Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Tura "incendiara": Bistrita - Reghin - Sovata si retur. (70 de poze)

Alaturi de colegii mei biciclisti - Loti si Atticus am pornit sambata dimineata in jurul orei 6.30 din Bistrita spre statiunea Sovata, renumita atat pentru apele sale sarate si termale - din lacurile Ursu si Alunis cat si pentru unitatile de cazare si ospitalitatea localnicilor. Dupa mai multe pauze de hidratare in jurul orei 11.00 am ajuns in Reghin unde am facut cumparaturi de la magazinele din zona (fructe, dulciuri, apa, sucuri naturale, gustari etc.) iar in jurul amiezii am pornit pe ultimii 45 de kilometri ai traseului spre Sovata. Acest traseu este unul dificil spre foarte greu deoarece contine o succesiune de dealuri, portiuni unde pedalezi foarte greu sau unde cobori in viteza pe o sosea pe alocuri accidentata dar noutatea absoluta pentru mine si colegii mei si pentru majoritatea biciclistilor cunoscuti de noi a constat in faptul ca sambata 18 iulie vremea in Romania a fost caniculara, cu temperaturi ale aerului cuprinse intre 35-40 de grade iar temperatura asfaltului ajungea la valori cuprinse intre 42 si 45 de grade. In aceste conditii pedalatul pe canicula si o temperatura la nivelul soselei infernala a fost un adevarat calvar. Salvarea noastra a constat in consumul a mai multor litri de lichide in special apa si sucuri naturale, aplicarea de creme de protectie solara si pauzele mai dese in zonele umbroase. Asa se face ca traseul de 45 de kilometri care in mod normal se parcurge in 2 ore si jumatate - 3 ore l-am facut in aproape 5 ore.

Ajunsi cu bine in Sovata am gasit o cazare convenabila la pensiunea Lidia, a unui familii de etnici maghiari, care ne-a oferit paturile la pretul de 50 lei/persoana si mic dejun cu 20 lei/persoana. (Acelasi pret la mancare a fost aplicat si pentru cina.) Dupa dusul de rigoare si un pic de odihna in dupa-masa zilei de sambata am vizitat centrul orasului Sovata, am facut mici cumparaturi de la Penny Market si am vizitat statiunea si centrele de tratament din Sovata Bai. Spre marea mea surprindere, placuta, orasul si statiunea arata foarte bine, cu majoritatea vilelor si caselor renovate, strazi asfaltate bine, fara gropi si denivelari iar terasele si restaurantele sunt disponibile la tot pasul pentru vizitatori si clienti.

Totusi preturile la bauturi si alimente sunt destul de mari, o simpla sticla de bere fiind 7-8 lei, un langos 5 lei, porumb fiert sau prajit 5 lei etc. Cu toate acestea atmosfera, unitatile de cazare centrale, bazarul si aglomeratia din statiune aduc foarte bine aminte cu atmosfera din statiunile de pe litoralul romanesc, evident cu mentiunea ca Sovata arata mult mai bine, curatenia fiind pastrata in limite decente, atmosfera fiind mai mult occidentala, de vestul Europei decat de zona Balcanica. Explicatia este simpla, statiunea Sovata este detinuta in proportie covarsitoare de etnici sau cetateni maghiari din Ungaria care au investit masiv in vechile unitati de cazare si restaurante, pe care le-au luat la preturi mici iar acum fac profit urias de pe urma turistilor veniti din aproape intreaga lume. Pe langa romani si maghiari la Sovata intalnesti turisti din Moldova, Ucraina, Rusia, Germania, Austria, Statele Unite si multe alte tari care vin atat pentru imbaiatul in apa sarata si cu proprietati terapeutice cat si la tratamente in diverse clinci si unitati balneo-fizio-terapeutice private. Dupa o seara placuta petrecuta prin statiunea Sovata, a doua zi am facut o cura cu ape sarate in lacul Alunis trecand pe langa lacul Ursu care era supra-aglomerat. Tariful la intrare a fost de 15 lei fata de 25 la lacul Ursu. Zona de agrement a fost relativ normala desi facilitatile de la Alunis sunt mai putine si mai putin spectaculoase decat cele de la lacul Ursu aflat in amonte. In dupa-masa zilei de duminica 19 iulie in jurul orei 18.00 pe o vreme de data asta normala si cu o temperatura mai agreabila de doar 25-30 de grade am pornit spre casa.

Datorita vremii mai prielnice traseul de 45 de kilometri de la Sovata la Reghin l-am facut de aceasta data doar in 2 ore astfel ca ne-am permis o pauza mai indelungata la Reghin si alte cateva mai consistente in special la renumita unitate de cazare si restaurant "Izvorul" din localitatea Lunca la granita dintre judetele Mures si Bistrita-Nasaud. Dupa mai multe opriri pentru hidratare sau mici gustari am ajuns acasa la Bistrita dupa ora 12 noaptea, cu bine si sanatosi, cu satisfactia petrecerii unui week-end plin si cu reusita pedalarii pe un traseu total de 210 kilometri.

 Pentru multi biciclisti amatori aceasta tura este un record personal frumos, inclusiv pentru noi, mai ales ca plecarea s-a desfasurat pe o vreme caniculara, mai bine spus in cea mai calduroasa zi a anului 2015.

 

 Marius Chiuzan.

3 commentarii4256 vizualizări20 iulie 2015




rss 2.0
rss 2.0