Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Seminariile de educatie ecologica pentru copii.

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice continua cea de-a sasea etapa a Campaniei de sensibilizare si constientizare publica din cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" - Seminariile de educatie ecologica pentru copii.

 Evenimentele se deruleaza in perioada 18- 29 noiembrie a.c. in 20 de comune din judetele NEAMT, BOTOSANI, IASI, BACAU, BRAILA, GALATI, IALOMITA, BISTRITA-NASAUD, ALBA, HARGHITA, HUNEDOARA.

 Obiectivul principal al seminariilor consta in informarea corecta a copiilor in ceea ce priveste problemele legate de igiena si consumul de apa. De asemenea, se va incerca instruirea copiilor si crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator.

 Seminariile de educatie ecologica vor fi sustinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori, organizat in primavara acestui an, sub supravegherea reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

 Evenimentele se vor organiza in gradinitele si scolile din comunele incluse in proiect. Astfel, cele 3 grupe de copii, prescolari, ciclul primar si cel gimnazial vor primi informatii despre importanta apei pentru mediul inconjurator si sanatatea omului.

 Prin aceste actiuni se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

            Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantani. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.

 In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cantitatile peste limitele admise, a nitratilor in apa de baut, conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau "boala albastra" si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.

 

 

Informatii suplimentare despre proiect.

 Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si un grant de la Facilitatea Globala de Mediu (Global Environment Facility - GEF) pentru a sprijini implementarea Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti" in localitati selectionate vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.

In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:

a)     Implementarea unei serii de investitii in circa 69 de localitati ZVN, incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare pentru a promova o mai buna gestionare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

b)     Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) si a Administratiei Nationale" Apele Romane" (ANAR) precum si a altor agentii nationale, regionale si judetene implicate, de a implementa Directiva Nitrati.

c)     Derularea unei campanii de Constientizare Publica pentru a sprijini activitatile proiectului si a stimula replicarea interventiilor proiectului in alte zone similare din Romania, precum si in alte tari riverane de la Marea Neagra si in tari candidate UE.

 

Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati:

www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro,

 www.blog.inpcp-campanie.ro.

http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

 

.

 

Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

Seminariile de educatie ecologica pentru copii  

 

Data

Comuna

Judet

18.nov

Letcani

Iasi

Fundeni

Galati

Urmenis

Bistrita Nasaud

19.nov

Stefanesti

Botosani

Schela

Galati

Odorheiu Secuiesc

Harghita

20.nov

Gheraesti

Neamt

Vadeni

Galati

Santimbru

Alba

21.nov

Geoagiu

Hunedoara

Movila Miresii

Braila

Bodesti

Neamt

22.nov

Costisa

Neamt

Chiscani

Braila

Balesti

Gorj

25.nov

Zanesti

Neamt

26.nov

Dumbrava Rosie

Neamt

27.nov

Caiuti

Bacau

28.nov

Racaciuni

Bacau

29.nov

Garleni

Bacau

 

1 comentariu2926 vizualizări19 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0