Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 23 Februarie 2024 - 14587
Acvila tipatoare mica.

S?a intors in Romania prima acvila tipatoare mica observata prin satelit! Arlie a iernat in Namibia, in vestul Africii, aproape de tarmul Oceanului Atlantic si a parcurs 24 876 km. In data de 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns in zona de cuibarit din judetul Brasov cu 10 zile mai devreme decat anul trecut.

 

S?A INTORS PRIMA ACVILA OBSERVATA PRIN SATELIT!
Arlie este prima acvila tipatoare mica echipata cu transmitator satelitar care se intoarce anul acesta din migratie, cu mult mai devreme decat in anii anteriori! In 2014, acvila ajunsese in Romania pe data de 9 aprilie.
Pasarea a inceput migratia de primavara la data de 8 februarie si pentru a ajunge in zona de cuibarit din Piemontul Fagarasului, a traversat trei continente si 20 de tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria.
Arlie a iernat in Namibia, in vestul Africii, aproape de tarmul Oceanului Atlantic si a parcurs 24
876 km. In data de 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns in zona de cuibarit din judetul Brasov cu
10 zile mai devreme decat anul trecut. Pana acum este cea mai timpurie data de sosire a acvilelor tipatoare mici echipate cu transmitatori satelitari!


Pentru a vizualiza calatoria lui Arlie din acest an, va invitam sa accesati urmatorul link:
http://pomarina.ro/pomarina/index.php.
Arlie a fost prinsa in vara anului 2013 de o echipa formata din specialisti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologica Romana si Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmarita, atat in perioada de migratie, cat si in perioada de cuibarit, ornitologii i?au montat pe spate un transmitator satelitar cu greutatea de 45 de grame.
In total, 22 de acvile tipatoare mici au fost echipate cu aceste transmitatoare, din care doar doua mai sunt active, respectiv Arlie si Erika. Demersurile au fost realizare in cadrul proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania" (detalii despre proiect pe www.pomarina.ro).
Aquila Pomarina este o specie considerata "in declin" pe suprafata intregii arii de raspandire si este estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera acestor pasari una dintre cele mai importante zone de cuibarit.
Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii in Romania a fost premiat de Comisia Europeana.

 

Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus"
Office: str. Crinului 22, 540343 Targu Mures, Romania
Tel: +40 265 264726, E-mail: office@milvus.ro
Web: www.milvus.ro, www.facebook.com/MilvusGroup
Postal address: O.P. 1 C.P. 161, 540600 Targu Mures, Romania

0 comentarii2975 vizualizări09 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0