
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a incheiat cea de-a cincea etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare publica din cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti", constand in comunicarea directa cu cetatenii prin intermediul unor seminarii locale.
Evenimentele s-au derulat in perioadele 9 - 27 iunie si 30 august- 19 septembrie 2013 in 87 de comune din judetele: COVASNA, PRAHOVA, BRASOV, ILFOV, BUZAU HARGHITA, ALBA, HUNEDOARA, TIMIS, ARAD, MURES, MEHEDINTI, GIURGIU, CALARASI, DOLJ, GORJ, OLT, VALCEA, ARGES, IALOMITA, TELEORMAN, NEAMT, SUCEAVA, BOTOSANI, IASI, BACAU, BRAILA, GALATI, TULCEA, BIHOR, SATU MARE, MARAMURES, CLUJ, BISTRITA NASAUD.
Peste 2500 de cetateni (agricultori, fermieri, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, medici, profesori, invatatori), au participat la seminariile sustinute de expertii de mediu.
Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.
In cadrul seminariilor, expertii de mediu au facut cunoscute cele mai importante informatii cu privire la calitatea apei, managementul gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, aplicarea ingrasamintelor, implicatiile prevederilor Directivei Nitrati la acordarea subventiilor pentru fermieri.
S-a demonstrat ca apa din majoritatea fantanilor inspectate are o concentratie de nitrati mai mare decat limita normala admisa. Aceasta sursa de poluare provine din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
S-a pus accent pe solutiile practice pentru remedierea problemelor existente.
In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.
Cantitatile peste limitele admise, a nitratilor in apa de baut, conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau "boala albastra" si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.
Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este imbunatatirea calitatii vietii prin practicarea agriculturii ecologice, impadurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie.
Aceste masuri elimina riscul imbolnavirii cauzate de consumul de apa contaminata si promoveaza utilizarea eficienta a gunoiului de grajd care, in acest mod, nu va mai fi un factor poluant.
Informatii suplimentare despre proiect.
Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si un grant de la Facilitatea Globala de Mediu (Global Environment Facility - GEF) pentru a sprijini implementarea Proiectului " Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" (CIPN) in localitati selectionate vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin (a) reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, (b) promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si (c) intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.
In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:
- Implementarea unei serii de investitii in circa 69 de localitati ZVN, incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare pentru a promova o mai buna gestionare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
- Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) si a Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) precum si a altor agentii nationale, regionale si judetene implicate, de a implementa Directiva Nitrati.
- Derularea unei campanii de Constientizare Publica pentru a sprijini activitatile proiectului si a stimula replicarea interventiilor proiectului in alte zone similare din Romania, precum si in alte tari riverane de la Marea Neagra si in tari candidate UE.
Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:
www.inpcp.ro,
www.inpcp-campanie.ro,
www.blog.inpcp-campanie.ro.
http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 77 vizualizări | 26 septembrie 2013 |