare a cotelor de accize cu continutul de alcool si procesul de productie. Inainte de a aduce orice alte modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI/CE.
  3.                   Realizam progrese in reforma cuprinzatoare a administratiei fiscale (ANAF):
  • Aplicam criteriile de scoatere din evidente a platitorilor mici de TVA si ne mentinem angajamentul de a reduce numarul total de contribuabili inregistrati in scopuri de TVA cu 20% in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012. Pentru a eficientiza in continuare rolurile fiscale, guvernul va introduce un sistem obligatoriu simplificat de impozitare a micilor contribuabili. Cu asistenta tehnica din partea FMI si CE, vom elabora un proiect de lege in acest sens, pana la finele lunii octombrie 2012, cu scopul de a trece la implementarea sa de la 1 ianuarie 2013.
  • Am identificat 300 de contribuabili persoane fizice cu averi mari (PFAM) pentru programul nostru destinat asigurarii conformarii.  In luna mai a fost realizata o campanie de notificare menita sa incurajeze conformarea voluntara in declararea veniturilor din strainatate. Pentru a dezvolta capacitatea, vom realiza programe de pregatire profesionala cu asistenta specialistilor administratiilor fiscale din tarile partenere. In prezent incercam sa identificam finantare pentru achizitionarea unui instrument IT care sa fie utilizat in analiza de risc.    
  • Ca parte a procesului de  restructurare si modernizare a  ANAF, ne propunem sa consolidam actualul numar de 221 unitati fiscale in opt directii regionale (pana la mijlocul anului 2013) si 47 de unitati fiscale locale  (pana in anul 2015). Vom aproba pana la finele anului 2012 un proiect multianual cu Banca Mondiala, de sustinere a acestui proces.     
  • Ne intensificam eforturile de aplicare a legii prin cresterea capacitatii de care dispunem in domeniile analizei de risc si inspectiei, si prin imbunatatirea inter-operabilitatii cu Autoritatea Vamala si cu Garda Financiara. In luna iulie am infiintat o unitate centrala de combatere a fraudei intracomunitare in materie de TVA, cu concentrare pe domeniile cu risc ridicat. Vom imbunatati procedura de transmitere a cazurilor de infractiuni fiscale spre urmarire penala si vom intari cooperare dintre ANAF, Politie si Parchet.
  • Vom dezvolta monitorizarea si controlul productiei, achizitiei si importului de produse energetice si de bauturi alcoolice. Vor fi intarite controalele la frontiera externa a UE pentru a se combate traficul ilicit cu tigari si cu alte produse din tutun prelucrat.   
  • Continuam sa extindem depunerea electronica si sa perfectionam ghiseul unic pentru depunerea declaratiilor fiscale. Vom imbunatati totodata procedurile de interpretarea legala a codului fiscal prin introducerea unui singur canal de comunicare cu contribuabilii.
  •  ANAF a preluat colectarea contributiilor de sanatate datorate de persoanele fizice autorizate, conform calendarului, din luna iulie. Pana in luna decembrie 2012, vom adopta reglementarile ce se impun pentru a finaliza integrarea acestor categorii de contributii sociale in cadrul proceselor de colectare fiscala ale ANAF si pentru a permite contribuabililor persoane fizice ca, din ianuarie 2013, sa depuna o singura declaratie atat pentru impozitul pe venit cat si pentru  contributiile sociale. Vom analiza fezabilitatea optiunii ca ANAF sa colecteze impozitele si taxele pe proprietate pentru autoritatile locale. 
  1.               Continuam  sa avansam in procesul de implementare a planurilor de actiune bazate pe recomandarile analizelor functionale realizate anul trecut la ministerele din administratia centrala si la agentii. A fost  implementata o noua procedura de monitorizare, ce a fost utilizata de ministerele ordonatoare in rapoartele de progres transmise de acestea in luna iulie 2012. Pana la finele lunii septembrie 2012 vom elabora un plan de personal pentru ministerele ordonatoare, care sa se inscrie in parametrii cheltuielilor de personal prevazute in buget si, acolo unde este posibil, sa fie fundamentat pe baza analizelor functionale realizate. Separat, vom avea in vedere cresterea eficientei si transparentei procedurilor de achizitii publice ca prioritate de varf. In conformitate cu calendarul convenit, pana la finele lunii decembrie 2012 vom implementa  recomandarile evaluarii efectuate de Comisia Europeana.
  2.               Desi am inregistrat unele progrese in absorbtia fondurilor UE in primul semestru al anului, se impun eforturi suplimentare. Autoritatea romana de audit a identificat probleme in managementul de sistem in anii precedenti. Prin urmare, au  fost intrerupte unele parti ale anumitor programe. Pentru proiectele prioritare finantate din fonduri UE care au probleme vom aloca fondurile necesare pentru a compensa intreruperea rambursarilor din bugetele ministerelor ordonatoare respective. Pentru alte proiecte, vom suspenda platile pana la clarificarea situatiei cu CE. Vom lua toate masurile ce se impun pentru corectarea problemelor identificate.  Totodata, ne vom intensifica eforturile pentru a impulsiona absorbtia si lucram indeaproape cu CE in directia simplificarii procedurii, fapt ce va contribui  la absorbtia mai rapida a fondurilor pana la nivelul beneficiarilor. Totodata, vom continua sa implementam in totalitate Planul de Actiuni Prioritare din aprilie 2011 pentru absorbtia Fondurilor Structurale si de Coeziune.  
  3.               Am alcatuit unui portofoliu de investitii cu toate proiectele guvernamentale pentru a asigura monitorizarea si prioritizarea adecvata, astfel incat finantarea sa poata fi asigurata integral intr-un orizont mediu de timp (3-5 ani). Dupa cum se prevede in Hotararea 577, vom incerca sa asiguram finantarea integrala a programelor nationale cofinantate impreuna cu bugetele locale. Nu vor fi initiate proiecte noi de investitii, proiectele de prioritate redusa vor fi intrerupte si va fi publicata o lista a acestor proiecte. Pana la finele lunii septembrie 2012 baza de date va fi actualizata pentru a se identifica proiectele prioritare finantate din fonduri bugetare si fonduri UE (criteriu de referinta structural). Vom lucra cu Banca Mondiala, printr-un proiect finantat din fonduri UE, la dezvoltarea capacitatii Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a evalua si monitoriza proiectele de investitii.  Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului  si Ministerul Mediului si Padurilor se angajeaza sa garanteze ca cheltuielile de executie din cadrul PNDI nu depasesc suma de 1 miliard RON in anul 2012 si de 1 miliard RON in 2013, si ca nu vor mai fi semnate proiecte noi in cadrul PNDI. 
  4.               Conditiile de piata pentru finantarea datoriei publice au devenit mai tensionate datorita incertitudinilor politice interne sporite si conditiilor de pe pietele externe. Ne mentinem angajamentul de a consolida rezervele fiscale si obiectivul nostru ultim de a avea un nivel de acoperire a necesarului brut de finantare pe patru luni cu scopul de a proteja finantele publice impotriva unor socuri externe neprevazute. Dobanda neta platita pentru aceste rezerve constituie un cost necesar al asigurarii impotriva socurilor. Intentionam sa revenim pe piata externa in a doua jumatate a anului 2012 daca piata va permite acest lucru. Ne continuam eforturile de largire a bazei de investitori si de sensibilizare a comunitatii internationale investitionale. Am publicat strategia de gestionare a datoriei, chiar daca acest lucru a fost facut cu intarziere,  si intreprindem un proiect finantat din fonduri UE si implementat cu asistenta de la Banca Mondiala al carui scop este acela de consolidare a departamentului nostru de management al datoriei.  Vom publica versiunea actualizata a strategiei de gestionare a datoriei pe perioada 2013-2015 in primul trimestru al anului 2013.

Politica Monetara

  1.               Inflatia de baza s-a mentinut la niveluri relativ reduse. Se anticipeaza ca in trimestrul trei al anului  2012, inflatia totala va reveni temporar la niveluri apropiate de limita superioara a intervalului tintit, de 3±1 procente,  pe masura ce efectele dezi-inflationiste de baza se diminueaza.  Transmiterea rapida a cursului de schimb si eventualele majorari ale preturilor la alimente vor exercita presiuni in sens de crestere a inflatiei de baza. Cu toate acestea, se anticipeaza ca inflatia se va mentine in intervalul tintit de banca centrala pe tot parcursul anului. Riscurile ca aceasta sa fie mai mare se mentin insa, inclusiv din volatilitatea cursului de schimb si din preturi internationale la alimente ce ar putea fi mai mari decat se anticipeaza.
  2.               Din luna mai am mentinut rata de politica monetara la nivelul de 5,25%, datorita incertitudinilor interne si externe.  Intrarile nete de capital mai reduse au avut ca rezultat deprecierea leului cu peste cinci procente fata de euro de la inceputul anului, in timp ce stocul de rezerve valutare al bancii centrale s-a ajustat. Riscurile de a avea o inflatie mai mare si o  volatilitate excesiva a fluxurilor de capital si a cursului de schimb impun mentinerea, in continuare, a unei atitudini prudente in materie de politica monetara, sustinuta de un mix de politici macroeconimice coerent. In eventualitatea in care presiunile valutare persista, vom inaspri pozitia noastra de politica monetara. Vom continua de asemenea operatiunile periodice de reachizitie, in functie de necesitati, pentru a asigura un nivel suficient de lichiditate in sistemul bancar.  De asemenea, vom elabora si implementa aranjamentele si procedurile interne necesare pentru a permite un numar nelimitat   (numar ISIN) de valori mobiliare guvernamentate eligibile pentru operatiunile efectuate de BNR pe piata deschisa pana la finalului lunii octombrie 2012. Totodata, ca parte a efortului de a atenua fragmentarea pietei interbancare, vom finaliza cadrul legal.  Vom incuraja finalizarea acordului master de reachizitie si toate procedurile necesare pentru ca bancile sa se angajeze in acordarea de imprumuturi repo garantate cu titluri de Stat.
  3.               Sectorul bancar din Romania isi mentine rezerve de capital si provizioane incurajatoare, dar continua sa fie vulnerabil la efectele de contagiune din zona euro. Cresterea anuala a creditului (in termeni reali si la un curs de schimb constant) la finele lunii iunie s-a mentinut redusa pentru creditele acordate sectorului corporatist nefinanciar si a scazut putin pentru creditele acordate populatiei. Imprumuturile neperformante (INP) au continuat sa creasca si s-au situat la 16,8% in luna iunie, comparativ cu 14,3% la finele anului 2011, cresterea fiind determinata in principal de deteriorarea contextului economic si partial de un aplicare mai stricta a supravegherii.  Totalul provizioanelor prudentiale la finele lunii iunie era suficient pentru a acoperi 98% din INP, in timp ce rata povizionarii IFRS a fost de 69%. Rentabilitatea bancara se mentine precara, in prima jumatate a anului inregistrandu-se o pierdere pe total sistem, datorata in principal provizioanelor mai mari.  Capitalizarea sectorului bancar se mentine puternica, cu un nivel de 14,7% la finele lunii iunie, in pofida unor diferente intre banci. In ansamblul sistemului, depozitele populatiei si ale corporatiilor au crescut cu aproximativ 3 procente de la finele anului 2011. Totusi, piata interbancara se mentine fragmentata, datorita perceptiei riscului de contraparte, si finantarea a devenit mai eterogena pe segmentul depozitelor.  Comparativ cu situatia din regiune, procesul de reducere a gradului de indatorare al bancilor straine a fost ordonat si moderat pana in prezent.
  4.               BNR va continua sa supravegheze intens sectorul bancar si sa adopte masurile necesare pentru a se asigura ca bancile dispun de capital si lichiditati suficiente, mai ales tinand seama de contextul incert. BNR, Fondul de Garantare a Depozitelor (FGD) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) vor cotinua sa coordoneze implementarea planurilor de pregatire si a aranjamentelor la nivel operational pentru competentele dobanditele de inchidere a bancilor, conform atributiilor lor. BNR va finaliza reglementarea privind autorizarea de banca-punte si procedurile interne pentru recent introdusele masuri de inchidere a bancilor pana la finele lunii septembrie 2012. Detaliile cadrului actualizat de planificare pentru situatii neprevazute vor fi transmise si agreate cu echipele FMI si CE pana la finele lunii octombrie 2012.  BNR elaboreaza in permanenta planuri detaliate pentru situatii neprevazute. Pe baza Memorandumului de Intelegere intre BNR si FGD, cele doua institutii vor finaliza aranjamentele interne necesare pentru a asigura accesul FGD la setul de informatii financiare relevante deja existent. FGD isi va dezvolta experienta de analizare a informatiilor transmise de BNR. BNR  va continua sa examineze indeaproape practicile bancare pentru a evita practica de ever-greening astfel incat sa se asigure ca provizionarea pentru imprumuturi generatoare de pierderi si evaluarea garantiilor conform IFRS , precum si evaluarea riscului de credit al imprumuturilor restructurate continua sa se mentina prudente si in concordanta cu cele mai bune practici internationale. BNR va continua sa adune date periodice si detaliate de supraveghere privind imprumuturile restructurate. Ca parte a aranjamentelor prudentiale permanente ce se vor aplica in 2013, flitrele prudentiale vor ramane in vigoare in forma lor actuala, in conformitate cu evolutiile de reglementare UE. Orice amendamente la masurile adoptate in anul 2011 pentru restrictionarea creditelor acordate in valuta gospodariilor cu risc neacoperit vor fi agreate cu echipele FMI si CE
  5.               Vom examina impactul recentelor amendamente aduse condului fiscal ce vizeaza asigurarea unui tratament fiscal neutru al creantelor bancare vandute companiilor romanesti cu scopul de a permite bancilor sa tempereze cresterea imprumuturilor neperformante si sa isi imbunatateasca gestionarea bilanturilor lor. Legea prin care se amendeaza Legea 503/2004 privind falimentul companiilor de asigurari va fi adoptata pana la finele lunii octombrie 2012. Deoarece mentinerea disciplinei de creditare si evitarea hazardului moral in randul creditorilor contribuie semnificativ la intarirea stabilitatii financiare, ne vom abtine de la adoptarea unor initiative legislative (cum ar fi, spre exemplu, propunerile privind legea insolventei personale pentru legea de colectare a datoriilor), sau de la amendarea Ordonantei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare. 

Sectorul Financiar

Reformele Structurale

Reforme strategice si de reglementare in domeniile transporturi si energie

  1.               Reforma cuprinzatoare a sectoarelor transporturi si energie constituie un element esential al programului de impulsionare a investitiilor si cresterii. In sectorul transporturi, am inglobat filialele companiilor CFR Marfa si CFR Calatori in companiile lor mama si vom finaliza inglobarea filialelor CFR Infrastructura pana la mijlocul lunii septembrie 2012. Vom reduce intreaga infrastructura feroviara aflata in administrarea CFR Infrastructura la 15.500 kilometri linie pana la finele lunii septembrie. 
  2.               Am acordat un imprumut punte pentru eliminarea arieratelore CFR infrastructura catre furnizorii si vom elimina penalitatile si principalul la arieratele datorate companiei de stat furnizoare de energie, Electrica, pana la mijlocul lunii septembrie. Acest imprumut punte va fi partial inlocuit de un imprumut garantat de stat acordat  companiei de cai ferate pana la finele lunii noiembrie 2012. Ca si conditie pentru aceasta schema de eliminare a arieratelor, CFR Cai Ferate a trecut la executarea masurilor necesare de reducere a costurilor si de sporire a veniturilor, pentru a-si asigura viabilitatea financiara in anul 2013 si pe mai departe. Aceasta implica adoptarea de actiuni determinate prin care sa se asigure ca societatile de cai ferate de marfa si de pasageri platesc integral tarifele de acces societatii de infrastructura.   Pentru a facilita plata integrala, intentionam sa reevaluam asigurarea de subventii si diminuarea obligatiilor de servicii publice (OSP) la societatea feroviara de pasageri si sa scoatem serviciile profitabile din OSP incepand din anul 2013.  Totodata, vor mai fi adoptate si alte masuri de reducere a costurilor si sporire a veniturilor societatii feroviare de pasageri.
  3.               Pentru sectorul energie, am adoptat o serie de actiuni menite sa creeze un cadru de eficientizare a acestui sector. Au fost promulgate si publicate in Monitorul Oficial legile electricitatii si gazelor. Anticipam ca legea privind autoritatea de reglementare in domeniul energiei (ANRE) va fi promulgata pana la finele lunii septembrie 2012. Am aprobat de asemenea o foaie de parcurs pentru dereglementarea preturilor la gaze, ce vizeaza liberalizarea totala a preturilor la gaze pentru consumatorii industriali pana la 1 ianuarie 2015, si pentru consumatorii casnici pana la 1 octombrie 2018. Aceasta vine dupa aprobarea, mai innainte, a foii de parcurs pentru dereglementarea preturilor la energia electrica. Preturile reglementate la electricitate au fost si ele majorate cu cinci procente la finele lunii iunie (criteriu de referinta structural).
  4.               Am luat masura extraordinara de a plasa producatorul de energie hidroelectrica, Hidroelectrica, in insolventa in luna iunie, tinand seama de deteriorarea situatiei financiare a acesteia. Administratorul judiciar a anulat toate contractele sub pretul pietei cu comerciantii de electricitate (asa-numitii "baieti destepti").    Hidroelectrica va vinde electricitate, odata eliberata de toate contractele anulate, pe platforma de comercializare a electricitatii (OPCOM).  Totodata, admnistratorul vizeaza economii de cost la nivelul intregii companii, tinta fiind aceea de a reduce costurile cu cel putin 10%. Aceste masuri vor avea ca rezultat o imbunatatire semnificativa a situatiei financiare a Hidroelectrica. Rezultatele contractelor renegociate vor fi publicate (pret, volum si reduceri ale maturitatii).
  5.               Ne propunem sa dezvoltam in continuare cadrul de preturi si reglementare in sectorul energie prin adoptarea urmatorilor pasi suplimentari:
  • Vom publica versiunile integrale ale foilor de parcurs pentru liberalizarea preturilor la electricitate si gaze pana la mijlocul lunii septembrie pe site-urile web ale tuturor institutiilor relevante si vom trece la eliminarea preturilor reglementate la electricitate si gaze pana in septembrie si, respectiv, decembrie 2012. Vom furniza rapoarte trimestriale privind progresul implementarii foilor de parcurs la gaze si electricitate incepand de la 1 octombrie 2012. 
  • Se va aplica mecanismul de transmitere a electricitatii  si gazelor achizitionate de catre companiile de distributie prevazut in regulamentul de furnizare a energiei electrice si  gazelor cu scopul sporirii investitiilor in acest sector, in conformitate cu cadrul de reglementare. Pentru a alinia mai bine preturile actuale reglementate ale gazelor  la consumatorul final cu costul efectiv al furnizarii si distributiei, vom majora tarifele pentru consumatorii necasnici cu 10% si la consumatorii casnici cu 5% pana la data de 15 septembrie (actiune prealabila).  Aceasta aliniere este necesara deoarece in ultimii ani ANRE nu a permis implementarea deplina a reglementarilor sale privind furnizarea si distributia de gaze, ceea ce a generat o ramanere in urma in ajustarea preturilor.
  • Avansam in procesul de consolidare a OPCOM ca platforma de comercializare. Un grup de lucru al OPCOM si marilor consumatori de electricitate a elaborat un nou instrument adaptat nevoilor marilor consumatori.    OPCOM [a transmis] noul instrument ANRE spre analiza si aprobare. OPCOM inregistreaza de asemenea progrese, in consultare cu industria gazelor, in procesul de creare a unei platforme de comercializare a gazelor.  OPCOM isi propune sa lanseze platforma de gaze pe data de 1 decembrie 2012 intr-un mod de testare/instruire a participantilor si sa inceapa operatiunile comerciale in luna martie 2013. Toate noile contracte bilaterale ale IS se vor incheia in mod transparent si nediscriminatoriu prin OPCOM (pentru electricitate) si prin alte proceduri concurentiale (pentru gaze), conditiile contractuale urmand a fi publicate. De indata ce noua platforma de tranzactionare a gazelor naturale va fi functionala, toate contractele nereglementate bilaterale de gaze vor fi tranzactionate prin aceasta platforma.
  • Am constituit o comisie interministeriala, prezidata de MFP, care sa  elaboreze in consultare cu industria petrolului, gazelor si electricitatii un proiect de pachet ce va contine masuri fiscale, de redevente si de reglementare pentru aceste sectoare.  Pachetul va acoperi doua parti: (a) o taxa care sa capteze  partial veniturile extraordinare pe care le vor realiza companiile ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze si electricitate, dupa cum se prevede in foile de parcurs. Fondurile astfel realizate vor contribui la finantarea masurilor de protejare a consumatorilor vulnerabili de impactul pe care il va avea ajustarea preturilor; si (b) un nou regim de reglementare si impozitare a sectorului petrol si gaze pentru perioada 2015-24, ce va fi elaborat, beneficiind de consultanta de specialitate, pana la finele anului 2012. Ne propunem sa introducem taxa pe venituri extraordinare din ianuarie 2013 si sa introducem noul regim de reglementare si impozitare a sectorului petrol si gaze pana la mijlcul anului 2013. In concordanta cu obligatiile pe care le avem ca stat membru al UE, suntem gata sa incepem  negocierile pentru Acordul Interguvernamental pentru Gaze Naturale (IGA) cu Rusia si ne vom stradui de asemenea sa luam masuri pentru diversificarea ofertei de gaze. Vom intreprinde demersurile necesare pentru a ridica restrictiile de export existente, si vom lua masuri de implementare a fluxurilor inverse la interconectorii de gaze.   
  • Vom adopta masuri pentru a asigura aplicarea cu promptitudine a Ordonantei de Urgenta 69/2011 privind subventiile pentru incalzirea centralizata. Autoritatile locale au permis o oarecare  majorare a preturilor finale de consum.  Vom continua sa monitorizam  si sa raportam trimestrial FMI, CE si BM, situatia financiara a sistemului de incalzire centralizata si sa asiguram aplicarea cu celeritate a prevederilor ordonantei de urgenta. Ne vom asigura de asemenea ca societatile de incalzire (CET-urile) vor raporta catre Ministerul Administratiei si Internelor, care va emite o hotarare, impreuna cu MFP, in termen de 30 de zile. Rambursarea va incepe in luna urmatoare.      

Intreprinderile de stat

  1.               Aqu fost indeplinite tintele indicative stabilite pentru al doilea trimestru pentru soldul operational si arieratele la intreprinderile de stat. Consemnam faptul ca indeplinirea tintei de arierate stabilite pentru trimestrul trei depinde de identificarea unui cumparator pentru Oltchim si   indeplinirea tintei de arierate stabilite pentru trimestrul patru depinde de finalizarea lichidarii CN a Huilei.  Desi in ultimele luni am realizat imbunatatiri la unele companii, progresul general a fost mai lent decat anticipasem si inca mai trebuie adoptate masuri substantiale. Directia specializata de control financiar din cadrul MFP a analizat si aprobat cea mai mare parte a bugetelor pe 2012 ale celor 117 de IS aflate in portofoliul sau si va finaliza procesul de aprobare a bugetului pana la mijlocul lunii septembrie 2012. Zece dintre aceste companii sunt in curs de lichidare. Totodata, directia a analizat toate planurile de restructurare mai putin doua. Directia isi propune sa se intalneasca cu toate companiile ale caror planuri de restructurare nu au putut fi cuantificate pana la mijlocul lunii septembrie 2012. Vom monitoriza trimestrial performantele fata de aceste tinte.  Vom elabora si publica rapoartele cuprinzatoare privind IS prevazute de Articolul 58 din ordonanta (109/2011) pana la finele lunii octombrie 2012, si dupa aceasta data, anual pana  la finele lunii mai.
  2.               Eforturile noastre de a accelera agenda de reforma a guvernantei IS prin concentrarea eforturilor noastre pe vanzarea actiunilor de la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, si Nuclearelectrica (companii aflate in portofoliul Ministerului Economiei) Nu au generat inca nici un fel de rezultate palpabile (cu exceptia masurilor semnificative adoptate de administratorii insolventei Hidroelectrica). Oferta publica secundara planificata (SPO) pentru actiunile detinute de stat la Transgaz pana la finele lunii iunie 2012 a fost amanata datorita unor probleme tehnice dar licitatia va fi lansata pana la mijlocul lunii septembrie 2012  (actiune prealabila). Nu vom respecta nici termenul de vanzare a actiunilor Romgaz si Hidroelectica  stailit la mijlocul lunii octombrie 2012 (criteriu de referinta structural). Consultantul de tranzactie pentru Romgaz a recomandat sa se efectueze o evaluare a detinerilor de gaze naturale ale Romgaz inainte de lansarea unei oferte publice (IPO). Suntem in procesul de angajare a unui consultant care sa realizeze studiul, si ne asteptam ca acesta sa fie finalizat pana la sfarsitul anului. Suntem ferm hotarati sa lansam IPO pentru Romgaz pana la finele lunii martie 2013. Ne propunem sa organizam o IPO pentru 10% din actiunile Hidroelectrica dupa iesirea companiei din procedura de insolventa. Vom urgenta pregatirea de vanzare a actiunilor Nuclearelectrica dar vom rata termenul stabilit anterior pentru finele anului 2012, cu un trimestru.  Vom privatiza Oltchim, un mare producator din industria chimica, prin oferirea acestuia spre vanzare pana la mijlocul lunii septembrie (actiune prealabila). Privatizarea Tarom (SPO de 20%) si a CFR Marfa (privatizare majoritara) in acest an continua sa reprezinte o prioritate pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
  3.               In ceea ce priveste alte companii din portofoliul Ministerului Economiei, ne propunem sa vindem un pachet majoritar de actiuni la Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica pana la inceputul anului 2013, urmate de o IPO la Electrica pana la mijlcul anului 2013.  Alte companii programate pentru oferirea spre privatizare pana la inceputul anului 2013 sunt: (i) noul producator de energie Hunedoara, ce va fi creat pana la finele lunii septembrie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritara); si (ii) noul producator de energie Oltenia (privatizare majoritara). Privatizarea Complexului Energetic Oltenia este esentiala datorita volumul mare de investitii de care are nevoie si al rolului critic pe care il joaca acesta in securitatea energetica a Romaniei.  Am putea proceda la listarea duala a unor oferte publice dar ne vom asigura ca aceasta nu conduce la intarzieri nenecesare in procesul de privatizare. Totodata, vom lichida companiile neviabile si ne propunem sa depunem o cerere de lichidare a C.N. Huilei pana la finele lunii septembrie 2012 si a Termoelectrica pana la inceputul lunii octombrie 2012.
  4.               Suntem in procesul de a desemna consilii de administratii si echipe de management profesioniste la IS principale ce raman in proprietatea majoritara a statului, conform prevederilor noii legi privind guvernanta corporativa a IS. Pana la finele lunii iunie 2012 trebuiau selectate echipe de management si membrii ai consiliilor de administratie la Oltchim, Hidroelectrica, si Electrica Furnizare. Acum ne propunem sa desemnam consilii de administrare profesioniste la Electrica Furnizare pana la finele lunii august si la  Hidroelectrica pana la mijlocul lunii septembrie 2012. Numirea unui director general la Electrica Furnizare va avea loc pana la finele lunii septembrie. Pentru Hidroelectrica, numirea unui director general va avea loc imediat dupa ce compania iese din procedura de insolventa. Date fiind functionarea dificila si situatia financiara a Oltchim, in luna iulie am numit un administrator special care sa pregateasca societatea pentru privatizarea integrala.  Ne propunem de asemenea sa desemnam un consiliu de administratie si un director general profesionist la Oltenia, cu ajutorul unei firme independente de resurse umane pana la finele lunii septembrie 2012.  
  5.               Pe mai departe, vom accelera implementarea legii guvernantei corporative la IS. Vom selecta membrii profesionisti pentru consiliile de administratie si echipele de management doar din listele de candidati calificati intocmite de firme independente angajate sa ne asiste in acest proces. Recunoastem faptul ca daca s-ar proceda altfel  ar fi subminata credibilitatea programului nostru de reforma in fata publicului si in fata potentialilor investitori. Intentionam sa modificam legea prin amendamente care sa stabileasca o lista limitata negativa de trei companii exceptate de la lege din ratiuni de securitate nationala. Modificarile vor impune de asemenea IS sa implementeze prevederile de numire a consiliilor de administratie si echipelor de management profesioniste si sa finalizeze acest proces in decurs de maxim noua luni. Totodata, modificarile vor preciza ca numirea unor consilii de administratie si directori generali interimari se poate face doar pentru o perioada limitata de timp.
  6. 29.                   Am lansat un proces coordonat de cautare si numire a unor membri profesionisti in consiliile de administratie si a directorilor generali si pentru alte IS prioritare din portofoliul Ministerului Economiei, inclusiv pentru Romgaz, Nuclearelectrica, si Transgaz. Acum ne propunem sa finalizam acest proces pentru Romgaz, Nuclearelectrica, si Transgaz pana la finele anului 2012. Toate numirile vor fi publicate pentru a asigura transparenta deplina. Pentru IS din portofoliul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, am angajat o firma de resurse umane care sa selecteze candidati calificati pentru consiliile de administratie si echipe de management pentru unsprezece companii din portofoliul acestui minister, inclusiv CFR Calatori si CFR Infrastructura.  Vom numi noii membri ai consiliului de administratie si echipele de management profesionist pana la finele lunii septembrie 2012.  

Alte reforme structurale

  1.               Continuam sa inregistram progrese in implementarea noilor prevederi legislative in domeniul pietei muncii si asistentei sociale. Noul Cod al Muncii a imbunatatit semnificativ functionarea pietei muncii  si a contribuit deja la o redresare a nivelului de ocupare si la transformarea unui numar substantial de acorduri de munca informale in contracte noi inregistrate. Aproape o treime din aceste contracte sunt contracte cu durata fixa. Vom monitoriza implementarea Codului de Dialog Social  si ne vom asigura ca orice amendamente sunt introduse numai in consultare cu toate partile implicate si nu introduc rigiditati si distorsionari ale procesului de negociere colectiva. Vom continua totodata cooperarea cu Organizatia Internationala a Muncii (OIM) pentru a ne asigura ca noul Cod de Dialog Social respecta conventiile de baza ale OIM. Pana in luna octombrie, guvernul, in consultare cu partenerii sai internationali va elabora un pachet de masuri care sa vizeze crearea de locuri de munca pentru persoanele sub 25 de ani si cele peste 55 de ani.
  2.               Vom coordona cu toate partile implicate relevante implementarea cu celeritate a iminentelor recomandari din  Raportul Bancii Mondiale privind Standardele si Codurile pe tema  sistemelor de insolventa corporatiilor si a drepturilor creditorilor.

Tabelul 2. Romania: Performante in cadrul celei de-a  sasea evaluari

Masura

Data Vizata

Comentariu

Actiuni prealabile

  1. Aprobarea ordonantei de guvern prin care (i) sa se asigure ca resursele puse la dispozitia autoritatilor locale limitate in prezent la cofinantarea investitiilor pot fi utilizate pentru plata arieratelor; si (ii) sa se permita autoritatilor centrale sa plateasca direct arieratele autoritatilor locale din cotele defalcate.
  2. Majorarea preturilor la gaze cu 15%pentru consumatorii industriali si cu 5%pentru consumatorii casnici.
  3. Organizarea unei a doua oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz.
  4. Lansarea licitatiei pentru privatizarea Oltchim.

 

 

Criterii cantitative de performant?

1. Plafon Active Externe Nete

2. Plafonul soldului total al bugetului general consolidat 

3. Limita arieratelor interne ale bugetului de stat si sistemului asigurarilor sociale

4. Limita garantiilor bugetului general consolidat

5. Neacumularea de arierate externe la plata

 

Tinte cantitative indicative

1. Limita cheltuielilor primare curente ale bugetului general consolidat

2. Plafonul soldului operational al principalelor IS

3. Limita stocului de arierate la IS

4. Limita stocului de arierate ale autoritatilor locale

 

Interval de consultare pe inflatie

Interval interior

Interval exterior

 

Criterii de Referinta Structurale

1. Elaborarea de amendamente comprehensive la legislatia din domeniul sanitar care sa solutioneze deficientele bugetare ce persista in acest sector si sa asigure servicii sanitare de calitate.1/

 

2. Lansarea licitatiei pentru asigurarea programului software care sa integreze sistemul de raportare contabila cu sistemul de plati al Trezoreriei.


3. O majorare de 5% a pretului la electricitate pentru consumatorii industriali si casnici

 

4. Organizarea de IPO pentru actiunile detinute de stat la Romgaz si Hidroelectrica.

 

Criterii Structurale Noi

1.  Publicarea situatiilor financiare la zi ale tuturor spitalelor publice pe pagina de web a Ministerului Sanatatii.

 

2.  Efectuarea unei rulari test a sistemului integrat de raportare contabila si plati de trezorerie.

 

3. Actualizarea si publicarea bazei de date cu proiectele de investitii pentru a se identifica proiectele prioritare ale autoritatilor locale finantate din fonduri bugetare si fonduri UE si a se intrerupe proiectele cu prioritate redusa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

 

 

 

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

 

30 septembrie 2012

30 septembrie 2012

 

 

30 iunie 2012

 

 

30 iunie 2012

 

 

30 iunie 2012

 

15 octombrie 2012

 

 

30 septembrie 2012

 

31 decembrie 2012

 

30 septembrie 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indeplinit

 

 

Indeplinit

 

 

Indeplinit

 

Reprogramat pentru 15 martie 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

CABINET MINISTRU

                                                                                        APROB    

                                                                                                                Crin Antonescu

                                                                                                 PRESEDINTELE ROMANIEI  

                       DE ACORD

                 Victor-Viorel Ponta

                  PRIM-MINISTRU                     

M E M O R A N D U M

 Florin Georgescu - Viceprim-ministru, Ministrul finantelor publice

 Mugur Constantin Isarescu - Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

 Daniel Chitoiu - Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri

 Vasile Cepoi - Ministrul sanatatii

 Ovidiu Ioan Silaghi - Ministrul transporturilor si infrastructurii

 Mariana Campeanu - Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale

 Eduard Hellvig - Ministrul dezvoltarii regionale si turismului

 Mircea Dusa  - Ministrul administratiei si internelor

 Leonard Orban - Ministrul afacerilor europene

 Rovana Plumb- Ministrul mediului si padurilor

 Vergil Voineagu - Presedintele Institutului National de Statistica

 Ioan Moraru - Secretarul General al Guvernului

 Lucian Dan Vladescu - Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice

 Titus Corlatean - Ministrul afacerilor externe

        -             Ministrul justitiei  

Tema:

a. Aprobarea rezultatului discutiilor purtate cu ocazia misiunii comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale din perioada 31 iulie-13 august 2012 privind programul actual de asistenta financiara de tip preventiv;

b. Aprobarea semnarii de catre dl. Florin Georgescu,Viceprim-ministru, ministrul finantelor publice, impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a Scrisorii de intentie cu FMI si a Scrisorii de intentie cu Comisia Europeana aferente programului de tip preventiv incheiat de Romania cu cele doua institutii  

 

In vederea evaluarii stadiului implementarii politicilor agreate in contextul actualului program de asistenta financiara de tip preventiv, in perioada 31 iulie-13 august 2012, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) s-au aflat la Bucuresti pentru efectuarea celei de a sasea misiuni de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv, incheiat in luna martie 2011. Alaturi de acestia s-au aflat si expertii Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Mondiale (BM).

 

La finele evaluarii stadiului de indeplinire de catre autoritatile romane a conditionalitatilor aferente Acordului Stand-By de tip preventiv incheiat de Romania cu FMI s-a concluzionat ca, in conditiile mentinerii inflatiei in intervalul interior al mecanismului de consultare pe inflatie criteriile de performanta cantitative si tintele indicative stabilite pentru finele lunii iunie 2012 au fost, indeplinite cu exceptia criteriilor de performanta privind arieratele bugetului de stat, unde plafonul stocului de arierate la nivelul autoritatilor locale a fost depasit cu o mica marja.

In ceea ce priveste criteriile structurale de referinta stabilite pentru data de 30 iunie 2012, acestea au fost integral indeplinite.

 Caracterul preventiv al Acordului se mentine, iar programul agreat in cadrul sau va fi in continuare monitorizat prin evaluari trimestriale, actiuni prioritare, criterii de performanta cantitative si tinte indicative, precum si criterii structurale de referinta.

Avand in vedere realizarile in cadrul programului, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au solicitat o derogare pentru criteriul de performanta neindeplinit si finalizarea celei de a sasea evaluari.

Dintre masurile de politica economica si financiara, evidentiate pe larg in Scrisoarea de intentie ce urmeaza a fi transmisa FMI si cele doua anexe ale sale, respectiv Memorandumul de politici economice si financiare si Memorandumul tehnic de intelegere (atasate prezentului Memorandum) enumeram in cele ce urmeaza:

 

A. Politica fiscala:

  • mentinerea angajamentului de a aduce deficitul in termeni ESA sub 3 procente din PIB, in conformitate cu angajamentul asumat in baza Procedurii de Deficit Excesiv a UE, cu un deficit bugetar cash de 2,2% din PIB.
  • Mentinerea cheltuielilor cu salariile din sectorul public in limita de 6,7% din PIB.
  • Mentinerea anvelopei bugetare in limitele stabilite prin temperarea cheltuielilor de capital, inclusiv a celor de cofinantare a proiectelor cu fonduri UE.
  • Selectarea, pana la mijlocul lunii octombrie 2012, a consultantului si definitivarea, pana la finele lunii decembrie 2012, a definitiei detaliate a arhitecturii sistemului  de raportare contabila cu sistemul de plati al trezoreriei, inclusiv pentru modulul de control si raportare a angajamentelor pentru toate nivelurile administratiei (criteriu de performanta structural).
  • Diminuarea arieratelor la nivel local prin masuri de ordin legislativ, respectiv prin promovarea unei ordonante de guvern prin care se va permite utilizarea pentru plata arieratelor a resurselor puse la dispozitia autoritatilor locale din cotele defalcate si respectiv plata directa de catre autoritatile centrale in numele autoritatile locale din cotele defalcate a arieratelor (actiune prealabila).
    • In cadrul sectorului sanitar:
      • Implementarea taxei de clawback in vederea neacumularii de arierate in industria farmaceutica.
      • Revizuirea si implementarea listei negative de servicii sanitare si  medicamente.
      • Introducerea medicamentelor sau indicatiilor noi in lista medicamentelor compensate doar pe baza unei evaluari interimare a tehnologiei sanitare, care urmeaza a fi elaborata pana la finele lunii octombrie 2012.
      • Continuarea monitorizarii bugetelor spitalelor publice pentru a asigura corespondentei lor cu cheltuielile programate in bugetul general consolidat si publicarea situatiilor financiare la zi ale tuturor spitalelor publice pe o pagina web a Ministerului Sanatatii pana la finele lunii septembrie 2012 (criteriu de referinta structural).
      • Eficientizarea cheltuielilor din sistemul sanitar din Romania, sporirea calitatii serviciilor si rezolvarea deficientelor bugetare persistente prin adoptarea legii cadru (criteriu de performanta structural) de Parlament pana la finele anului 2012.
      • Limitarea cresterii cheltuielilor publice prin luarea unor masuri care vizeaza reducerea sferei de cuprindere a pachetului de servicii publice si largirea bazei de contributie la schema de asigurari de sanatate iar, daca este necesar,  majorarea cotelor de contributie.  
    • Eficientizarea sistemului fiscal prin: majorarea, incepand cu data de 1 septembrie 2012, a deductibilitatii fiscale a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare de la 20 la 50%, largirea bazei de impunere pentru agricultura si PFA-uri si evaluarea efectelor pe care le-ar avea asupra gradului de ocupare si asupra finantelor publice optiunile de politica fiscala, avand ca scop reducerea numarului de someri pe termen lung.
    • Reforma administratiei fiscale
      • Reducerea numarului total de contribuabili inregistrati in scopuri de TVA pana in decembrie 2012 cu 20% fata de decembrie 2011.
      • Consolidarea numarului actual de 221 unitati fiscale in opt directii regionale (pana la mijlocul anului 2013) si 47 de unitati fiscale locale  (pana in anul 2015) si contractarea, in scopul sustinerii acestui proces, pana la finele anului 2012, a unui imprumut de la Banca Mondiala.     
      • Dezvoltarea monitorizarii si controlului productiei, achizitiei si importului de produse energetice si de bauturi alcoolice si intarirea controalelor la frontiera externa a UE pentru combaterea traficului ilicit cu tigari si cu alte produse din tutun prelucrat.  
      • Continuarea extinderii depunerii electronice si a perfectionarii ghiseului unic pentru depunerea declaratiilor fiscale precum si imbunatatirea procedurilor de interpretare legala a codului fiscal prin introducerea unui singur canal de comunicare cu contribuabilii.
    • Datorie publica
      • Continuarea procesului de consolidare a rezervelor fiscale in vederea asigurarii unui nivel de acoperire a necesarului brut de finantare pe patru luni cu scopul de a proteja finantele publice impotriva unor socuri externe neprevazute, dobanda neta platita pentru aceste rezerve constituind un cost necesar al asigurarii impotriva socurilor.
      • Continuarea eforturilor de largire a bazei de investitori si de sensibilizare a comunitatii internationale investitionale.
    • Fonduri europene
      • Alocarea de fonduri necesare pentru a compensa intreruperea rambursarilor din bugetele ministerelor ordonatoare pentru proiectele prioritare finantate din fonduri UE care au probleme si respectiv suspendarea platilor pana la clarificarea situatiei cu CE pentru alte proiecte, cu luarea  de masuri pentru corectarea problemelor identificate.
      • Intensificarea eforturilor pentru impulsionarea absorbtiei si simplificarea procedurii in vederea absorbtiei mai rapide a fondurilor pana la nivelul beneficiarilor.
      • Continuarea implementarii Planului de Actiuni Prioritare din aprilie 2011 pentru absorbtia Fondurilor Structurale si de Coeziune.  
      • Depunerea de eforturi in vederea asigurarii finantarii integrale a programelor nationale cofinantate impreuna cu bugetele locale.
      • Actualizarea, pana la finele lunii septembrie 2012, a bazei de date in vederea identificarii proiectelor prioritare finantate din fonduri bugetare si fonduri UE (criteriu de referinta structural).
      • Incadrarea cheltuielilor de executie din cadrul PNDI in suma de 1 miliard RON in anul 2012 si de 1 miliard RON in 2013, si sistarea semnarii de proiecte noi in cadrul PNDI de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului  si Ministerul Mediului si Padurilor.
    • Elaborarea, pana la finele lunii septembrie 2012,  pe baza analizelor functionale realizate, a nuni plan de personal pentru ministerele ordonatoare, care sa se inscrie in parametrii cheltuielilor de personal prevazute in buget precum si cresterea eficientei si transparentei procedurilor de achizitii publice ca prioritate de varf; recomandarile evaluarii efectuate de Comisia Europeana in acest domeniu vor fi implementate pana la finele lunii decembrie 2012. 

 

B. Politica monetara:

  • Continuarea operatiunilor periodice de reachizitie, in functie de necesitati, in vederea asigurarii unui nivel suficient de lichiditate in sistemul bancar. 
  • Elaborarea si implementarea aranjamentelor si procedurilor interne necesare pentru a permite un numar nelimitat (numar ISIN) de valori mobiliare guvernamentate eligibile pentru operatiunile efectuate de BNR pe piata deschisa pana la finalului lunii octombrie 2012 si finalizarea totodata, ca parte a efortului de a atenua fragmentarea pietei interbancare, a cadrul legal.
  • Incurajarea finalizarii acordului master de reachizitie si a tuturor procedurilor necesare pentru ca bancile sa se angajeze in acordarea de imprumuturi repo garantate cu titluri de Stat.

 

C. Sector financiar:

  • Continuarea supravegherii sectorul bancar si adoptarea masurilor necesare pentru a se asigura ca bancile dispun de capital si lichiditati suficiente, mai ales tinand seama de contextul incert si continuarea coordonarii de catre BNR, Fondul de Garantare a Depozitelor (FGD) si Ministerul Finantelor Publice (MFP) a implementarii planurilor de pregatire si a aranjamentelor la nivel operational pentru competentele dobanditele de inchidere a bancilor, conform atributiilor lor.
  • Finalizarea reglementarii privind autorizarea de banca-punte si procedurile interne pentru recent introdusele masuri de inchidere a bancilor pana la finele lunii septembrie 2012.
  • Examinarea indeaproape de catre BNR a practicilor bancare pentru a evita practica de ever-greening astfel incat sa se asigure ca provizionarea pentru imprumuturi generatoare de pierderi si evaluarea garantiilor conform IFRS.
  • Examinarea impactului recentelor amendamente aduse condului fiscal ce vizeaza asigurarea unui tratament fiscal neutru al creantelor bancare vandute companiilor romanesti cu scopul de a permite bancilor sa tempereze cresterea imprumuturilor neperformante si sa isi imbunatateasca gestionarea bilanturilor lor.
  • Adoptarea, pana la finele lunii octombrie 2012, a legii prin care se amendeaza Legea 503/2004 privind falimentul companiilor de asigurari.
  • Abtinerea de la adoptarea unor initiative legislative (cum ar fi, spre exemplu, propunerile privind legea insolventei personale pentru legea de colectare a datoriilor), sau de la amendarea Ordonantei 50/2010, in caz contrar existand riscul subminarii disciplinei de creditare. 

 

D. Reforme structurale

 a.      Reforme strategice si de reglementare in domeniile transporturi si energie

 Finalizarea inglobarii filialelor CFR Infrastructura pana la mijlocul lunii septembrie 2012 si reducerea intregii infrastructuri feroviare aflata in administrarea CFR Infrastructura la 15.500 kilometri linie pana la finele lunii septembrie. 

  • Eliminarea penalitatilor si principalului la arieratele datorate de catre CFR Infrastructura companiei de stat furnizoare de energie, Electrica, pana la mijlocul lunii septembrie prin inlocuirea partiala a imprumutului-punte acordat cu un imprumut garantat de stat, pana la finele lunii noiembrie 2012.
  • adoptarea de actiuni determinate prin care sa se asigure ca societatile de cai ferate de marfa si de pasageri platesc integral tarifele de acces societatii de infrastructura.
  • Dezvoltarea in continuare a cadrului de preturi si reglementare pentru sectorul energetic, prin:
    • Publicarea,  pana la mijlocul lunii septembrie, pe site-urile web ale tuturor institutiilor relevante a versiunilor integrale ale foilor de parcurs pentru liberalizarea preturilor la electricitate si gaze si trecerea la eliminarea preturilor reglementate la electricitate si gaze pana in septembrie si, respectiv, decembrie 2012.
    • Majorarea tarifelor pentru consumatorii necasnici de gaze cu 10% si la consumatorii casnici cu 5% pana la data de 15 septembrie, in vederea alinierii preturilor actuale reglementate ale gazelor la consumatorul final cu costul efectiv al furnizarii si distributiei, vom (actiune prealabila). 
    • Incheierea tuturor contractelor bilaterale ale IS in mod transparent si nediscriminatoriu prin OPCOM (pentru electricitate) si prin alte proceduri concurentiale (pentru gaze), conditiile contractuale urmand a fi publicate.
    • Elaborarea, in consultare cu industria petrolului, gazelor si electricitatii a unui proiect de pachet ce va contine masuri fiscale, de redevente si de reglementare pentru aceste sectoare. 
    • Adoptarea de masuri pentru a asigura aplicarea cu promptitudine a Ordonantei de Urgenta 69/2011 privind subventiile pentru incalzirea centralizata si continuarea monitorizarii si a raportarii trimestriale catre FMI, CE si BM a situatiei financiare a sistemului de incalzire centralizata.

 

b. Intreprinderile de stat

 Organizarea unei IPO pentru 10% din actiunile Hidroelectrica dupa iesirea companiei din procedura de insolventa si urgentarea pregatirii vanzarii actiunilor Nuclearelectrica, desi termenul stabilit anterior pentru finele anului 2012 va fi ratat cu un trimestru. 

  • Privatizarea Oltchim, prin oferirea acestuia spre vanzare pana la mijlocul lunii septembrie (actiune prealabila).
  • Privatizarea Tarom (SPO de 20%) si a CFR Marfa (privatizare majoritara) in acest an.
  • Vanzarea unui pachet majoritar de actiuni la Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica pana la inceputul anului 2013, urmate de o IPO la Electrica pana la mijlcul anului 2013. 
  • Oferirea spre privatizare pana la inceputul anului 2013 a: (i) noului producator de energie Hunedoara, ce va fi creat pana la finele lunii septembrie 2012 prin fuzionarea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale CNH (privatizare majoritara); si (ii) noului producator de energie Oltenia (privatizare majoritara).
  • Lichidarea companiilor neviabile si depunerea unei cereri de lichidare a C.N. Huilei pana la finele lunii septembrie 2012 si a Termoelectrica pana la inceputul lunii octombrie 2012.
  • Desemnarea de consilii de administrare profesioniste la Electrica Furnizare pana la finele lunii august si la Hidroelectrica pana la mijlocul lunii septembrie 2012.
  • Numirea unui director general la Electrica Furnizare pana la finele lunii septembrie si pentru Hidroelectrica, imediat dupa ce compania iese din procedura de insolventa.
  • Accelerarea implementarii legii guvernantei corporative la IS.
  • Finalizarea procesului de cautare si numire a unor membri profesionisti in consiliile de administratie si a directorilor generali pentru Romgaz, Nuclearelectrica, si Transgaz pana la finele anului 2012.
  • Numirea noilor membri ai consiliului de administratie si echipele de management profesionist pentru unsprezece companii din portofoliul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, inclusiv CFR Calatori si CFR Infrastructura pana la finele lunii septembrie 2012.

 

  1. c.       Alte reforme structurale

 Continuarea implementarii reformelor din domeniul pietei muncii si asistentei sociale.

  • Monitorizarea implementarii Codului de Dialog Social asigurarea consultarii cu toate partile implicate in vederea introducerii de noi amendamente, caere sa nu introduca rigiditati si distorsionari ale procesului de negociere colectiva.
  • Elaborarea de catre Guvern, in consultare cu partenerii sai internationali, pana in luna octombrie, a unui pachet de masuri care sa vizeze crearea de locuri de munca pentru persoanele sub 25 de ani si cele peste 55 de ani.
  • Coordonarea cu toate partile implicate relevante in vederea implementarii cu celeritate a iminentelor recomandari din  Raportul Bancii Mondiale privind Standardele si Codurile pe tema sistemelor de insolventa corporatiilor si a drepturilor creditorilor.

 Documentele incheiate cu FMI, anexate prezentului memorandum, vor fi prezentate, cu titlu de informare, si Comisiei Europene, insotite de o scrisoare de intentie.

   Avand in vedere cele de mai sus, supunem aprobarii Guvernului:

  • rezultatui discutiilor purtate cu ocazia misiunii comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale din perioada 31 iulie-13 august 2012 privind programul actual de asistenta financiara de tip preventiv;
  • aprobarea semnarii de catre dl. Florin Georgescu,Viceprim-ministru, ministrul finantelor publice, impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a Scrisorii de intentie cu FMI si a Scrisorii de intentie cu Comisia Europeana aferente programului de tip preventiv incheiat de Romania cu cele doua institutii.

 

 

Ministerul Finantelor Publice                        Agentia Nationala de Administrare Fiscala

 

Claudiu Doltu, Secretar de stat

 

              Serban Pop, Presedinte

 

Enache Jiru, Secretar de stat

 

 

Florin Tunaru, Vicepresedinte

Gheorghe Gherghina, Secretar de stat

Constantin Mihail, Vicepresedinte    

 

Liviu Voinea, Secretar de stat

 

Dorel Fronea, Vicepresedinte

 

Directia generala de trezorerie                         Directia de cooperare internationala/ANAF

si datorie publica                                                                         

Boni Cucu, Director general adjunct                    Delia Radoi, Director

Diana Popescu, Sef serviciu

Monica Secareanu, Consilier superior

 

Directia generala de sinteza a politicilor bugetare        

Ioana Burla, Director general                                              

 

Directia generala de programare bugetara                      

Daniela Pescaru, Director general                                           

 

Directia generala de analiza

macroeconomica si politici financiare   

Iuliana Dascalu, Director general

 

Directia generala de legislatie si

reglementare in domeniul activelor statului

Ioan Raceu, Director general

 

Directia generala legislatie cod fiscal 

Doru Dudas, Director general

 

Directia Generala Juridica/MFP

Madalina Gheorghe, Director general

 

 

 

 

0 comentarii2821 vizualizări31 august 2012




rss 2.0
rss 2.0