In cadrul proiectului pilot "REPORTER DE LICEU" initiat in luna aprilie 2010 de Fundatia Soros Romania, un numar de opt licee din tara au fost selectate sa faca parte din programul de implicare a tinerilor liceeni in viata comunitatii locale, prin promovarea jurnalismului cetatenesc.
In urma aplicatiilor trimise la concursul initiat in acest scop, printre liceele castigatoare s-a numarat si Colegiul National "Andrei Muresanu", Bistrita, ocazie cu care patru elevi de clasa a XI-a au devenit reporteri de liceu, putandu-si crea propriul lor ziar electronic - "CNAM online". Echipa a fost formata din elevii: Teodora Mihaela Ciocan, Daniel Danciu, Emima Ligia Pop si Andrei Rai, toti elevi in clasa a XII-a A, sub coordonarea prof. Aurelia Hiruta. Astfel elevii au inceput practicarea jurnalismului cetatenesc, respectand toate regulile impuse de acest tip de activitate.
Initiativa Fundatiei Soros este laudabila, pentru ca pune bazele unei educatii cetatenesti de buna calitate si efective, implicand tinerii in problemele socio-culturale ale urbei lor inca de pe bancile liceului. Elevii s-au dovedit entuziasti si au dat dovada de implicare reala in problemele actuale cu care se confrunta comunitatea bistriteana.
Aceasta experienta le-a dat ocazia de a se familiariza cu societatea in care traiesc, de a-i cunoaste mecanismele dupa care functioneaza, institutiile care sunt puse in slujba cetateanului, legile care sunt facute sa-i apere drepturile, dar mai ales de a se implica in activitati civice, oferindu-le un cadru non-formal de invatare, folosind jurnalismul cetatenesc si uneltele specifice new-media (WEB 2.0).
Jocul in care au fost atrasi elevii de liceu a fost unul adevarat, pentru ca ei si-au dublat eforturile sa pastreze si sa depaseasca standardele valorice pe care si le-au propus la invatatura, dar si sa dea curs tentatiei de-a descinde in mijlocul orasului si-a lua pulsul comunitatii bistritene. Implicarea lor in societate a luat forme variate, de la interviuri luate colegilor si profesorilor din scoala, la interviuri luate pe strada cetatenilor, oficialitatilor, parintilor, de la redactarea de articole informative, la anchete cu sute de chestionare aplicate in doua scoli bistritene, de la participarea la sedintele Consiliului Municipal, la realizarea unei mese rotunde cu invitati ai comunitatii bistritene, reprezentanti ai Primariei si ai media bistritene. Au redactat petitii si cereri de informatii adresate diferitelor institutii ale statului puse in slujba cetatenilor: Primaria Bistrita, Spitalul Municipal, Directia de Sanatate Publica, Agentia Judeteana a Fortei de Munca etc., au facut anchete si au redactat articole cu miez despre tot ceea ce au aflat, in cea mai eleganta forma jurnalistica. Au luat apoi contact cu televiziunea din dorinta de a se promova in randul colegilor, realizand emisiuni in direct, dintre care doua au fost realizate de ei integral.
La capatul a zece luni de experienta in acest sens se poate observa cu usurinta care sunt beneficiile reale ale unei astfel de abordari a educatiei cetatenesti, pentru ca elevii declara: "RDL m-a invatat mai intai de toate sa fiu cetatean. Pe langa faptul ca m-a introdus in lumea jurnalismului, m-a invatat sa iau contact cu autoritatile, sa ma implic, sa devin mult mai interesata de drepturile mele si sa mi le apar." (Teodora Mihaela Ciocan)
Emima Ligia Pop analizeaza si ea feed-back-ul acestei perioade: "Ce-am invatat din RDL?Sincer, prima data am crezut ca proiectul asta o sa faca din mine o fata care scrie foarte bine, o jurnalista... dar n-a fost asa. Am inteles pe parcurs ca scopul proiectului nu e sa invat sa scriu foarte bine, sa fiu o mare jurnalista. Scopul e sa invat sa ma implic in societate, sa stiu ca am dreptul la informatii si sa nu-mi fie rusine sa le solicit, sa invat sa bat la usa autoritatilor locale. Sa sesizez evenimente si sa le redau. Sa invat noi lucruri ca om, sa-mi intaresc principiile, sa-mi schimb prejudecatile, sa-mi imbogatesc cultura. Sa fiu un om si un cetatean mai bun."
Andrei Rai a intrat in proiect datorita pasiunii lui pentru fotografie, fiind timid in comunicarea cu semenii, dar a depasit demult acea etapa: "Inca de la inceputul acestui proiect mi-am propus sa-mi inving reticenta pe care o aveam fata de a lua un interviu sau pur si simplu de a cere o informatie. Sunt lucruri obisnuite, ar spune unii, insa eu mi le-am insusit abia cu acest proiect. Am invatat ca fiecare dintre noi avem drepturi, pe care, din pacate, nu le cunoastem si din acest motiv multi profita de ele. Am intalnit oameni pasionati de jurnalism si pentru ca fac aceasta meserie cu placere au ajuns sa obtina si performante.
Pentru mine a fost un pas inainte, chiar daca nu voi urma aceasta cariera; am aflat multe lucruri care poate imi vor prinde bine in viitor si cred ca nimeni din acest proiect nu poate nega acest lucru."
In luna octombrie a acestui an vechea echipa de jurnalisti de liceu s-a consolidat cu noi membri: Ramona-Bianca Scurtu, Ioana-Dorina Somotecan, Radu Ionut Hanganut toti trei din clasa a XI-a F, Teodora Ioana Buhai, clasa aX-a E si Cornelia Taluta, clasa a X-a A, de la CNAM. Unii dintre ei sunt deja la al doilea articol al lor, iar unii dintre ei pot deja sa-si impartaseasca experienta: "Primul meu articol a fost despre un subiect cultural, pe care l-am scris cu placere datorita faptului ca l-am raportat la placerea mea de a vedea actorii dandu-le viata personajelor. Dupa terminarea acestui prim articol am simtit ca odata cu el am fost implicata nu numai teoretic, ci si practic in proiectul « Reporter de liceu »." (Cornelia Taluta)
"La inceput toti au spus ca munca este pe primul loc, munca si implicarea… Activitatea mea de cand am intrat in echipa si pana acum, s-a materializat intr-un articol… In munca pentru articolele viitoare am intampinat primele dificultati, dar cu sprijinul profesorilor totul a mers conform planului. Pana la urma toate merita, contribuind la formarea noastra ca viitori cetateni carora le va fi mult mai simplu sa se implice si de ce nu, sa schimbe ceva." (Ioana Dorina Somotecan).
"RDL reprezinta o adevarata provocare pentru mine fiindca ma stimuleaza sa-mi pun mintea la contributie, sa-mi folosesc timpul intr-un mod placut si totodata constructiv. Consideram ca a scrie un articol e floare la ureche, dar prezumtiile mele s-au dovedit a fi nefondate. A scrie un articol presupune munca, timp si nu in ultimul rand sacrificiu. Trebuie sa fii gata sa accepti ca ceilalti sa te respinga, sa nu-ti ofere informatii. Dar toate acestea nu m-au facut sa renunt, ci dimpotriva, sa perseverez. RDL m-a transformat intr-o luptatoare." (Ramona Bianca Scurtu)
"Raportat la asteptarile pe care le aveam inainte sa fac parte din acest proiect, mi se pare mult mai incitant decat as fi putut crede, motiv pentru care consider ca acest proiect este cea mai buna ocazie de a-mi testa limitele si de a le impinge pana la maximum" declara si Radu Hanganut, iar Teodora Ioana Buhai, o eleva care are o bogata activitate de implicare si voluntariat constata placut surprinsa aspectele benefice ale proiectului:
"Pentru mine, proiectul RDL e o provocare la ceea ce niciodata nu m-am gandit ca voi putea realiza. Oportunitatea sa lucrez alaturi de o echipa deosebita, sa ma implic in comunitate si sa scriu articole de calitate sunt doar cateva dintre oportunitatile pe care acest proiect imi le ofera. A-mi petrece timpul liber nu se rezuma doar la prieteni, plimbari si vizionari de filme, ci si la arta de a scrie..."
In scopul prezentarii rezultatelor acestui proiect echipa "CNAM Online" isi propune sa consulte reprezentantii comunitatii locale cu privire la aceasta initiativa si organizeaza in acest sens o dezbatere joi, 2 decembrie 2010, la ora 17, in Sala de Consiliu a Primariei Municipiului Bistrita. Tema dezbaterii este "Jurnalismul cetatenesc - metoda eficienta de implicare in viata comunitatii" si sunt invitati sa ia parte alaturi de autoritati reprezentanti ai ONG-urilor locale, profesori, elevi, jurnalisti, parinti.
Ne-am bucura sa ne fiti alaturi pentru a va impartasi din experienta noastra. Va asteptam.
Aurelia Hiruta, prof. coordonator
0 comentarii | 287 vizualizări | 04 decembrie 2010 |