Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Turism Sambata 19 Aprilie 2025 - 14587
Atractii si obiective turistice in Sangeorz-Bai si imprejurimi.

Situata pe Valea Somesului, inconjurata din toate partile ca peretii unei fortarete, dealuri pe mai multe niveluri. Iarna clima este blanda, iar vara vegetatia bogata te fereste de arsita verii. Sangeorz Bai este un loc minunat din Transilvania, unde traditionalismul se combina cu piesaje care iti taie respiratia. Daca cauti relaxare si activitati turistice, sau daca doar vrei sa iei parte la traditiile specifice zonei, Sangeorz-Bai este locul in care gasesti cate un pic din fiecare. Cu atatea atractii turistice de vazut, nu prea ai cum sa te plictisesti in aceasta statiune. Aceastea sunt cateva dintre ele:


Parcul National Muntii Rodnei

Aflat in nord, in mijlocul Carpatiilor, Parcul National Muntii Rodnei ofera posibilitati nelimitate, daca esti interesat de plimbari scurte pe munte, sau de experiente de alpinism. Poti sa petreci ore intregi descoperind minunatele peisaje ale acestei bucati de rai nealterata de om, ascunsa intre incredibilele varfuri ale Muntilor Rodnei. Parcul cuprinde o imensitate de minunatii ale naturii, facandu-l un loc perfect pentru oricine doreste sa se reincarce cu bunastare. O particularitate a acestei regiuni este vasta provizie de apa, de la lacuri glaciare, la izvoare si cascade, ceea ce face ca adeseori, inaltele varfuri sa fie acoperite de o patura de nori. Primavara este anotimpul perfect pentru a vizita parcul, deoarece cand natura revine la viata, narcisele care acopera pasunile produc o imagine de neuitat. 

 

 Cascada Cheilor - Valea Cormaia

Este usor sa te pierzi in frumusetea pura a padurilor dese de aici. Legenda spune ca aceasta zona minunata a servit ca si adapost tatarilor si cailor lor. Zgomotul apei care coboara din munte a creat o ascunzatoare perfecta, formand o fortareata ascunsa intre varfuri de munti. Ruta turistica care duce la cascada ofera acces comod prin Valea Cormaii, considerata una dintre cele mai frumoase atractii turistice naturale din nordul Romaniei. Cascada se afla la 4 km de statiunea Sangeorz Bai. 


Lacul Lala

Daca cauti o expeditie minunata, Lacul Lala este destinatia perfecta. Lacul Lala este cel mai mare lac glaciar din Muntii Rodnei, avand o dimensiune de 0,6 hectare. Traseul este destul de dificil, deci va trebui sa te asiguri ca ai echipament adecvat. Odata ce vei ajunge acolo, vei vedea ca a meritat efortul. Lacul se afla in mijlocul unei vai linistite. Arata de parca o bucata din cer s-a asezat intr-un pat moale de iarba, pazita de maretul varf, Ineu. Daca doresti sa petreci o noapte minunata la lumina lunii, poti campa chiar langa lac. 


Varful Ineu

Aceasta frumoasa regiune ofera o varietate de activitati pentru fiecare tip de turist. Daca doresti sa faci alpinism, varful Ineu trebuie sa fie in itinerariul tau. Desi Ineul nu face parte din "cele 7 varfuri", este si el o adevarata provocare. Este al doilea cel mai inalt varf din Muntii Rodnei, cu o inaltime de 2,279 m. Pentru alpinisti cu experienta calatoria nu ar trebui sa dureze mai mult de o zi. Odata ajuns in varf vei savura infinitatea de deasupra norilor. Intr-o zi senina, vei putea admira minunatele peisaje de dedesupt, lacurile ca de cristal inconjurate de iarba de culoarea smaraldului.

 

Stana din Putredu, Singeorz-Bai

Daca te intereseaza mai mult imersiunea culturala, ar trebui sa adaugi Stana din Putredu in itinerariul tau. Aici vei avea parte de ospitalitatea stereotipica romanilor. Vei descoperi cultura unica a acestei regiuni, dar si oamenii care o pastreaza intacta. Inceputurile modeste au dus la o afacere impresionanta cu cirezi de vaci si turistii iubesc sa-si petreaca timpul in acest taram unde conteaza doar lucrurile simple. Bucura-te de pasunile verzi, de aerul curat de munte si de produse naturale, direct de la sursa. Toate aceastea vor forma o experienta de neuitat.

 

Sat artistic "Dosul Garciului"

Sculptorul roman, Maxim Dumitras, a avut o initiativa unica atunci cand s-a decis sa transforme casa in care a crescut intr-un refugiu pentru artisti care doresc sa scape de haosul orasului si sa creeze arta in mijlocul naturii. Romania rurala s-a dovedit a fi o inspiratie foarte buna pentru oaspetii sai. Impreuna au construit alte 5 case si au extins proiectul. Arta se combina cu natura in "satul artistic" unde operele de arta sunt asunse in peisajul rural. In viitor se planuiesc tabere de creatie dar si access deschis turistilor care isi doresc sa admire aceasta atractie romaneasca unica.

 

Muzeul de arta comparata

Scopul muzeului de arta din Sangeorz Bai este clar: sa mentina spiritul romanesc traditional prin arta. In acest muzeu unic, opere utilitariene din trecut co-exista in armonie cu opere contemporane, capturand evolutia artei in Romania, alaturi de schimbari istorice care au dat forma acestei culturi nemaivazute. Trecutul ti se deschide in acest muzeu, care nu trebuie ratat de persoane care doresc sa inteleaga particularitatile acestei tari plina de traditie. Deci, daca doresti sa aflii mai multe despre istoria romana si despre arta, fi sigur sa vizitezi acest muzeu.

 

Casa Memoriala Liviu Rebreanu

"In orice calatorie,mai important decat toate privelistile,peisagiile si minunile naturii,ramane omul." - Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu a jucat un rol important in formarea literaturii romane. Romanele lui inovatoare abordeaza o congestie de teme, de la viata rurala, la politica, toate documentand realitatea societatii romanesti. Casa-muzeu a scriitorului, aflata in Prislop, orasul unde si-a petrecut mare parte din copilarie, ii pastreaza amintirea vie prin numeroasele artefacte, care nareaza viata autorului. Casa-muzeu a fost reconstruita dupa planul original si curpinde, printe multe altele, masa de scris, cafea si tutunul preaiubite scriitorului.

 

Muzeul "Cuibul visurilor"

Muzeul "Cuibul Viselor" din Maieru este alt omagiu adus autorului Liviu Rebreanu. Istoria acestui muzeu este neobisnuita, totul incepand ca un proiect scolar despre viata si operele lui Liviu Rebreanu, dupa care cu ajutorul comunitatii si sub supravegherea profesorului Sever Ursa, a devenit o colectie minunata de obiecte care atesta nu doar existenta autorului, dar si viata oamenilor din aceasta regiune, care a fost inspiratia pentru multe din lucrarile sale. Mergi pe urmele lui Liviu Rebreanu si descopera frumusetea spiritului traditional romanesc capturat in aceasta casa traditionala, o atractie turistica pe care nu trebuie sa o ratezi.

 

Casa Memoriala George Cosbuc

"Sunt suflet in sufletul neamului meu
Si-i cant bucuria si-amarul -
In ranele tale durutul sunt eu,
Si-otrava deodata cu tine o beu
Cand soarta-ti intinde paharul.." - Poetul, George Cosbuc

George Cosbuc este un poet roman cunoscut pentru felul in care descria natura, inspirat de frumusetea peisajelor dimprejur. Muzeul se afla la 15 km de orasul Nasaud si este situat intr-o casa construita de tatal poetului in 1840. Expozitia are numeroase obiecte care i-au apartinut autorului, de la imbracaminte la manuscrisuri ale operelor sale. Aceasta casa nu doar ca cuprinde obiecte ale unuia dintre cei mai importanti autori romani, dar ofera si o privire in trecut, pentru o intelegere mai buna a identitatii culturale romanesti.

 

Muzeu Graniceresc Nasaudean

Daca vrei sa aflii mai multe despre istoria acestei regiuni, trebuie sa vizitezi muzeul Graniceresc Nasaudean. Pastrarea in functionare a acestui muzeu a fost un efort colectiv, dar determinarea oamenilor l-a transformat in institutia care este acum. Acesta cuprinde carti, manuscrisuri, desene, monede si chiar si obiecte utilitariene care ofera o privire in trecut. O mare parte din colectie este dedicata istoriei militare, un testament al puternicului spirit romanesc.

 


Copywriter: Iuliana Mindru
Photos: Claudiu Daraban, Paul Axinte, Oancea Iulian, complexmuzealbn.ro

0 comentarii378 vizualizări22 august 2017




rss 2.0
rss 2.0