
Situata la peste 800 m altitudine, Colibita supranumita candva "Poarta Calimanilor" este asezata intr-o depresiune, formata de M-tii Calimani si Bargaului, avand vecinatate cu mai multe rezervatii naturale. Cu o vechime de peste 250 de ani, Colibita vremurilor era o statiune unde clima subalpina a regiunii asigura un efect benefic deosebit asupra suferinzilor de boli cardio-vasculare, reumatice si hipertirodiene.
Continutul mare de aerosoli cu esente volatile de terebentina, asigura asimilarea rapida a oxigenului de catre organism.
Aici si-a facut aparitia un lac de acumulare cu o suprafata de peste 300 ha.
In locul fostelor vile, au aparut vile moderne, private care vin sa completeze peisajul turistic inca virgin al Colibitei.
Cei care doresc sa ajunga in zona, o pot face pe comunicatia E58, Bistrita-Vatra Dornei, sau cu trenul de la Bistrita - Prundu Bargaului, urmand apoi traseul pe DN173 A, prin Bistrita Bargaului. Calatorului i se infatiseaza imagini peisagistice deosebite, cu munti care ajung pe alocuri aproape de 2000 m. Amatorii de pescuit, avand documentele necesare, se pot delecta pe lacul de acumulare cu capturi de clean, crap, caras, stiuca, salau si alte specii de peste existente. La mare cautare sunt de asemenea sporturile nautice, fara motor, care ofera calatorului petrecerea unei zile splendide in acest areal geografic. Dupa o zi petrecuta la Colibita, turistul incarcat de o mare cantitate de ozon si ioni de iod aflati in mare concentratie in atmosfera din zona, abia asteapta sa-si astearna capul pe o perna cu puf de gasca, iar a doua zi sa o ia de la capat spre Bistriciorul, Casarul sau Piatra lui Orban.
ADRIAN P. ROTAS
![]() | ![]() | ![]() |
1 comentariu | 147 vizualizări | 01 mai 2015 |