Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Tineret Luni 15 Iulie 2024 - 14587
Meserii vechi in timpuri noi.

Este important ca, intr-o societate a progreselor tehnologice, tinerii sa isi cunoasca radacinile, sa descopere utilitatea si specificul meseriilor traditionale practicate cu atata mandrie de bunicii si strabunicii lor? Noi credem ca da…si pornind de la aceasta nevoie a luat nastere proiectul, "Old jobs, New times", un schimb de tineri finantat prin programul ERASMUS+, coordonat de Asociatia Tineri pentru Comunitate Bistrita in parteneriat cu Ecoworld Rhodopes din Bulgaria, LAG Agro Lider din Macedonia de Nord si Associazione InCo - Molfetta din Italia.

Astfel, 20 de tineri energici si creativi din Romania, Italia, Bulgaria si Macedonia de Nord, s-au intalnit timp de 6 zile, in perioada 30 septembrie - 5 octombrie 2022, la Caianu Mic, judetul Bistrita-Nasaud pentru a descoperi meserii traditionale specifice zonei, dar si pentru a discuta despre cum acestea pot fi reinventate folosind tehnologia. Am fost placut impresionati de familii care inca pastreaza traditia realizarii curelelor de piele sau a fagurilor din ceara la Caianu Mic si Dobric. Schimbul de tineri a inclus si o vizita la mestesugari din zona Lapusului, Maramures, in domeniul realizarii costumelor traditionale, a podoabelor dar si a sindrilelor pentru acoperisurile caselor traditionale sau a sculpturilor din lemn.

 Activitatile au continuat cu propuneri ale tinerilor privind promovarea si actualizarea acestor meserii prin metode digitale, obiecte promotionale realizate cu imprimante 3 D, robotica, etc.  Mai mult decat atat, participantii au avut oportunitatea de a invata cum  sa utilizeze o imprimanta  3D sau sa asambleze piesele unui robot, fiind indrumati de 2 dintre participantii romani, Tiberiu si Cristian, membrii ai Clubului de Robotica Bolts and Gears.

Parte din programul de activitati au fost si atelierele de team building, de dezvoltare personala, discutii si momente de reflectie, vizite culturale la principalele obiective turistice din orasele Bistrita si Cluj-Napoca, dar si serile traditionale cand fiecare grup de participanti au pregatit bucate specifice, prezentari, dansuri.

Consideram ca acest proiect si-a atins obiectivele propuse si dorim sa multumim tuturor participantilor si partenerilor implicati!

 

 

Hangea Cristina-Maria

Presedinte Asociatia Tineri pentru Comunitate Bistrita

0 comentarii11571 vizualizări02 noiembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0