Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Miercuri 29 Noiembrie 2023 - 14587
Comportamentul generatiei Z, in 2021.

Cum privesc tinerii banii si care sunt factorii dupa care isi ghideaza viata. Reprezentantii generatiei Z sustin ca fac achizitii echilibrate, in egala masura in online si offline, in vreme ce mai mult de jumatate dintre tineri (51%) si-au propus sa economiseasca si sa castige mai multi bani (48%), in 2021, comparativ cu pierderile suferite anul trecut, arata datele studiului national Insights PulseZ. De asemenea, 62% dintre participanti considera implinirea personala ca fiind cea mai importanta in viata, urmata de independenta financiara (57%) si de sanatate (41%), iar 82% dintre tinerii din Romania isi aleg, astazi, jobul in functie de ceea ce le place sa faca cel mai mult. 

Studiul "Insights PulseZ", aflat la cea de-a doua editie nationala, a fost conceput si coordonat de specialistii programelor nationale antreprenoriale "Vreau sa Fiu Antreprenor" (VSFA) si "Insights" - din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de agentia de studii de piata iZi data in randul a aproximativ 1.200 de tineri din Romania - pe un esantion reprezentativ la nivel national (urban+rural, tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani). Cercetarea s-a axat pe mai multe aspecte, printre care si atitudinea tinerilor referitoare la bani, pe gestionarea resurselor financiare si preferintele lor de achizitie, precum si pe factorii motivatori in alegerea unui job si a ghidarii in viata, in noul context pandemic - in randul membrilor generatiei Z (cei nascuti dupa 1995, cunoscuti ca iGeneration, Centannials sau "nativi digitali"), in perioada iunie-iulie 2021, comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2021, cand a fost desfasurata prima editie a studiului).

 

Atitudinea tinerilor fata de bani

Mai mult de jumatate dintre tinerii intervievati (51%) in cadrul studiului Insights PulseZ marturisesc ca focusul lor pentru 2021 s-a axat pe economisire, in masura in care 2020 le-a generat pierderi financiare. Totodata, 48% dintre ei si-au propus, anul acesta, sa castige mai mult (vs. 33% in 2020). 

 

De asemenea, 45% dintre participanti spun ca sunt mult mai atenti la cheltuielile pe care le fac, in vreme ce 25% dintre ei si-au propus sa investeasca mai mult ca anul trecut. De altfel, intentiile de investitii se remarca indeosebi in randul sexului masculin (33%), in comparatie cu reprezentantele sexului feminin (18%). Interesant este faptul ca intentiile de a investi se remarca mai mult in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani (30%) decat in cazul celor de peste 21 de ani - doar 19% dintre acestia avand astfel de intentii. 

 

"Tinerii din generatia Z nu au in vedere economisirea doar in ideea clasica de a pune bani deoparte intr-un cont separat, de exemplu, ci sunt foarte interesati de incheierea unor asigurari. Ei vizeaza produse de asigurare cu economisire pe termen mediu si, de asemenea, vor sa faca rezerve pentru situatii neprevazute. Este o concluzie interesanta si imbucuratoare a acestui studiu, pentru ca ne arata faptul ca romanii din segmentul foarte tanar au un comportament matur si responsabil, in ceea ce priveste planificarea financiara." - a declarat Sinziana Maioreanu, CEO al Aegon Romania si partener in cadrul cercetarii

 

Achizitionarea produselor, dictata de sex, varsta si preferinte. Plata cu numerar, metoda favorita

 

In ceea ce priveste produsele pe care tinerii le achizitioneaza, in prezent, produsele de tip FMCG (bauturi racoritoare, batoane de ciocolata, snacks-uri, mancare comandata cu livrare) se numara printre consumabilele pe care acestia Z le cumpara, in continuare, cel mai mult, raportat la perioada pandemiei. 

 

Nici cand vine vorba despre produsele de fashion (37%), tinerii nu-si schimba comportamentul de cumparare, ei preferand sa renunte, mai degraba  jocurile video (11% au renuntat in pandemie sa plateasca) si cursurile online (18% au renuntat in pandemie sa plateasca), in detrimentul produselor vestimentare.

 

De altfel, exista categorii unde preferintele de achizitie sunt dictate de sex, de varsta, de preferintele personale ori de resursele financiare, dupa cum urmeaza: jocurile video - 17% dintre baieti le cumpara la fel de des ca-n trecut (vs. 6% dintre fete), carti/audiobooks - 32% dintre fete le achizitioneaza la fel de des (vs. 25% dintre baieti), produse IT & gadgeturi - 35% dintre baieti le cumparala del de des(vs. 27% dintre fete), mancarea cu livrare - 37% mai mult in prezent fata de inainte de pandemie  in randul celor peste 21 de ani (vs. 21% - 16-18 ani).

Jumatate dintre tinerii generatiei Z considera ca fac achizitii echilibrate, in egala masura din online si offline (51%). Totodata, comparativ cu anul trecut, a crescut numarul celor care au inceput sa cumpere mai mult din online decat din offline (18% fata de 12%) - o ipoteza valida fiind ideea ca achizitiile online sunt un obicei accentuat post pandemie.

95% dintre tineri prefera sa utilizeze, cel mai des, plata cu numerar, o treime dintre ei declarand ca fac peste 10 astfel de plati pe saptamana. In ceea ce priveste plata online, o alta modalitate de plata agreata de tineri, aceasta este utilizata intre 1 si 4 ori pe saptamana de 62% dintre ei. De altfel, si cardul bancar utilizat la magazin este o metoda des folosita, el fiind mentionat de 80% dintre participanti. Doar 45% dintre tineri folosesc telefonul ca mijloc de plata. 

Factorii motivatori in alegerea jobului si a conceptului de viata

Intrebati care sunt cei mai importanti factori de care tin cont in alegerea jobului si a domeniului de activitate, 82% dintre participantii la studiu au mentionat ca isi doresc sa le placa ceea ce fac, dar si echipa alaturi de care lucreaza si atmosfera de lucru (63%), precum si pachetul salarial (60%) si flexibilitatea programului (60%). Fetele acorda si mai mare importanta faptului ca se simt bine cu ceea ce fac la job (84%) comparativ cu baietii (78%), iar 50% dintre tinere mentioneaza si beneficiile extrasalariale printre aspectele motivatoare (vs. 42% in randul baietilor).

De altfel, domeniile umaniste (psihologie, resurse umane, sociologie) se afla pe primul loc in randul preferintelor generatiei Z (24%) - mai mult in randul fetelor (32%) vs. a baietilor (14%), urmate indeaproape de domeniul IT si de inginerie - prima alegere in cazul baietilor (35%) vs. 12% fete. Totodata, cercetarea arata ca tinerele sunt cele care aleg intr-o mai mare masura un job in educatie (20% vs 10% baieti) ori in publicitate, PR ori marketing (20% vs 5% baieti).

Cand vine vorba despre factorii care ii motiveaza cel mai mult in viata, acestia sunt stabili, indiferent de varsta, de contextul economic/social, iar preferintele sunt clare: 62% considera implinirea personala ca fiind cea mai importanta, urmata de independenta financiara (57%) si de sanatate (41%). Totodata, tinerii au inceput sa acorde mai multa atentie nevoii de dezvoltare psihologica si emotionala (36% in 2021 vs. 31% in 2020), in detrimentul unei cariere de succes (31% in 2021 vs. 36% in 2020).

Puteti accesa raportul rezultatelor gratuit AICI: https://vsfa.ro/pulsez2021/

 

 

Despre studiul "Insights PulseZ" si metodologie

 

Studiul "Insights PulseZ", aflat la cea de-a doua editie, a fost realizat in luna iulie a.c., pe un esantion de 1.186 de respondenti, cu varste cuprinse intre 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel national din punct de vedere al distributiei pe sexe, regiunii si mediului urban-rural. Cercetarea (care a vizat mai multe aspecte si prezinta secvential rezultatele obtinute) s-a axat pe atitudinea tinerilor referitoare la bani, pe gestionarea resurselor financiare si preferintele lor de achizitie, precum si pe factorii motivatori in alegerea unui job si a ghidarii in viata, in noul context pandemic - vizand membrii generatiei Z, comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2020, cand a fost desfasurata prima editie a studiului). Datele colectate, in cadrul studiului national PulseZ, sunt comunicate in mai multe etape, in aceasta perioada. Raportul rezultatelor poate fi descarcat gratuit AICI.

 

Studiul a fost coordonat de catre echipa programelor nationale "Vreau sa fiu Antreprenor" si "Insights", din cadrul organizatiei non-guvernamentale Romanian Business Leaders, cu sprijinul partenerilor de cercetare iZi data si suport Chilli Ideas, Coca-Cola HBC, Aegon si Banca Transilvania.

 

Despre Vreau sa fiu Antreprenor 

 

"Vreau sa fiu Antreprenor" (VSFA) este un program national, lansat in 2013, parte a organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), care promoveaza gandirea si actiunea antreprenoriala in randul tinerilor din Romania. 

In prezent, VSFA numara 10 comunitati locale de antreprenori, care creeaza si implementeaza proiecte de impact pentru aproximativ 32.000 de tineri. Peste 250 de conferinte au fost organizate in intreaga tara sub umbrela VSFA.

 

 

 

Despre Insights 

 

Programul "Insights", parte a asociatiei Romanian Business Leaders, este de a sprijini organizatiile sa se dezvolte prin potentialul si creativitatea unora dintre cei mai inovatori antreprenori din Romania. 

Insights sprijina dezvoltarea tinerilor si ii incurajeaza in mediul de business, organizand opt bootcampuri, pana in prezent, si aducand plus valoare companiilor romanesti de toate dimensiunile, pentru a sustine dezvoltarea economica a tarii. 

In 2019, Insights a primit premiul pentru "Top 10 programe globale pentru dezvoltarea ecosistemului de inovatie" din partea Agentiei Natiunilor Unite pentru Informatii si Telecomunicatii (ITU). Despre Romanian Business Leaders

 

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, non-guvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru antreprenorii si sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este de a transforma Romania intr-una din tarile europene propice pentru deschiderea mediului de afaceri, precum si pentru calitatea vietii. Proiectele sale, care au la baza factori precum educatia, antreprenoriatul si buna guvernare, sunt initiate si dezvoltate de cei peste 200 de membri voluntari, antreprenori si executivi de top din Romania. 

 

Despre IZI data

 IZI data este o agentie de studii de piata al carei scop este sa democratizeze cercetarea de piata, facand-o usor de folosit si de inteles, atat pentru branduri consacrate dar si pentru start-ups, antreprenori, ONG-uri si antreprenori sociali. IZI data utilizeaza instrumente agile, intuitive precum si cele de tip DIY.

 

Mass-media contact 

 Alin Claudiu Apostu / alin.apostu@rbls.ro / 0726872575

 

0 comentarii4977 vizualizări23 septembrie 2021
rss 2.0
rss 2.0