Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Seminarii de educatie ecologica pentru copii.

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice organizeaza miercuri  23 octombrie  in localitatea ILVA MICA judetul BISTRITA NASAUD,  seminarii de educatie ecologica pentru copii. Este cea de aVI-a etapa a campaniei de informare si constientizare a populatiei privind reducerea poluarii apelor si solului din cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti.

 Evenimentele se desfasoara in scoala generala respectiv gradinita si sunt sustinute de  cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori - educatie ecologica, organizat in primavara acestui an, sub supravegherea reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

 "Apa are grija de tine. Tu ai grija de ea?"

 Seminariile se organizeaza pentru fiecare grupa de copii separat. Astfel, cu ajutorul brosurilor si a proiectiilor, cele 3 grupe de copii, prescolari, ciclul primar si cel gimnazial vor primii informatii despre importanta apei pentru mediul inconjurator si sanatatea omului; utilizarea apei; sursele de poluare a apei la nivelul gospodariei (gunoi menajer, gunoi de grajd, latrina, fertilizanti sau pesticide); protejarea mediului inconjurator.

De asemenea in sesiunea practica se va determina concentratia de nitrati si nitriti a probelor de apa adusa din gospodarii si li se va explica ca se poate intampla atunci cand apa pare sigura din punct de vedere vizual si olfactiv si totusi sa nu fie buna de baut.

 Obiectivul principal al seminariilor consta in informarea corecta a copiilor in ceea ce priveste problemele legate de igiena si consumul de apa.  De asemenea, se va incerca instruirea copiilor si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator.

Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

      Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantani. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.

In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati.

Cantitatile peste limitele admise, a nitratilor in apa de baut, conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau "boala albastra" si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.

Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana

Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati: www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro., http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

 

1 comentariu2807 vizualizări22 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0