Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Atac la Balastiere intr-un sistem incompetent!

Bun gasit stimati prieteni. In acest articol voi incerca sa scot in evidenta modul in care se dau avize societatilor care au ca domeniu de activitate exploatarea mineralelor din albiile minore si majore ale raurilor interioare ale judetului nostru. Sigur ca in aceste zile parca mai mult ca oricand , o mare majoritate a locuitorilor acestei tari defecte sant revoltati de incompetenta institutiilor statului si de  grava gestionare a accidentului aviatic din m-tii Apuseni. Se vede clar ca in varful acestor institutii sant oamnei neprofesionisti care nu au nimic de a face cu functiile care le detin. Rezultatele lor sant catastrofale ,iar bunul mers  al acestei tari o simtim fiecare zi de zi.
   Sa nu credeti ca  in domeniul pescuitului lucrurile stau mai bine, atata timp cat legea pescuitului pentru anul 2014 sta in praful sertarelor din ministere asteptand sa fie dezbatut in plenul parlamentului. Daca inceputul de an a venit cu o veste buna pentru tagma pescarilor in ceea ce priveste decolmatarea lacului de agrement de catre o firma brasoveana ,sigur ca ne-am trezit cu o veste proasta in care un SRL- cere eliberarea unei autorizatii in vederea exploatarii de minerale (balast ,pietris,nisip) pe raul Sieu intr-o zona declarata arie protejata  -Sit natura 2000, din partea APM Bistrita-Nasaud .
  In acest context asociatiile de pescari si ecologistii  s-au sesizat si au facut front comun depunand la APM Bistrita-Nasaud o contestatie de neacordare a autorizatiei. Potrivit  site-ului oficial ANAF www.m.anaf.ro societatea  nu are nici un salariat . Cine se ascunde in spatele acestui SRL- ? Scotand bani din piatra seaca?
  
Va mai amintim ca aceste zone speciale sunt si de interes comunitar si se supun legilor UE. Inca nu am identificat vreo tara care sa procedeze ca Romania in zonele de protectie. Stim ca APM intentioneaza sa elibereze o autorizatie catre SC AG SORT PREBET SARATEL-SRL intr-un perimetru de 4.011 mp in zona La Saratura, undeva la confluenta raului Budac cu Sieul. Am aflat ca proiectul propus determina modificari fizice a terenului si a talvegului mai ales ca exploatarea se va face din albia minora. In acest areal traiesc sapte specii de interes comunitar printre care Petrocul, trei specii Gobio si specia Aspius, dar si Lutra (vidra), broasca testoasa si scoica de apa dulce, precum si alte zece specii de interes general pescaresc.

Aceste balastiere, in special cele care sapa in albie, influenteaza negativ si perioada de reproducere prin angrenarea particulelor rezultate care plutesc pe kilometrii intregi, acoperind icrele in perioadele diferite de prohibitie, oprindu-le de la eclozare.
Ideea ca pescarii trebuie sa stea departe de politica nu este realista. Toate distrugerile ecosistemelor acvatice, permisivitatea autoritatilor fata de actele de braconaj si concesiunile apelor publice catre indivizi care exploateaza reursa piscicola far mila, au legatura cu coruptia. Iar de aici pana la clientela politica a partidelor care tot alterneaza la putere de 24 de ani e doar un pas.

Iata ca organizati pescarii pot deveni o voce care trebuie luata in seama de factorul politic care reprezinta pana la urma decizia de a stopa asemenea dezastre. Daca nu sunt luati nici asa in seama, miile, zecile de mii de pescari din Romania au la indemana instrumentul votului. Pentru ca de pilda la Bistrita - Nasaud se site cine trage acum sforile. Iar alegerile nu sunt departe. Ce ziceti?

Marius Rus.

1 comentariu3108 vizualizări25 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0